Religion

Hasidiske jøder jaget av New York-politiet

Hasidiske jøder samles i begravelsesfølger som strider mot smittevernreglene i New York, og jages av politiet. – De er en karismatisk og sær del av ultraortodoks jødedom, sier Ervin Kohn.

Hasidiske jøder i Williamsburg i Brooklyn samlet seg tirsdag for å delta i begravelsen til en rabbiner som døde av korona-viruset. Da de ble spredt av politiet fordi de brøt korona-restriksjonene i New York, protesterte representanter høylytt.
Befolkningsgruppen har høy forekomst av koronasmitte.

Borgermesten: Ikke tolerert

Borgermester Bill de Blasio var selv til stede og reagerer sterkt på bruddene på påbudet om sosial distansering.

– Det jeg så i Williamsburg, midt i en tid med pandemi, vil ikke bli tolerert så lenge vi står i en situasjon der vi må bekjempe spredningen av koronaviruset, sa borgermester Bill de Blasio, ifølge The New York Times.

– Min beskjed til den jødiske befolkningen er: Tiden for advarsler er over, politiet i New York har fått instruks om å stevne eller til og med arrestere de som samler seg i slike store grupper. Dette handler om å stoppe spredningen av sykdom – og å redde liv, sa de Blasio, som ble møtt av sinne og motstand fra de jødiske gruppene i Brooklyn.

Hundreds of mourners gather in the Brooklyn borough of New York, Tuesday, April 28, 2020, to observe a funeral for Rabbi Chaim Mertz, a Hasidic Orthodox leader whose death was reportedly tied to the coronavirus. The stress of the coronavirus' toll on New York City's Orthodox Jews was brought to the fore on Wednesday after Mayor Bill de Blasio chastised "the Jewish community" following the breakup of the large funeral that flouted public health orders.(Peter Gerber via AP)
Begravelsesfølget i Williamsburg i Brooklyn, som ble spredt av politiet på grunn av brudd på påbudet om sosial distansering. Foto: Peter Gerber / AP

Kohn: Sær del av ortodokse jøder

Forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn, beskriver den hasidiske grupperingen som karismatisk – og en sær del av den ultraortodokse, jødiske verden.

– Hasidismen oppsto som en reaksjon på den ensidige tilnærmingen til Gud gjennom det intellektuelle. De er ikke anti-intellektuelle, men mener at veien til Gud like gjerne kan gå gjennom sang, dans og ekstase. De setter fornuften til side og legger livet i Guds hender – og forventer at han skal rydde opp.

Hasidiske jøder lever uten TV og uten smarttelefoner. Ikke alle, men de fleste, forteller han. De lever avsondret fra storsamfunnet. Barna deres får svært begrenset opplæring i sekulære fag. Ikke bare klærne deres stammer fra 1800-tallets Øst-Europa, men også språket:

– De snakker bare jiddish seg imellom. Det positive med det er at jiddish-kulturen overlevde Holocaust. Det negative er å mene at det er nok. Det negative er når barna deres ikke lærer engelsk, sier Kohn.

Guds straffedom

– Noen av dem tror at korona-pandemien er Guds straffedom – og da er ikke veien lang til å tro at Gud også skal ordne opp i problemene. De tar ikke ansvar for eget liv og helse, og det er ujødisk. Men det som er farlig er når de går ut over egne rekker og forleder andre mennesker, sier Ervin Kohn:

"Først å fremst må vi få vekk disse "grisene" sier Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn (DMT) og peker på de store betongklossene foran synagogen. Han ønsker at Bergstien skal bli et naturlig valg når man skal opp St. Hans Haugen. For at det skal skje må gaten oppgraderes.

– De danner parallellsamfunn og er kvinneundertrykkende. De er ikke slemme mennesker, men de utfordrer oss sterkt når de tror så annerledes – og ender opp med å handle ufornuftig, sier Kohn.

De hasidiske gruppene står sterkt i New York, kjent gjennom Netflix-serien Unorthodox, og i Jerusalem. Internasjonalt utgjør de en gruppe på noen hundre tusen.

– De er mer enn marginale, og de får mange barn. De religiøse samfunnene deres er bygget opp som dynastier, der posisjonen som «rebbe» går i arv.

Ultraortodokse jøder

Ervin Kohn er lite begeistret over de hasidiske gruppenes fremvekst.

– Jeg liker det dårlig. Så lenge de holder seg for seg selv, er det lett ikke å tenke over dem som påvirkende faktor. Men det blir farligere når de går utenfor egne rekker og blir aktivt misjonerende – og kan være til ødeleggelse for mennesker og samfunn.

Ervin Kohn har selv hasidisk oppvekst og bakgrunn, og kjenner tankegangen innenfra.

– Men jeg står langt fra tankene som i dag kommer fra disse ultraortodokse grupperingene. De er til dels preget av vrangforestillinger – som dessverre kan lede dem på ville veier, sier Ervin Kohn.

LES MER:

«Demonstrasjonene mot tiltakene i USA handler om mye mer enn korona»

Ervin Kohn kritisk til misjon blant ultraortodokse jøder i Israel: – Provoserende og utspekulert

Slik møter verdensreligionene koronapandemien

---

Hasidisk jødedom

  • Ortodoks og karismatisk del av jødedommen som preges av fromhet og baserer seg på den jødiske kaballah-mystikken.
  • Oppstod i Øst-Europa på 1700 tallet.
  • Netflix-serien Unortodox beskriver et slikt ultraortodokst parallellsamfunn i Williamsburg i Brooklyn.

---

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion