Religion

– Det er opplagt at Jostein bør gå

Mangeårig Hillsong-medlem mener Jostein Krogedal må gå for at det skal bli ro i Hillsong, skriver Dagen.

Det er til Dagen mangeårig Hillsong-medlem Mats Skaar forteller at han tviler på det blir ro i Hillsong Norway før leder Jostein Krogedal går av. Han forteller at siden «lederskapet nesten ikke vil vise noe åpenhet rundt saken», ønsker han selv å dele egne erfaringer for å oppnå en «åpen debatt om ukulturen».

På spørsmål om hva som skal til for at ting skal roe seg i Hillsong, svarer han:

– Det er opplagt at Jostein bør gå. Jeg tviler på at det finnes mulighet til å bygge opp tillit igjen. Jeg tror prosessen bare er en tung, ny prosess bare for å beskytte Jostein.

Jostein Krogedal har ikke uttalt seg til Dagen.

Skaar forteller at det var fint å bli en del av Intro – en menighet startet av Andreas og David Hasseløy, som siden ble en del av Hillsong. Han følte seg umiddelbart inkludert, og ble etter hvert ansvarlig for multimediateamet.

Skaar var først glad for sammenslåingen, men mistet etter hvert begeistringen. Han forteller om «et internasjonalt regime med detaljstyring», og at menigheten til stadighet måtte lære seg nye sanger. Skaar mener at de mistet eierskapet til gudstjenestene.

Da Jenny og David Hasseløy sa opp som pastorer i Hillsong Oslo i august, fulgte Skaar etter.

– Da tenkte jeg: Dette vil jeg ikke være med på. Når David og Jenny ikke kan stå inne for dette lenger, er det tvilsomt at jeg kan det, sier han til Dagen.

Vårt Land har vært i kontakt med Mats Skaar, som ikke ønsket å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt. Jostein Krogedal har ikke besvart Vårt Lands henvendelser tirsdag kveld.

Hillsong-flukt

Det har vært dramatikk rundt Hillsong Norway den siste tiden, spesielt på Østlandet. I forrige uke ble det kjent at flere pastorer og frivillige ledere har trukket seg fra Hillsong. Hele lederskapet i Hillsong Drammen har trukket seg fra sine stillinger, det samme har tre pastorpar gjort. I en felles uttalelse skrev lederne at det over lang tid har vært utfordrende å være frivillige ledere.

Også Kamilla og Alexander Botn og David og Heidi Kristiin Haddeland har trukket seg fra roller. De har alle vært pastorer, i henholdsvis Hillsong Drammen og Hillsong Oslo. De har begge trukket frem manglende tillit som grunnen til utmeldingen.

«Mangel på tillit til måten Hillsong Norway ledes på gjør at vi velger å takke for oss», sa Kamilla og Alexander Botn forrige uke.

Brian Houston, den øverste lederen i Hillsong på verdensbasis, har tidligere fortalt til Vårt Land at han har full tillit til de norske lederne Brit og Jostein Krogedal.

– Forandring er uunngåelig i alle kirker som har substans, og noen ganger kommer forandring med en grad av smerte. Men jeg tror Hillsong Norway har gode dager i vente, skriver  Houston i en e-post til Vårt Land.

Gjerme reagerer

Pinsebevegelsens leder i Norge, Øystein Gjerme, uttalte forrige uke at noen få pinsemenigheter i Norge er tilknyttet internasjonale overbygninger, slik som Hillsong.

– Det er til tider uklart for oss i Norge i hvor stor grad de internasjonale overbygningene blir involvert i situasjoner som handler om konflikt, uenighet og etiske spørsmål, sa han.

Vårt Land oppdaterer saken.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion