Religion

Normisjon: – Samlivsform er ikke det eneste som betyr noe ved ansettelse

Normisjon har et konservativt samlivssyn, men eier flere folkehøgskoler som ikke utelukker at samboende eller homofilt samlevende kan være ansatt.

– Ved skoler som er heleid av Normisjon, tenker vi i utgangspunktet at tilsatte i stillinger hvor man forventer aktiv trosformidling, må forventes å leve i tråd med et klassisk kristent ekteskapssyn. Men samtidig er det viktig å poengtere at samlivsform ikke er det eneste som betyr noe ved ansettelse. Både andre sider ved tro- og verdisynet, samt relevante kvalifikasjoner må spille inn, sier assisterende generalsekretær i Normisjon, Ole Martin Rudstaden.

Vårt Land har spurt kristne folkehøgskoler hvordan de vurderer samlivsspørsmål ved rekruttering av ansatte. Kartleggingen viser at flere skoler som har tilknytning til organisasjoner med et konservativt samlivssyn, likevel ikke utelukker at samboende eller homofilt samlevende kan jobbe som lærere hos dem, skrev avisen forrige helg.

Flere av disse skolene er tilknyttet Normisjon, for eksempel Bjerkely folkehøyskole i Hedmark. Der kan ansatte være samboende eller homofilt samlevende. Om det skal skilles mellom forskjellige typer stillinger, har ikke vært et aktuelt spørsmål ved skolen, opplyser rektor Per Kristian Hammer. Skolen har ingen formulering om samlivskrav i sitt verdidokument, og det planlegges ikke revidering av dette.

Ved Bakketun folkehøgskole i Nord-Trøndelag kan samboende og homofilt samlevende prinsipielt sett ha alle slags stillinger ved skolen. Forventningen om kristen bekjennelse og identifisering med Normisjons verdigrunnlag, vil imidlertid være sterkere når det gjelder ledende stillinger, ifølge rektor Erling Helland.

Begge skoler er eid av selvstendige stiftelser som Normisjon forvalter.

LES MER: Slik forklarer folkehøgskolene sin ansettelsespraksis

Ingen konsekvenser

Assisterende generalsekretær i Normisjon sier at organisasjonen jevnlig er kontakt med skolene sine, og at ansettelsespraksis er blant samtaleemnene. Temaet er blitt særlig aktualisert etter vinterens debatt rundt ansettelsespraksisen til Sjøholt Folkehøgskole, Indremisjonsforbundets planlagte folkehøgskole i Ålesund (se faktaboks).

I Normisjons verdidokument heter det at «det livslange ekteskap mellom én mann og én kvinne er utgangspunktet for familien og rammen for det seksuelle samliv».

For skoler som bryter med organisasjonens forventninger til ansettelsespraksis, får det likevel ingen konsekvenser.

– Hver enkelt skole er en egen juridisk enhet med eget styre. Sånn sett får det ingen konsekvenser. Vi samtaler om disse temaene sammen og tar det derfra, sier Rudstaden.

– Trengs det et felles verdidokument for alle Normisjon-skoler?

– Vi er en grasrotbevegelse, med de styrker og svakheter, likheter og forskjeller som det medfører. Skolene er rent juridisk selvstendige enheter, som vi likevel i aller høyeste grad opplever at ønsker å være en del av den store Normisjons-familien. Arbeidet med å skape tilhørighet og forsterke synergier mellom skolene og resten av organisasjonen har mange sider, og jeg kan ikke se at et felles verdidokument er det mest presserende akkurat nå. Det betyr imidlertid ikke at dette ikke er et tema som vil bli diskutert i fremtiden.

Må respektere ulike syn

Normisjon er også deleiere av folkehøgskoler sammen med for eksempel Norges KFUK-KFUM, som står for et liberalt samlivssyn. I vinter uttalte KFUK-KFUM-general Øystein Magelssen at organisasjonen vil revurdere sitt engasjement i folkehøgskoler som stiller samlivskrav til sine ansatte.

– På disse skolene vil vi ikke respektere en praksis vi ikke selv kan stå inne for, sa han.

For Normisjon er det ikke aktuelt å gjøre det samme ved skoler som bryter med deres ekteskapssyn, ifølge den assisterende generalsekretæren i Normisjon.

– Ved skoler hvor vi er en av flere eiere, må vi alle respektere at det kan være ulike syn, og gå i dialog for å finne løsninger vi kan leve med, sier Rudstaden.

LES MER:

Reagerer på Amnesty-kampanje mot kristen folkehøgskole

Utnevnte kvinne i eldsteråd mot ledelsens anbefaling. Det kan endre teologien, tror kirkehistoriker

Folkehøgskoler vil vurdere samlivskrav på ny

---

Sjøholt-saken

  • Sjøholt folkehøgskole kom i medias søkelys i januar i år, etter at det kom fram at nytilsatte lærere og rektor må skrive under på et verdidokument. I dokumentet står det: «Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette.»
  • Samlivssynet, som de begrunner ut fra Bibelen, ligger til grunn for alle 25 skoler som Indremisjonsforbundet (Imf) eier eller er deleiere av. Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Normisjon har også et liknende verdidokument ved sine skoler.
  • Etter at Bygdebladet først omtalte saka, har flere politikere reagert, og noen av dem har også tatt til orde for en lovendring.
  • Sjøholt folkehøgskole skulle egentlig ha oppstart høsten 2020. Nå er den utsatt til 2021 fordi korona-utbruddet har forsinket renoveringen av skolebygget.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion