Religion

NLM-generalen foreløpig taus om kommisjonsforslag

Endre Stene, tidligere NLM-kretsleder, mener varslingsinstituttet i organisasjonen ikke fungerer, og tar til orde for en sannhetskommisjon. Både NLM-generalen og hovedstyrets formann sier det er for tidlig å kommentere forslaget.

– Det organisasjonen trenger er en sannhetskommisjon, skriver Endre Stene, tidligere kretsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i et leserinnlegg i Vårt Land onsdag.

Han mener eksemplene «er mange på at varslingsinstituttet i NLM ikke fungerer. Formelle prosesser brukes til å tie varslere og skyve ut uromomenter», heter det i innlegget, der han viser til en rekke mediesaker de siste ukene der medarbeidere og frivillige i NLM har stått fram med sine fortellinger og erfaringer. «Felles for dem alle er en opplevelse av å ikke bli lyttet til, tatt på alvor», skriver Stene.

Bakteppet for mediesakene er hans eget leserinnlegg i midten av august, der Stene tar et oppgjør med det han kaller «en ødeleggende kultur» i NLM. Stene hevder at mange NLM-ere kan fortelle at de har følt seg krenket av sentrale ledere.

Påstandene har blitt avvist av NLMs generalsekretær Øyvind Åsland. Han har gitt Vårt Land innsyn i organisasjonens varslingsrutiner, og han har fortalt at varsling er noe NLM har jobbet mye med de siste årene.

– Så kan det glippe for ledere i forskjellige situasjoner. Jeg påstår ikke at alt er perfekt utført, men åpenhet og forutsigbarhet overfor varsleren er stort sett på plass hos oss, uttalte han til Vårt Land tirsdag.

NLM Generalforsamling. Endre Stene er leder i valgkomiteen til sentralstyret i NLM.
Endre Stene (bildet) er lærer ved Fjellheim Bibelskole og tidligere leder for NLM ung, kretsleder, områdeleder og forsamlingsleder. Han har varslet om en usunn ledelseskultur i NLM.

Foreløpig taus

Heller ikke svarene fra ledelsen i de ulike mediesakene tar varslerne på alvor, mener Stene. Han tar altså derfor til orde for å nedsette en sannhetskommisjon der «alle som har opplevd overtramp bør inviteres til å fortelle oppriktig». Kommisjonen mener han bør være satt sammen av eksterne og uavhengige representanter», «med mål om å få full oversikt over de erfaringer de som hevder seg utsatt for krenkelser, urett og maktmisbruk har gjort seg».

Åsland ønsker foreløpig ikke å kommentere Stenes innlegg, utover det han har sagt og skrevet tidligere. Han viser til at det nå ligger en varslingssak på kontrollkomiteens bord, og at han vil avvente deres konklusjon – som trolig kommer i desember.

– Vi vil ha respekt for at de får arbeide og levere sin rapport før jul, slik de har uttrykt offentlig, sier han.

Varslingssaken han viser til ble kjent gjennom Stenes leserinnlegg i august, der han kunne fortelle at kontrollkomiteen på forsommeren mottok «en varsling om tillitskrise i organisasjonen basert på 10 ulike fortellinger om maktmisbruk». Sakene strekker seg over en periode på over ti år, og skal tidligere ha blitt behandlet i NLM.

Kritikken i varselet handler om at hovedstyret «ikke har gjort de undersøkelser som er nødvendige og ikke rettet opp i situasjonen i etterkant», uttalte Arvid Gusland, kontrollkomiteens leder, til Vårt Land for et par uker siden. Komiteen skal nå finne ut hvordan hovedstyret har fulgt opp og følger opp varsler, samt hvilke rutiner og praksis de har for det.

Heller ikke formann i hovedstyret, Raymond Bjuland, vil kommentere saken før kontrollkomiteen har gitt sine anbefalinger og konklusjoner.

Går ikke inn i enkeltsaker

Endre Stene mener på sin side at kontrollkomiteens arbeid ikke er tilstrekkelig for å få belyst tematikken.

– Fortellingene begynner å bli mange, mye tyder på at organisasjonen står overfor et omfattende problem. Kontrollkomiteen er ikke rigget til å håndtere et så omfattende materiale. De går heller ikke inn i enkeltsaker, eller kan ta seg den tiden som er nødvendig. De er valgt for noe smalere; de skal kontrollere at hovedstyret gjør den jobben generalforsamlingen gir dem. Mye tyder på at NLM har en kultur vi trenger å se selvkritisk på. For å se det trenger vi hjelp utenfra, for eksempel i form av en sannhetskommisjon, sier Stene.

– Når skal man sette en sluttstrek for sakene?

– Det vet jeg ikke. Det er uansett for tidlig å snakke om en sluttstrek nå. Vi kjenner at luften er renset tilstrekkelig når mange historier er hørt.

'Blir ikke ryddet opp'

– Det er stort spenn i de ulike sakene som har vært i media og som du selv har nevnt. Gir det tilstrekkelig grunnlag for å bruke store ord som «tillitskrise» i organisasjonen og at det er en ødeleggende kultur i NLM?

– Det er selvfølgelig ikke alle som opplever NLM som ødeleggende. De fleste opplever organisasjonen helt fin, og det er legitimt og bra. Jeg mener heller ikke at det er ødeleggende at det blir gjort feil og urett. Det skal man ha forståelse og rom for. Dilemmaet er at man ikke blir hørt når noen vil fortelle om problematisk organisasjonskultur eller ledelse. Over tid skaper det uro og mistillit som brer seg ut i organisasjonen.

– Det organisasjonen trenger er en sannhetskommisjon, skriver Endre Stene, tidligere kretsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

– Hvorfor tenker du det er hensiktsmessig å ta denne saken i media?

– Jeg har prøvd alle interne alternativer med flere varsel. Det vet jeg også andre har gjort. Da tenker jeg det er legitimt å gå ut i offentligheten. Over flere år har mange sett ting som ikke stemmer i organisasjonen. Til slutt kommer du til et «tipping point»; det er verre å sitte stille enn å si noe.

En døråpner

– I ditt første leserinnlegg kom du med sterke anklager og ord om organisasjonen. Samtidig er du av ledelsen blitt beskyldt for å være lite konkret. Hvorfor er du ikke mer konkret når du først velger å ta saken i offentligheten?

– Jeg synes det er en urimelig kritikk, fordi ledelsen vet like godt som meg at det er vanskelig å skulle gå ut med enkeltsaker der det er involverte parter som ikke ønsker offentlighetens søkelys. Vi er  avhengig av at folk selv står fram og forteller sin historie. Jeg har med innlegget mitt ønsket å slå opp en dør, så får andre benytte seg av muligheten. Jeg har ingen agenda mot NLM, og gjør ikke dette for å rakke ned på organisasjonen. Jeg har troa på den og vil bare at NLM skal fornyes og være et trygt sted å være, slik at kallet og visjonen vår skal føres videre.

– Hva synes du selv denne prosessen har ført til, annet enn støtten du har fått?

– Det har ført til at noen har fått rom til og turt å fortelle sin historie, sier han.

LES MER:

Ekspert til NLM: – Ta imot kritikken, lytt til varslere som ikke føler seg hørt

NLM-veteran: – Jeg skjemmes over behandlingen av medarbeidere

Ble kastet ut av NLM-styre: – Jeg fikk aldri en skikkelig begrunnelse

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion