Religion

Fire oppsigelser i P22 etter styreleder-retur: – Aass burde trekke seg

Fire personer har sagt opp stillingene sine i P22 etter at Jørgen Aass nylig returnerte som styreleder. En av dem er Kristina Grande.

– Det er trist å gå fra det gode kollegafellesskapet og svært givende arbeidsdager. Men det føles godt å legge all turbulens bak seg, og tenke at det ikke lenger er min sak, sier Kristina Grande.

I tre år har hun vært ansatt i den kristne russtiftelsen P22, som avdelingsleder frem til i fjor sommer, og deretter som ekstravakt. Nå har hun sagt opp stillingen sin. Årsaken er Jørgen Aass sin tilbakekomst som styreleder, et halvt år etter at han trådte til side fra vervet.

– Vi ble informert om at Aass hadde gått av som styreleder. Da jeg leste e-postene om at Aass kom tilbake, syntes jeg det var absurd, sier Grande.

LES OGSÅ: Stiftelsen KRAFT: – En alvorlig konflikt som påvirker alle i P22

Krevende konflikt

I tillegg til Grande har tre ledere i P22 sagt opp stillingene sine som følge av Aass sin retur. Tillitsvalgt Bård Hansen sier at det er et veldig hardt slag for staben.

– Vi mister svært sentrale ledere på huset, ganske kort tid etter at vi mistet en dyktig daglig leder før jul. Dette er ledere som har stor kompetanse, og som er meget betydningsfulle i utførelsen av det daglige arbeidet, sier Hansen, som er bekymret for flere oppsigelser.

Etter at styret i sommer besluttet å opprettholde vedtaket om at Aass skulle komme tilbake som styreleder etter seks måneder, valgte også et mindretall i styret, bestående av to personer, å trekke seg fra vervene sine. Vårt Land er kjent med at styret ble advart om at det ville komme oppsigelser dersom de vedtok at Aass skulle returnere som styreleder.

Uttrykte mistillit

Før jul uttrykte en gruppe ansatte mistillit til Aass. De var blant annet kritiske til størrelsen på honoraret hans og opptredenen hans overfor enkelte medarbeidere.

Gjennom våren har kritikken blitt behandlet av et forsoningsutvalg bestående av tre styremedlemmer. Utvalget har konkludert med at mistilliten mot Aass var grunnløs, noe som ble formidlet til staben da Aass returnerte.

Styrets nestleder Karine Morelle forteller at utvalgets oppdrag hovedsaklig bestod i «å gå gjennom anklagene mot Jørgen Aass, samt å få gjenopprettet en god dialog med de ansatte, snarest mulig.»

Hun beklager at forsoningsutvalgets konklusjon ikke ble sendt til de ansatte tidligere.

– Dermed har anklagene blitt stående uimotsagt i seks måneder. Jeg tror at vi kunne ha sluppet denne situasjonen og kanskje til og med oppsigelser, hvis vi hadde kommet i gang med samtaler med de ansatte og informert dem om utvalgets konklusjon tidligere, sier hun.

Skuffet

Kristina Grande er skuffet over Aass og styrets håndtering av kritikken fra de ansatte.

– De ansatte jobber ut fra idealisme, med lite rettigheter, lav lønn og få muligheter til faglig utvikling. Likevel har mange gjort jobben sin med glede og sett på den som en tjeneste for Gud. Samtidig er det folk i toppen som tar ut mer penger enn de fortjener og har behov for, sier Grande.

I redegjørelsen sin ser styret ingen grunn til å kritisere styrelederens honorar. Det begrunnes blant annet med at honoraret har blitt vurdert av både revisor, en ekstern advokat og av velferdsetaten, og at honoraret blir betraktelig mindre dersom det fordeles på alle de 29 årene Aass har vært styreleder.

– Hvis det stemmer at Aass har alt sitt på det rene, så synes jeg likevel en leder for en kristen organisasjon skulle reagert annerledes. Han burde være mer opptatt av organisasjonens beste enn sin egen posisjon, og burde trekke seg når mistilliten er så unison, mener Grande.

Hun sier at det har vært utfordrende å samarbeide med Aass og styret, også før den turbulente perioden i fjor. Dette ble tatt opp av ledergruppen, forteller Grande.

– Han og styret påla oss arbeidsoppgaver som tok oppmerksomheten bort fra å drive avdelingene på en profesjonell og faglig måte.

Forsvarer honorar

Jørgen Aass sier at denne kritikken fra Grande er ny for ham.

– Men hun var inne i en ekstremtid der det kanskje kunne være uenighet om prioriteringer. Jeg og styret er i hvert fall særdeles opptatt av profesjonalitet. Vi har ansatt en av Norges fremste ruseksperter som tilsynslege, og får nå endelig en topp fagperson på plass som daglig leder fra 1. september, sier Aass.

I sommer returnerte Jørgen Aass som styre­leder i P22, et halvt år etter at han trådte til side. Nå har fire ansatte sagt opp stillingene som følge av Aass sin retur.
I sommer returnerte Jørgen Aass som styre­leder i P22, et halvt år etter at han trådte til side.

Styrelederen avviser at mistilliten i staben er «unison».

– Ut ifra oppslagene i Vårt Land kan det virke som om dette er staben versus styreleder. Vi har nærmere 50 ansatte. De som ytrer seg er et mindretall. Etter at jeg kom tilbake etter seks måneder har jeg fått hyggelige tilbakemeldinger fra ansatte, sier han.

I 2018 utbetalte P22 516.000 kroner i lønn til styrelederen, ifølge årsregnskapet. Aass forsvarer størrelsen på honoraret.

– Mitt honorar som arbeidende styreleder har i gjennomsnitt vært 114.000 kroner over 29 år. De siste tre år ene har vært ekstreme og krevd mye mer innsats av meg. Da ble honorarene høye, sier Aass.

Ansattes representant

I vår ble det vedtatt at de ansatte skulle få en representant med stemmerett i styret. Aas forklarer at personen de ansatte valgte først måtte godkjennes av styret. Siden denne personen ikke hadde styrets tillit, fordi vedkommende var blant de som signerte brevet med kritikk av Aass før jul, ble vedkommende avvist av styret.

– Alle påstandene og anklagene mot meg er grundig tilbakevist, og forsoningskomiteen har ikke funnet hold i noe av det som ble fremsatt. Ettersom vedkommende fortsatt står bak skrivet, blir nødvendigvis vedkommendes rolle i styret problematisk, sier Aass.

Grande sier det burde være opp til de ansatte å velge en representant til styret, og ikke opp til styret å håndplukke en de ønsker.

– Hvis de ønsker å være en demokratisk institusjon med dialog, da bør de ikke ha behov for å holde noen utenfor, sier Grande.

Nestleder Karine Morelle i styret påpeker at det i stiftelser ikke er noe krav om at ansatte skal ha et vanlig styremedlem med stemmerett, men at saken skal behandles videre.

Styreleder i P22, Jørgen Aass, sammen med nestleder Karine Marie Morelle.
Styreleder i P22, Jørgen Aass, sammen med nestleder Karine Marie Morelle.

'Må tåle lyset'

Siden i fjor sommer har Grande hatt en fulltidsstilling et annet sted, samtidig som hun har jobbet helger som ekstravakt i P22. For henne er det viktig å adressere forholdene hun anser som kritikkverdige i P22:

– Når det skjer ting i kristne virksomheter som ikke tåler dagens lys, må det bli tatt et oppgjør med. Så langt har det vært manglende vilje til å si unnskyld, rydde opp og gjøre de endringene som er nødvendig for at P22 skal kunne være en velfungerende og profesjonell organisasjon, men jeg håper fortsatt de kan komme dit.

LES MER:

---

Stiftelsen P22

  • Rusfritt avrusningstilbud som arbeider ut fra et kristent verdisyn.
  • Ble startet i 1979 av Frelsesarmé-offiseren Aase Marti.
  • Har fått bevilget 22,8 millioner kroner i statsstøtte for 2020.
  • Er en del av paraplyorganisasjonen Stiftelsen KRAFT (Kristent RehabiliteringsArbeid og Forebyggende Tiltak), som samler kristne rustiltak.
  • Kilde: P22.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion