02 December 2020Religion

Demonstrerte mot Kina

Kinas utenriksminister møtt av demonstranter under møtet med Erna Solberg. En av dem var lederen for regjeringspartiet Venstre.

1 av 6

Rundt 100 demonstranter samlet seg torsdag utenfor regjeringens representasjonsbolig da Erna Solberg tok imot Kinas utenriksminister Wang Yi.

Wang Yi er torsdag på besøk i Norge for å ha samtaler med statsminister Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) som en del av en rundreise til flere europeiske land.

I forbindelse med møtet avholdes det en markering for menneskerettigheter i Kina, arrangert av Amnesty, Den Norske Uigurkomité, Den norske Tibetkomité, Hongkong-komitéen, Norsk-Taiwansk Vennskapsforening og Norsk PEN.

Beskyldes for menneskerettighetsbrudd

Landet beskyldes for en lang rekke brudd på menneskerettighetene, blant annet i forbindelse med i forbindelse med at de skal holde mer enn en million uigurer i fengselslignende interneringsleirer.

I sommer skrev Vårt Land at uigurer som har kommet seg til Norge lever med kinesisk overvåking, krav om innordning og trusler om sanksjoner mot familien i Kina.

Ifølge operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt har i overkant av 100 demonstranter samlet seg utenfor statsministerboligen under markeringen.

– Det går rolig for seg. De står på anvist plass og følger politiets instrukser, sier Pedersen.

Venstre-leder Trine Skei Grande og SVs stortingsrepresentant Petter Eide er blant dem som holder en appell under markeringen.

– Jeg har snakket med utenriksministeren og forsikret meg om at de regionale utfordringene og menneskerettighetene står på listen over temaer hun vil ta opp i møtet, sier Trine Skei Grande til VG.

Til NRK sier Grande at Norge nå må vurdere om Kina er et land Norge kan gjøre handel med.

– Det er helt klart at Kina bryter avtalene de har med europeiske land, og det stiller spørsmål om dette er et land man kan gjøre internasjonale avtaler med. Det er en vekker for Europa å se hvor lett Kina nå ødelegger demokratiet i Hongkong, sier Venstre-lederen.

I sin appell sa Venstre-lederen at hun følte seg trygg på at statsministeren og utenriksministeren ikke ville vike unna å snakke om menneskerettighetssituasjonen i Kina.

– Jeg håper og tror at menneskerettigheter står høyt på lista til Ine og Erna i dag. Jeg håper og tror at når vi skal sitte i Sikkerhetsrådet, kommer vi til å bruke muligheten til å løfte verdiene vi står felles om. Her ute viser vi den folkelige motstand, solidariteten, kampen for regionene som kjøres over av et regime som er så feige at de må arrestere folk mens de mediterer i parken, sa hun i sin appell.

Se hele appellen her. Artikkelen fortsetter nedenfor:

Kina bryter avtalene de har med europeiske land. Nå må Norge vurdere om dette er et land vi kan handle med, og utenriksministeren vår må diskutere menneskerettigheter med Kina. Denne uken ble Ted Hui, min kollega i Venstres søsterparti i Hongkong arrestert av politiet. Jeg har hatt kontakt med våre meningsfeller som advarer mot at byen er på vei mot avgrunnen under den kinesisk-styrte sikkerhetsloven. Vi skal alltid stå opp for folks frihet!

Posted by Trine Skei Grande on Thursday, August 27, 2020

– God mulighet til å styrke forholdet

I en pressemelding fra regjeringen opplyses det at viktige tema for møtet er bekjempelse av koronaviruset, arbeidet i Sikkerhetsrådet, multilateralt arbeid og menneskerettigheter.

– Besøket er en god mulighet til å styrke forholdet mellom Norge og Kina, og til å fremme viktige norske utenrikspolitiske og økonomiske interesser. Tema som vil stå på dagsorden er blant annet bekjempelse av koronaviruset, arbeidet i Sikkerhetsrådet, menneskerettigheter, forhandlingene om en frihandelsavtale og samarbeid om spørsmål som hav, klima og utvikling, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

LES MER:

• Spaltist Usman Rana: «Mektige vestlige land må slutte å krype for den hyperkapitalistiske kommuniststaten»

«Handel og pandemi må ikke sette menneskerettighetene i skyggen når Kinas utenriksminister kommer»

Midt under korona-krisen har forfølgelsen av kristne i Kina økt

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion