Religion

58.500 i Facebook-gruppe ber Norge hente flere fra Moria

Gruppa «500 frå Moria, ikkje 50» har i løpet av svært kort tid fått titusenvis av medlemmer. Knut Vollebæk mener det viser et bredt folkelig engasjement, og at Norge kan gjøre mer.

– At så mange har blitt medlemmer på fire dager, viser at det er et folkelig engasjement og støtte for å gjøre noe mer enn vi har gjort så langt, sier tidligere utenriksminister Knut Vollebæk.

Vollebæk synes det er vanskelig å angi tall, men mener at tallet 500 ikke kan være umulig i lys av hva ordførere landet sier om kapasiteten, viljen og evnen til å ta imot flere. Han håper at regjeringen merker seg dette og skjønner at det er i tråd med folkeviljen.

– Det som er viktig er at Norge gjør noe som viser at vi er villig til å påta oss et ansvar og dele byrdene. Jeg tror at dersom vi tar imot et noe større tall, så har vi større vekt når vi snakker med andre land og ber de påta seg et ansvar.

Vollebæk utdyper at han mener at det er viktig at Norge bidrar, slik at situasjonen i Hellas ikke destabiliseres.

Følelser trengs

I en artikkel på journalisten.no etterlyster Nupi-forskeren Morten Bøås mer strukturelle analyser av flyktningdebatten. Han mener at debatten er for emosjonell.

Hva mener du om det: Kan debatten bli for emosjonell?

Ja, det kan den helt sikker bli, men jeg hadde vært mer bekymret om det ikke hadde vært noen emosjoner i debatten.

Vollebæk påpeker at det er vanskelige avveiinger å ta i flyktningdebatten og at Norge selvsagt ikke skal åpne grensene helt.

– Ingen er tjent med at vi tar inn flere enn vi kan håndtere, men vi må huske på at det er mennesker vi snakker om. For noen av oss er denne debatten emosjonell, men vi må passe oss så vi ikke gjør debatten til spørsmål om tall. Når det dreier seg om mennesker er det galt å legge vekk følelser, selv om vi også trenger fornuft og forskning, sier han.

• LES OGSÅ: Vårt Land mener: 50 er ikke nok

Bryter med norsk tradisjon

Arve Thorvik etablerte gruppa «500 frå Moria, ikkje 50» på kvelden torsdag 10. september, dagen etter brannen i Moria. Den tidligere utenriksdiplomaten mener at det bryter med norsk tradisjon å vente på andre land og kun å ta inn 50 flyktninger fra Hellas.

– Det som skjer i dag med flyktninger, er nytt i norsk politikk. Vi har alltid hatt en liberal bistandspolitikk, hvor vi har sagt at vi skal være blant de første og fremste i internasjonalt samarbeid. Det har vi både råd til og tradisjon for, sier Thorvik.

Kritisk til utviklingen

Selv har Thorvik vært personlig engasjert i flyktninger og asylspørsmål over lang tid. Han jobbet i Røde Kors på 90-tallet, under Kosovo-krigen og har vært mentor for flere flyktninger i senere tid.

– Det har vært en strøm av saker om dette temaet, og jeg har sett en handlingslammelse både fra regjeringen og de største opposisjonspartiene. Det har ikke skjedd noe som helst.

Det toppa seg for Thorvik da tallet femti ble lansert.

– Jeg vil ikke ha en stor talldiskusjon, men 500 er realistisk. Det er både noe Ap kan akseptere, og er heller ikke for mange å svelge for regjeringen, sier Thorvik.

Hva ønsker du å oppnå men en slik gruppe?

– Jeg ønsker at medlemmene skal påvirke sine ledere og sende signal, det være seg i kirken, et politisk parti eller fagbevegelsen. Sånn sett er dette et motivasjonsforum for å få folk til å engasjere seg.

• LES MER:

Norge kan ende opp med å ikkje hente brannofre frå Moria

Svein Tindberg: Menneskeligheten brant opp

Veslemøy Østrem: Moria var en katastrofe også før katastrofebrannen i natt

---

Fakta:

  • «500 frå Moria, ikkje 50»
  • Facebook-gruppe oppretta torsdag 10. august
  • Initiativtaker er tidligere diplomat Arve Thorvik
  • Gruppa ønsker at Norge skal hente 500, ikke 50, flyktninger fra Hellas
  • Gruppa har omkring 57.000 medlem

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion