Religion

India blant verstingene på trosfrihet

Etter et år med økt vold mot kristne og diskriminerende lover mot muslimer, rykker India opp til toppliste over land med alvorlige brudd på religionsfrihet.

Tirsdag publiserte USAs kommisjon for internasjonal religiøs frihet (USCIRF) sin årlige rapport. Her anbefaler de det amerikanske utenriksdepartementet å plassere India på listen over land med mest alvorlige brudd på religionsfrihet.

India har siden 2009 vært på listen over de nest verste landene. Nå tar de altså steget opp til topplisten.

– Flertallet av kommisjonens medlemmer mener India går i en veldig negativ retning, sier USCIRF-leder Tony Perkins, ifølge The Christian Post.

Fra før består listen av Burma, Kina, Eritrea, Iran, Nord Korea, Pakistan, Saudi Arabia, Tadsjikistan og Turkmenistan.

Ikke overrasket

Generalsekretær Ed Brown i misjons- og menneskerettighetsorganisasjonen Stefanusalliansen er ikke overrasket over USCIRFs anbefaling om ta India med på listen.

– Det handler nok om det alvorlige som skjedde i fjor. Da foreslo India en ny lovgivning som vil gjøre det vanskeligere for muslimer å få indisk statsborgerskap. Det er også stadige angrep mot kristne og muslimer fra voldelige hindu-nasjonalister, sier generalsekretæren.

Generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen er ikke overrasket over at India har havnet på toppliste over land med alvorlige brudd på religionsfrihet.

Statsborgerskapsloven som ble vedtatt i desember førte til en bølge av protester, som ble hardt slått ned av myndighetene. Loven åpnet for å gi indisk statsborgerskap til minoriteter fra Indias naboland, men ikke til muslimer.

Loven kom i kjølvannet av at delstaten Assam publiserte en oppdatert liste over hvem som var å anse som ekte statsborgere. Ifølge Tony Perkins i USCIRF vil de nasjonale lederne innføre et slikt register på nasjonalt nivå. Perkins mener det potensielt kan gjøre at 100 millioner mennesker, flesteparten muslimer, blir statsløse på grunn av religionen sin.

Økt vold

USCIRF-rapporten viser også at antall voldshandlinger mot kristne i India økte i 2019. Regelmessige angrep mot bønnesamlinger gjorde at mange kirker ble ødelagt eller nedstengt, ifølge The Christian Post.

Ed Brown i Stefanusalliansen forteller også at åtte indiske delstater har lover som gjør det ulovlig å konvertere til andre religioner enn hinduisme.

– Lovene legitimerer vold mot mennesker som konverterer og mot de som har ledet mennesker til en ny tro. Politiet lar mobbene regjere. I praksis er det straffefrihet for kriminelle handlinger som begås mot involverte i konverteringsprosesser, sier Brown.

Viktig rapport

USCIRF er en uavhengig kommisjon som analyserer tilstanden for internasjonal religionsfrihet og gir anbefalinger til det amerikanske utenriksdepartementet. Dersom et land havner på utenriksdepartementets verstingliste, må USA sette i gang sanksjoner mot landene, forklarer Brown.

– De to vanligste sanksjonene er boikott av gods og reiseforbud, sier Brown.

– Kan politikk legge føringer for hvem som havner på listen?

– USCIRF skal ikke være partipolitisk. Men i flere år ble ikke Saudi Arabia inkludert på USAs liste, selv om USCIRF anbefalte det. Da så man tydelige føringer, som gjorde at USA ikke ville binde seg til sanksjoner mot en alliert og et oljeland.

– Hvor viktig er denne listen?

– Det er flere nyhetsbyråer som rapporterer om brudd på trosfrihet. Men USCIRF og det amerikanske utenriksdepartementet er de eneste jeg vet som lager en slik liste som rapporterer om trosfrihetssituasjonen for alle religiøse samfunn – pluss ateister, agnostikere og andre. Så dette er en viktig liste, sier Brown.

I den ferske rapporten fortelles det om positiv utvikling i Sudan og Uzbekistan. I tillegg til India, anbefaler kommisjonen at Vietnam, Russland, Syria og Nigeria føres opp på listen over land med alvorlige brudd på religionsfrihet.

LES OGSÅ:

---

United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF)

  • Tverrpolitisk og uavhengig kommisjon som analyserer tilstanden for internasjonal religionsfrihet.
  • Har nylig publisert sin årlige rapport om religionsfrihetens tilstand i verden.
  • Rapporten anbefaler at India plasseres på USAs toppliste over land med alvorlige brudd på religionsfrihet.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion