Religion

Konservativ storm etter at evangelikalt magasin sier Trump bør gå av

Billy Grahams magasin Christianity Today mener Trump bør avsettes. – Dette slår sprekker i Trumps evangelikale støtte, mener redaktør.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

I en lederartikkel i det evangelikale magasinet Christianity Today uttrykte redaktør Mark Galli torsdag at han mener president Donald Trump bør avsettes.

Christianity Today, som ble stiftet av pastor Billy Graham for 63 år siden, og som når ut til rundt 4 millioner amerikanere månedlig, har i løpet av sin historie unngått å ta politiske standpunkt.

Men etter påstandene som har kommet frem om presidentens forbindelser med Ukraina i riksrettshøringene i kongressen den siste måneden, mener redaktør Galli at nok er nok.

Mener presidenten har opptrådt dypt umoralsk

Galli understreker at Christianity Today ønsker å romme kristne fra alle sider i det politiske landskapet.

«Men vi står overfor et ubestridelig faktum: Presidenten har prøvd å bruke sin politiske makt til å tvinge et annet lands leder til å trakassere og diskreditere en politisk motstander. Det er ikke bare grunnlovsstridig, det er dypt umoralsk», skriver Galli, som mener årsaken til at mange ikke reagerer på presidentens oppførsel er at Trump har «slipt ned moralen i administrasjonen sin».

«Han har ansatt og sparket flere personer som nå er dømte kriminelle. Han har selv innrømmet umoralske handlinger, noe han sier han er stolt av. Twitter-feeden hans alene er et perfekt eksempel på et menneske som er moralsk fortapt og forvirret», fortsetter Galli.

Sammenligner Trump med Bill Clinton

Han viser til at Christianity Today under riksrettprosessen mot president Bill Clinton i 1998, også tok et tydelig standpunkt for avsettelse.

«Smakløse forbindelser og umoralske handlinger av presidenten og de rundt ham fører til at denne administrasjonen er moralsk inkapable til å lede landet», skrev Christianity Today da.

Galli mener denne konklusjonen er like beskrivende for president Trump.

«Når vi mener Trump bør avsettes, dreier det seg ikke om partitilhørighet, men om lojalitet til Skaperen av de ti bud», skriver han.

Galli kommer også med en formaning til evangelikale som fremdeles støtter Trump:

«Husk på hvem dere er, og hvem dere tjener. Reflekter over hvordan deres forsvar av Mr. Trump påvirker deres vitnesbyrd om deres Herre og Frelser», skriver han.

Andre evangelikale støtter Trump

Lederartikkelen i Christianity Today vekker stor oppsikt i amerikanske medier, men blir latterliggjort av Trump selv.

«Ingen har gjort mer for evangelikale enn det jeg har. Det er et magasin på ytre venstre, som har gjort det veldig dårlig i det siste», twitret presidenten torsdag.

En rekke evangelikale kirkeledere stiller seg svært kritiske til lederartikkelen. 200 av dem har sendt et brev til Christianity Today der de uttrykker sin støtte til president Trump, skriver magasinet The Christian Post.

Franklin Graham, sønn av Billy Graham, har uttrykt sin misnøye med lederartikkelen på sin Facebook-side. Her skriver han at hans far kjente Donald Trump, støttet ham, og stemte på ham.

Eksperter uenige om betydningen

Noen amerikanske kommentatorer mener lederartikkelen i Christianity Today er et tegn på at evangelikale, som hittil har vært lojale overfor presidenten, nå er i ferd med å snu ryggen til Trump.

– Det er mulig at vi vil se tilbake på dette som øyeblikket der det begynte å slå sprekker i veggen av hvite evangelikale som støtter Trump, skrev redaktør Jim Wallis i et annet evangelikalt magasin, Soujourners.

Men andre er mer skeptiske.

En tidligere redaktør i Christianity Today sier til The Washington Post at magasinet kun representerer en liten del av det evangelikale USA.

– Majoriteten av leserne er hvite, bord nord i landet og har universitetsutdannelse. Leserne har mest sannsynlig aldri vært positive til Trump.

LES MER OM AMERIKANSK POLITIKK:

---

Trump og evangelikale

  • Valgdagsmålinger fra 2016 antyder at 80 prosent av såkalt evangelikale stemte på Trump.
  • En ny undersøkelse fra NPR-PBSW viser at 75 prosent av kristne evangelikale har tillit til Trump, mot 42 prosent i befolkningen ellers.
  • Kilde: Washington Post.

---

Ingeborg Misje Bergem

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion