Religion

Kunnskapsdepartementet reagerer kraftig på «uvitenskapelig undervisning»

Få kristne skoler har tatt en prinsipiell beslutning om hvordan de skal forholde seg til teorier om skapelsen. Det får Kunnskapsdepartementet til å reagere.

Bilde 1 av 2

«Den ungdom som går i krigen med Åndens sverd og Guds fulle rustning, taper ikke kampen enten han lever eller dør. Det gjør derimot den som i stedet stoler på menneskelig kunnskap og undertrykker Guds Ord», skriver Andreas Årikstad i lørdagens Vårt Land. Årikstad er forfatter av den nye, kreasjonistiske læreboka «Guds verden», som Vårt Land skrev om i august.

I tillegg til å være lærebokforfatter, er Årikstad rektor ved Jærtun Lutherske Friskule, én av 116 kristne friskoler i Norge.

Kreasjonister mener det er umulig å forene kristen tro med evolusjonslæren. Anja Johansen (V), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, synes ikke det er greit å sette unge på et valg mellom tro og vitenskap:

– Dette reagerer jeg sterkt på. Vi er opptatt av at skolene skal fremme kritisk og vitenskapelig tenkning hos elevene, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Kan ikke utelukke evolusjonsteorien

Friskolene er pliktige til å ha undervisning som er «jevngod» med den offentlige undervisningen. For å eksistere som kristen friskole, er det også et krav å tydeliggjøre det kristne verdigrunnlaget i læreplanene, som må godkjennes av Utdanningsdirektoratet.

– Kreasjonisme er å regne som svært uvitenskapelig. Hvorfor kan da offentlig godkjente skoler i Norge undervise i kreasjonisme som et legitimt alternativ til evolusjonslæren?

– Friskolene har anledning til å gi opplæring om troen, så lenge skolen også gir opplæring i andre livssyn og religioner, skriver Johansen.

Hun viser til læreplanmål som sier at alle elever på ungdomstrinnet skal ha inngående kjennskap til evolusjonsteorien.

– Kreasjonisme kan altså ikke presenteres som et alternativ som rokker ved vitenskapelig oppfatning av evolusjonsteorien, men som noens oppfatning av hvordan jorda oppsto, påpeker hun.

Fare for at Utdanningsdirektoratet fjerner læreboka

Læreplanen pålegger skolene å gi opplæring i kildekritikk. Indirekte kan læreboka «Guds verden» bli rammet av dette kravet, hvis den bidrar til å svekke elvers evne til å vurdere kilder kritisk, forklarer Johansen.

– Det er Utdanningsdirektoratet som fører tilsyn med friskolene. Jeg har tillit til at dersom det viser seg at denne læreboka har innhold som er i strid med regelverket, så vil de sørge for at skolene ikke bruker den som læremiddel.

– Lite gjennomslag ved NLM-skoler

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) driver en rekke friskoler i Norge. Torleif Belck-Olsen, leder ved skoleseksjonen til NLM, kjenner ikke til om noen NLM-skoler har tatt den kreasjonistiske læreboka til Skaper i bruk.

– Det er den enkelte skole som er ansvarlig for å ta inn læreverk. Jeg tror ikke at noen av NLM-skolene vil ta denne læreboka i bruk, sier han.

Belck-Olsen påpeker at ulike syn på jordens tilblivelse vil komme frem i undervisningen, men sier at denne formen for kreasjonisme har lite gjennomslag ved NLM-skolene.

ImF vil ikke binde lærernes samvittighet

I Indremisjonsforbundet (ImF) er det generalsekretær Erik Furnes som har det øverste ansvaret for organisasjonens friskoler. Han gir frihet til den enkelte lærer til å undervise om skapelse etter egen overbevisning.

– Jeg er av den holding dette er et felt der en lærer kan stå for ulike oppfatninger. Dette er ikke en tematikk der man trenger å binde samvittigheten til lærerne, sier han, og legger til at han ikke kjenner til noen ImF-skoler som skal ta den nye kreasjonist-læreboka i bruk.

Furnes forteller at han i felleskap med rektorene for de kristne skolene løfter fram boka «Sju dager som deler verden» av John Lennox som et godt utgangspunkt for samtale om tro og vitenskap. Den boka har en intelligent design-tilnærming til skapelsen.

– Tilnærmingen i den boka har dekning i Bibelen, og presser ikke bibeltekstene mer enn nødvendig for å komme en del av vitenskapen i møte, sier han.

LES MER FRA VÅRT LAND:

Norsk milliardær blar opp 15 millioner for at unge skal droppe Darwin

Kritikere av evolusjon avviser forslag til forsonende løsning på konflikt

Norske skoler vil undervise i kreasjonisme

---

Syn på skapelsen

  • Normal vitenskap: Evolusjon er en naturlig prosess som endrer arter og grupper.
  • Teistisk evolusjon: Gud virker gjennom naturlovene. Universet er tilrettelagt for liv og evolusjon.
  • Intelligent design: De forskjellige artstypene er skapt, muligens av Gud, men utvikles gjennom evolusjon.
  • Kreasjonisme: Universet og alt liv er skapt direkte av Gud, i løpet av kort tid (ung-jord-kreasjonisme) eller lang tid (gammel-jord-kreasjonisme).
  • Kilde: Evolusjon eller kristen tro? (Halvorsen/Søvik, 2016)

---

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion