Religion

Kreasjonister gir ut lærebok: – Evolusjon springer ut fra et ateistisk verdensbilde

Ny lærebok for ungdomstrinnet hevder at jorden er 6.000 år gammel. Trosforsvarer frykter det vil føre til troskrise blant unge.

Foreningen Skaper har gitt ut læreboka «Guds verden», som forfekter at jorden ble skapt på seks dager for 6.000 år siden.

Jon Romuld Håversen jobber med trosforsvar i den kristne ungdomsorganisasjonen Laget (NKSS), og har store innvendinger mot læreboka. Han mener det er svært problematisk å undervise et «uvitenskapelig syn på skapelsen til unge»:

– Dette er å gi unge kristne en ekstra byrde. Det er nesten som å sende soldater til krig med pappskjold og plastikksverd. Unge blir ikke utrusta til å bevare troen i møte med verden, sier Håversen.

Jon Romuld Håversen jobber med trosforsvar i den kristne ungdomsorganisasjonen Laget (NKSS). Han er svært kritisk til den nye læreboka.

Ung jord-kreasjonister mener jorden er skapt på seks dager for omtrent 6.000 år siden – en teori som ikke har belegg i konvensjonell naturvitenskap. Håversen mener derfor at læreboka kan bidra til et kunstig skille mellom tro og vitenskap.

– Å få undervisning om at kristen tro innebærer en tro på en ung jord, er ikke med på å skape en motstandsdyktig tro.

Håversen mener kreasjonistene misforstår hensikten med skapelsesberetningen. Selv mener han at skapelsesberetningen gir rom for tolkning, og at kristen tro og evolusjon kan forenes.

– Jo mer jeg har dykket inn i tekstene som handler om skapelse, jo tydeligere blir det at de handler om hvorfor verden er skapt, ikke hvordan. Kreasjonisme har på ingen måte medhold i den vitenskapelige verden, sier han.

– Kontraproduktivt å formidle kreasjonisme

– Foreningen Skaper omtaler læreboka som trosforsvar - hva tenker du om det?

– Jeg deler absolutt ønsket om å utruste unge til tro. Men det er kontraproduktivt å gjøre det ved å formidle en ung jord-narrativ. Min frykt er at dette vil bidra til troskrise, svarer Håversen.

Hvor viktig er det å finne et svar man kan sette to streker under?

– For mange er det viktig å få gode svar på at tro og vitenskap er forenelig. Jeg har hatt ekstremt mange samtaler med unge mennesker om dette, og vet at det er viktig å søke svar. Blant de som har forlatt troa, er det gjennomgående å se at mange har vært i miljøer der det ikke har vært rom for å tro på for eksempel evolusjon. Skoler som vurderer å kjøpe denne læreboka, bør virkelig tenke seg om, sier han.

Boka «Guds verden».

Bibelen som tolkningsnøkkel

Andreas Årikstad er forfatter av læreboka, og rektor ved Jærtun Lutherske Friskule. Han forteller at læreboka er tiltenkt som en tverrfaglig lærebok i kristen tro for ungdomstrinnet, og sier boka er en gjennomgang av «hele verdenshistorien». I spørsmålet om skapelse, mener han at Bibelen må brukes som utgangspunkt for naturvitenskapen, og ikke motsatt.

– Å bruke naturvitenskapen som en tolkningsnøkkel om hvordan Gud skapte, er der våre veier skilles. Vi tror ikke at Gud skapte gjennom lidelse og død, sier Årikstad.

Han er kritisk til det han kaller en «dekonstruksjon» av underberetningene i Bibelen. Ifølge ham forteller Bibelen ikke bare hvorfor Gud skapte, men også hvordan.

– Det er vanlig å hevde at skapelsesberetningen må tolkes. Hva tenker du om det?

– Først og fremst må vi forholde oss til det som faktisk står der. Å tro på Guds skapergjerning gjennom millioner av år med død og lidelse gir ikke en riktig gjengivelse av det som står i Bibelen. Bibelen sier at verden ble skapt overmåte god.

Mener det er et autoritetsspørsmål

– Håversen hevder at dette er «kontraproduktivt trosforsvar». Hvorfor er dere uenige?

– Den store forskjellen er autoritetsspørsmålet. Når jeg «leser» naturen, leser jeg den i lys av Bibelen. Jeg observerer den samme naturen og de samme bevisene som alle andre, men tolker de i Bibelens rammer, svarer Årikstad.

Han mener at kristne kjøpslår Guds allmakt når de avviser en kreasjonistisk tilnærming til skapelsen.

– Da blir konklusjonen at Gud lyver. Jeg vil advare ganske sterkt i mot teistisk evolusjon. Det springer ut ifra et ateistisk verdensbilde, sier han.

LES MER:

Norsk milliardær blar opp 15 millioner for at unge skal droppe Darwin

Kritikere av evolusjon avviser forslag til forsonende løsning på konflikt

Norske skoler vil undervise i kreasjonisme

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion