Religion

Biskop beklager sokneprests konfirmasjonstale

Under en konfirmasjonstale i Kautokeino kom soknepresten med kraftige advarsler mot homofili, likekjønnet ekteskap, abort og skilsmisse. Nå beklager biskopen.

Reaksjonene på sokneprest Bjarne Gustads tale til ungdommene har vært sterke, og nå beklager biskopen i Nord-Hålogaland uttalelsene. Samtidig blir soknepresten kalt inn på teppet.

– Jeg tar avstand fra budskapet presten kom med i gudstjenesten, det er ikke i tråd med hva kirken står for. Jeg vil beklage overfor konfirmantene og deres familier og gjester, sier biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland i en pressemelding.

LES OGSÅ: Soknepresten advarte konfirmanter mot homofili, abort og kjønnsskifte. Slik svarer han på kritikken

– Forferdelig mye uro

Øygard utdyper bakgrunnen for beklagelsen overfor Vårt Land:

– Han har sagt i VG at han gjerne vil gjenta det han sa i prekenen, selv om jeg har bedt om det motsatte. For det andre har det blitt forferdelig mye uro. Vi fant ut at vi vil si ifra at det ikke er den måten vil vil være folkekirke, sier biskopen.

– Hva beklager du for? 

– Det er vanskelig å beklage enkeltheter i en preken. Men det ble sagt en del ting som ikke hører hjemme i en preken til konfirmanter, som politikk og etisk vanskelige ting. Ikke at det er ulovlig å mene disse tingene, men det sporet av. Jeg skulle selvfølgelig ønske jeg slapp å gå ut å beklage.

Soknepresten holdt nærmest en tordentale for ungdommene hvor han blant annet advarte mot at ekteskap med samme kjønn var mot Guds skaperordning, at Norge har en «ugudelig lov» som gjør det lovlig å ta abort, og hvor han advarte mot kvinnelist og at kvinner har et særlig ansvar for utroskap.

Biskopen har støtte fra Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit.

– Kan ikke beklage Guds ord

Sokneprest Bjarne Gustad selv tar ikke beklagelsen fra biskopen så tungt.

– Man kan ikke beklage Guds ord. Det går ikke an. Det står fast. Gud er uforanderlig og evig, sier han til Vårt Land fredag ettermiddag.

– Hva tenker du om at biskopen beklaga på dine vegne? 

– Det må stå for hans egen regning. Det forstår jeg ingen ting av. Det handler nok om sårede følelser og sånne ting, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion