– Jeg opplever et litt kunstig skille mellom kristne og frilynte folkehøgskoler, slik folkehøgskole-Norge er organisert med egne organisasjoner og informasjonskontorer for de to gruppene, sier Øystein Magelssen, generalsekretær i KFUK-KFUM Norge, som eier fem kristne folkehøgskoler og er deleier i fire.
I Norge finnes det i dag to folkehøgskolebevegelser, den kristne og frilynte. Den frilynte består av 47 folkehøgskoler, fagorganisert i Norsk Folkehøgskolelag og tilknyttet servicekontoret Informasjonskontoret for folkehøgskolen (IF). 34 skoler er kristne og sorterer under fagorganisasjonen Noregs Kristelege Folkehøgskolelag. Deres servicekontor er Informasjonskontor for kristen folkehøgskole (IKF).
Samtlige fellesorganer har hvert sitt organisasjonsnummer og styre, men lever under samme tak i Oslo og samarbeider tett. Magelssen mener de to folkehøgskolene ideelt sett burde hatt én interesseorganisasjon og ett informasjonskontor.
Omdiskutert verdidokument
Å slå sammen informasjonskontorene ble også foreslått i 2018. Den gang ble forslaget, som de frilynte tok initiativ til, nedstemt av de kristne folkehøgskolene. Magelssen mener det er gode grunner til å børste støv av dette nå, og viser til den negative medieoppmerksomheten rundt verdidokumentet til Indremisjonsforbundets (ImF) planlagte folkehøgskole på Sjøholt i Ålesund.
I Sjøholts verdidokument heter det at: «Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette». Dermed risikerer en homofilt samlevende jobbsøker å bli diskvalifisert som lærer ved skolen.
Samlivskrav som dette gjelder ved samtlige 25 skoler som ImF er eier eller deleier.
– Jeg oppfatter at den aktuelle saken har skapt en unødvendig spenning mellom de såkalte frilynte og kristne skolene, sier Magelssen.
Han har inntrykk av at en del kristne skoler er urolig for hva saken gjør med omdømmet for skolene, og at de frilynte skolene er bekymret for at saken skal skape en enda større avstand til resten av folkehøgskolene.
Ser ikke behov for ny debatt
– Hvordan kan en fusjon mellom de to organene bøte på dette?
– Vi trenger en felles interesseorganisasjon som kan arbeide for folkehøgskolepolitiske anliggender, men den enkelte skoles verdiprofil og forankring klarer vi fint å ta oss av selv. Tilsvarende hadde vi heller trengt et felles informasjonskontor som kan være best på å markedsføre det å gå på folkehøgskole, uansett skoletilhørighet, svarer Magelssen.
I første gang tror han det er enklest å få gehør for en eventuell fusjon mellom informasjonskontorene.
Kjell Konstali, styreleder i Informasjonskontor for kristen folkehøgskole (IKF) mener det ikke er behov for en ny fusjonsdebatt.
– Sjøholt har kommet litt skeivt ut i media, og det har vært mye støy rundt verdidokumentet deres, men jeg kan ikke se at det gir et akutt behov for å se på forslaget på nytt. Jeg opplever ikke at det er en alvorlig krise i folkehøgskolemiljøet, sier han.
'Ballen lagt død'
En ny debatt tror han heller ikke kommer med det første.
– Ballen er lagt død. Vi har hatt en utredning om fusjon, men det ble nedstemt av de kristne folkehøgskolene i 2018.
Flere modeller ble den gang satt opp for å bevare identiteten til kristne og frilynte folkehøgskoler.
– Vi skulle ikke vaske ut eller organisere bort forskjellene, men ta vare på dem i en eventuell ny sammenslått organisasjon. Det viste seg å bli for utfordrende.
På årsmøtet til IKF ble det derfor vedtatt å beholde informasjonskontorene som selvstendige enheter, men gjøre samarbeidet tettere.
– I ettertid har det vist seg å være en god løsning, mener Konstali.
Dorte Birch, daglig leder for Informasjonskontoret for folkehøgskolen, forteller at de frilynte folkehøgskolene følger med på Sjøholt-saken. De samarbeider godt med kristne folkehøgskoler, men folkehøgskolebevegelsen har fortsatt to greiner og lever godt med det, sier hun.
LES MER:
• Folkehøgskoler vil vurdere samlivskrav på ny
• Kristentopp reagerer på Amnesty-kampanje mot kristen folkehøgskole
• Frykter Indremisjonsforbundets samlivskrav gir omdømmetap for kristne folkehøgskoler
• Raja gir ImF-skole støtte: Kan stille verdikrav til ansatte
---
KFUK-KFUM Norge
- KFUK-KFUM Norge er en av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner.
- De teller 25.000 deltakere og 400 grupper og virksomheter over hele landet.
- Organisasjonen tilbyr barn og ungdom et bredt spekter av fritidsaktiviteter hver uke og arrangerer over 100 leirer, festivaler og nattcuper og flere lederkurs hvert år.
- De eier fem folkehøgskoler, og er deleiere i fire.
- Kilde: KFUK-KFUM Norge
---