Frikirken har meldt seg ut av Til Helhet. Det bekrefter Jarle Skullerud, synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke.
– Det er viktig for meg å si at utmeldelsen ikke er et resultat av bråket rundt nettverket i høst, men en større opprydding i medlemskap vi har i ulike organisasjoner og nettverk. Vi bruker for mye tid på styremøter og organisering av våre medlemskap. Vi ønsker heller å samarbeide med andre organisasjoner gjennom relasjoner og fra sak til sak, sier Skullerud.
Under Frikirkens synodestyremøte 18. oktober ble det derfor besluttet at Frikirken melder seg ut av et titalls organisasjoner, inkludert Til Helhet. Teologien til nettverket har ikke vært oppe til debatt i synodestyret.
Stor medieoppmerksomhet
Til Helhet beskriver seg selv som et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro, og tilbyr hjelp til dem som selv opplever at de har en uønsket seksuell orientering. Det gjør de blant annet gjennom sjelesorg. Både tidligere år og i høst har det stormet rundt nettverket, som blant annet ønsker å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering», heter det på nettsiden deres.
Den massive medieoppmerksomheten startet i januar da det ble kjent at Kjell Ingolf Ropstads trossamfunn, Misjonskirken Norge, er tilknyttet Til Helhet. Misjonskirken valgte samme måned å melde seg ut av nettverket, men var klare på at de ikke tok avstand fra dem.
I høst ble det på ny negativ blest om Til Helhet da NLA Høgskolen leide ut sine lokaler i Bergen til et foredrag arrangert av Til Helhet og Frimodig kirke. I ettertid valgte flere NLA-ansatte å si opp i protest. Siden har nettverket fått kritikk i kjølvannet av VGTVs mye omtalte serie «Homoterapi» med Morten Hegseth.
Sensitivt tema
Uten Frikirken er det nå fem gjenværende organisasjoner som formelt stiller seg bak Til Helhet, men det kan bli færre. Også Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) vurderer å trekke seg ut, bekrefter assisterende generalsekretær Bård Rebbestad Løkken.
– Ja vi har diskutert vår relasjon til Til Helhet på flere nivåer. Lagets teologi har ikke forandret seg, samtidig er dette et veldig sensitivt tema, og da ønsker vi å ha kontroll på hvordan historien formidles, sier han.
– Hvordan synes du Til Helhet har maktet å formidle denne tematikken?
– Til det har jeg ingen kommentar, sier han.
Løkken opplyser at de også i Laget har en ryddeprosess hvor de ønsker å være involvert i færre organisasjoner, og at også dette kan gjøre det naturlig å kutte båndene til nettverket.
Ønsker å fortsette medlemskapet
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Normisjon, Indremisjonsforbundet (ImF) og Ungdom i oppdrag står også på medlemslisten til Til Helhet. Ingen av dem har planer om å trekke seg ut, forteller de til Vårt Land. De har imidlertid tatt initiativ til å drøfte den videre organiseringen av arbeidet til nettverket.
– Det stemmer at vi har avtalt å snakke sammen onsdag i neste uke. Utover det så har vi dessverre ingen kommentar knyttet til dette før etter at vi har fått snakket sammen, skriver Ole Martin Rudstaden, assisterende generalsekretær i Normisjon i en e-post til Vårt Land.
Vil vurdere egen talsperson
Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet, mener tilbudet til Til Helhet er viktig og ønskelig, men at det er nødvendig å se nærmere på organiseringen av det.
– Ut fra medieoppslag i høst kan noen tenke at Til Helhet har slagkraft og driver omfattende arbeid, men på innsiden oppleves engasjementet fra medlemsorganisasjonene som heller svakt. Jeg oppfatter at både nåværende og tidligere medlemmer har et anliggende om å være til hjelp for mennesker på dette feltet, og det er jo det viktigste, men vi finner ikke helt ut av hva som er tjenlig organisering.
Også hvordan tilbudet skal profileres utad ønsker han å ta opp til diskusjon, for eksempel om nettverket bør ha en egen talsperson.
– Dette er et ekstremt følsomt tema, og ved kommunikasjon utad må man veie sine ord på gullskål. Folk som er dyktige til å være med mennesker i det sjelesørgeriske rom, er ikke nødvendigvis skolert til å møte det massive mediekjøret som er rundt disse spørsmålene, sier han.
Fjernet alle navn fra nettsiden
Et annet spørsmål han ønsker å drøfte, er dette:
– Bør tiltaket ha en offentlig profilering gjennom en nettside som i dag, eller skal det skje gjennom de respektive kirkesamfunnene som stiller seg bak det?
Inntil nylig hadde Til Helhet listet opp alle medlemsorganisasjoner på nettsiden sin. Nå er samtlige fjernet. Slik vil det forbli til nettverket vet hvordan fremtidig organisering blir, ifølge styreleder i Til Helhet, Jens Fredrik Brenne. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.
LES MER:
• – Jeg er homofil og lever lykkelig med min kone
• Etter Til Helhet-møte på NLA: – Vil unngå lignende arrangement i framtida
• Sykehusprest ved Modum Bad: – Ikke alle klarer å leve i sølibat
---
Til Helhet
- Et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro.
- Formålet er blant annet å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering».
- Medlemmer: Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet og Ungdom i Oppdrag.
---