Religion

Kritiserer Aftenposten-redaktør for å stille opp på Visjon Norge

– Uansett hvor gode motivene er for å stille opp, så bidrar man til å legitimere disse ekstremistiske miljøene, mener pressesjefen i Human-Etisk Forbund.

Førstkommende mandag har et nytt program premiere på den kristne TV-kanalen Visjon Norge. I «Hovedstaden med Pastor Torp» skal Oslokirkens pastor Jan-Aage Torp samtale med en rekke samfunnsledere i Oslo om dagsaktuelle spørsmål, heter det på nettsiden til menigheten.

Første gjest ut er Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen. Deltakelsen hennes har fått blant andre Human-Etisk Forbunds (HEF) pressesjef Jens Brun-Pedersen til å reagere. På Twitter tirsdag skriver han følgende:

«Skuffende at Aftenpostens sjefredaktør har stilt opp for Visjon Norge og Jan Hanvolds ivrigste støttespiller, den ekstreme pastoren Jan-Aage Torp i en TV-serie som heter 'Hovedstaden'. En glipp, Trine? For seint å trekke seg?»

– Å få politikere og kjente personer til å stille opp er et gammelt triks som Torp, Oslo Symposium og Visjon Norge bruker for å få legitimitet og fremstå som seriøse, når de egentlig er ekstremister. Jeg er skuffet over at en opplyst person som Trine ikke ser det, sier Brun-Pedersen til Vårt Land.

– Uansett hvor gode motivene er for å stille opp, så bidrar man til å legitimere disse ekstremistiske miljøene.

Bagatelliserte virus-trusselen

TV Visjon Norge har fått mye kritikk den siste tiden, etter at predikanten Dionny Baez under en Studio direkte-sending ba folk gi penger til kanalen for å få beskyttelse mot koronaviruset. I samme program mandag kveld bagatelliserte Hanvold virus-trusselen:

«Vi får ta hverandre i handa, vi da, vi som ikke tror på koronavirus – vi tror på at vi blir smittet av Den hellige ånd. Halleluja, amen, takk og lov og pris».

Slik introduserte Visjon Norge-leder Jan Hanvold predikanten Daniel Haddal under sendingen, og håndhilste på ham.

Til Dagbladet har Hanvold presisert at utspillet var en spøk og han «beklager til de som oppfattet det som noe annet».

'Uføretrygdede er de flittigste giverne'

Aftenpostens sjefsredaktør Trine Eilertsen skriver i en tekstmelding til Vårt Land at hun forstår kritikken som nå rettes mot henne, «ikke minst i lys av kanalens holdning til koronaepidemien».

– Mitt utgangspunkt er at jeg som redaktør ønsker at så mange ulike mennesker som mulig skal stille opp når vi spør. Også folk som er uenig i hva Aftenposten står for. Da skal det svært mye til før jeg sier nei fordi jeg er uenig i ståstedet til dem som spør meg om å svare på spørsmål.

Hun opplyser at intervjuet ble gjort for noen uker siden og at samtalen «handlet mye om pressens rolle, presseetikk, PFU og tilliten til det systemet».

– Jeg synes det er viktig å snakke om dette, særlig til et publikum som er skeptisk til våre typer medier, skriver hun.

Selv om innspillingen av Eilertsen ble gjort før kanalens kontroversielle korona-utspill, mener pressesjefen i HEF at TV Visjon Norge har en historikk som tilsier at samfunnsledere bør takke nei til deres invitasjoner.

Tidligere har blant andre NRK, gjennom Brennpunkt-dokumentaren Pengepredikanten, stilt spørsmål ved Jan Hanvolds innsamlinger og økonomiske disposisjoner. «Han har samlet inn én milliard de siste femten årene. Minstepensjonister og uføretrygdede er de flittigste giverne. Samtidig har predikanten bygd opp et privat eiendomsimperium», skrev NRK da programmet ble sendt.

Avviser karakteristikken

Jan Hanvold avviser at TV Visjon Norge er ekstremistisk.

– Vi arbeider arbeider for å utbre evangeliet og står for vekkelse og reformasjon, og velsigner tusenvis av mennesker hver dag, sier Hanvold.

– Hadde han ment noe annet, så hadde jeg begynt å lure på om han hadde begynt å oppleve Guds kall i sitt liv. Han har alltid hatt en kristofob i seg, og holder på sin religion som jeg kaller for sekulær fundamentalisme, det vil si at man tenker at alle som tror på Gud er gale og må stoppes.

Også Jan-Aage Torp avviser Brun-Pedersens karakteristikk.

– I en sekulærfundamentalistisk bevegelse som Brun Pedersen representerer, er vi naturligvis å regne som «ekstremister». Men vi står fjellstøtt i den verdensvide, kristne kirke.

– Personlig er jeg pinsevenn i teologisk og praktisk henseende, men jeg fryder meg over å samarbeide tett med ledere innen den romersk-katolske kirke og ortodokse kirker internasjonalt, skriver han i en e-post til Vårt Land.

LES MER:

Forbrukertilsynet går ikke videre med Visjon Norge-saken

Hanvold svarer på korona-kritikken: Det var ren bibelsk lære

Samarbeidspartnere vil ikke droppe Visjon Norge etter korona-kritikken

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion