– Lovtolkningen vil innebære at lokale foreninger ikke kan arrangere tradisjonelle lotterier og messer til inntekt for sitt formål, som er NMS verdensvide arbeid, sier økonomileder i NMS, Kari Anne Salte.
Lotteritilsynet hevder at de over lengre tid har sett at lokallag i NMS bryter regelverket for såkalt smålotteri.
– Vi har hatt samtaler med NMS sentralt om regelverket for smålotteri for en del år siden. Vi ser at praksisen fortsetter, sier Trine Levanger, rådgiver i Lotteritilsynet.
Ifølge regelverket kan lokale og regionale ideelle og frivillige organisasjoner avholde smålotteri, hvis den årlige omsetningen ikke overstiger 200.000 kroner. De må også melde inn disse lotteriene til Lotteritilsynet.
Hensikten med smålotteri er å gi mindre lag inntekt til driften sin. Pengene kan også brukes av lokallaget til humanitær virksomhet utenfor organisasjonen, hvis de selv har kontroll over og kommunikasjon med prosjektene, for eksempel skoleprosjekter eller barnehjem i utlandet, påpeker Levanger.
I NMS har imidlertid lokallag holdt smålotteri hvor hele eller store deler av overskuddet går til hovedkontoret i Stavanger, ifølge Lotteritilsynet. Derfra videreføres pengene til forskjellige prosjekter, blant annet i utlandet. Fordi disse beløpene ikke styres av det lokale laget, er praksisen et brudd på regelverket, mener tilsynet.
Vil avslå meldinger
I 2019 ble det ifølge Lotteritilsynet meldt inn inntekter fra smålotteri i NMS på til sammen cirka 1,3 millioner kroner.
«Det er som om NMS sentralt skulle ha ett stort lotteri hvor omsetningen kommer over 200.000 kroner. Store lotteri må ha godkjenning fra oss etter søknad fra organisasjonen», skriver Lotteritilsynet i en e-postutveksling til Lyngdal NMS like før påske. Lokallaget i Agder meldte da inn et smålotteri, som de fikk godkjenning til da de opplyste om at inntektene skulle gå til dem lokalt, ifølge Levanger i Lotteritilsynet.
– Men framover vil vi avslå meldinger om smålotteri fra lokallag av NMS, hvis inntekten ikke er ment for lokallagene, sier hun.
I NMS er økonomileder Kari Anne Salte overrasket over lovtolkningen til Lotteritilsynet, og for henne var den ukjent fram til hun for tre uker siden fikk en kopi av den nevnte epost-utvekslingen.
– Jeg er i etterkant gjort kjent med at det var noe korrespondanse tilbake i 2012 om at de lokale foreningene skal søke om lotteri hver for seg, noe NMS mener at vi har rettet oss etter så langt administrasjonen har kjent til. De lokale foreningene har skaffet seg inntekter via lotteri til foreningens formål, som er NMS verdensvide arbeid.
At formål utenfor lokalmiljøet må styres direkte av den lokale foreningen, fremgår ikke av informasjonen om smålotterier på Lotteritilsynets nettsider, mener Salte.
– Dette har vært ukjent for NMS, og er i kontrast til myndighetenes ønske for bistandsarbeid for øvrig - at bistand ønskes forvaltet av få og store aktører med forutsetning for nødvendig oppfølging og kontroll, i stedet for via små lokale initiativ.
Mener hensikten med messene faller bort
– Hvilke konsekvenser vil tilsynets lovforståelse kunne få for misjonsorganisasjoner?
– Dette vil innebære at lokale foreninger ikke kan arrangere tradisjonelle lotterier og messer til inntekt for sitt formål, som er NMS' verdensvide arbeid. Dersom inntekt ikke kan sendes til formålet, faller hensikt med messene bort. Disse messene er, i tillegg til inntektsskapning og arena for informasjon om formålet, et sosialt møtepunkt og viktig innslag i mange lokalsamfunn.
Ifølge Stiftelsestilsynet må lokalforeninger framover melde inn smålotteriet i sitt eget navn, det vil si uten organisasjonsnummeret til NMS sentralt. Pengene må altså gå til egne prosjekter.
NMS sentralt kan på sin side søke om et stort lotteri, det vil si lotteri med omsetning på over 200.000 kroner, forutsatt at det ikke ligger forkynning i formålet. Disse loddene kan lokallagene selge på vegne av NMS sentralt, som kan videreformidle disse.
Vurderer å forfølge saken politisk
Sistnevnte er ingen fullgod løsning for lokallagene, mener Salte.
– Lokale messer med trekning av gevinster fra lokalt næringsliv og andre lokale aktører kan ikke erstattes av skrapelodd eller annen type lotteri arrangert av NMS sentralt.
I det større perspektivet vil mange gode bistands- og utviklingsprosjekter i sårbare land og lokalsamfunn rundt omkring i verden kunne rammes, dersom disse lotteriinntektene uteblir, påpeker hun.
– Lotteri- og stiftelsestilsynets tolkning av regelverket rammer vanskeligstilte grupper i fattige land, noe NMS mener må være i strid med lovens intensjon, sier Salte, som opplyser at NMS vurderer å forfølge saken politisk.
LES MER:
• Ber Lotteritilsynet anerkjenne misjon som et lotteriverdig formål
• Nostalgiske julemesser gir misjonsorganisasjonene millioner i kassa
---
Regelverket
- Ifølge Forskrift om lotteritilsynet og lotteriregisteret kan lokale og regionale ideelle og frivillige organisasjoner avholde smålotteri.
- Det forutsetter blant annet at den årlige omsetningen ikke overstiger 200.000 kroner. Man må også melde disse lotteriene til Lotteritilsynet 14 dager før loddsalget starter.
- Dersom lotteriet ikke kan gjennomføres, vil søkeren få tilbakemelding om dette før loddsalget starter. Dette gjelder blant annet dersom søkerne ikke blir definerte som lokale frivillige lag og organisasjoner.
---