Religion

Muslimer deler ut 10.000 eksemplarer av Koranen

Som et svar på koranbrenningen til SIAN, ønsker tre muslimske organisasjoner å dele ut tusenvis av gratiseksemplarer av muslimenes hellige bok til nordmenn. Linda Noor er skeptisk.

– Jeg tror mange er nysgjerrige på hva Koranen inneholder og hva muslimer står for. Vi håper at dette prosjektet kan bidra til å avmystifisere hva som står i Koranen, sier Hamza Ansari, styremedlem i den norskpakistanske moskeen Minhaj-ul-Quran i Oslo.

Sammen med Norsk muslimsk kunst- og kulturforening og Islamsk litteraturforening skal trossamfunnet dele ut 10.000 norske koranoversettelser til norske borgere. Ved å spre kunnskap om islam, håper organisasjonene å bygge ned fordommer som finnes om muslimer og religionen deres.

Utdelingen skjer som en direkte respons på at lederen av organisasjonen SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) forsøkte å sette fyr på et eksemplar av Koranen under en demonstrasjon i Kristiansand for to uker siden.

Symptom på muslimhat

Koranbrenningen har ført til reaksjoner både i Norge og i andre land. Blant annet tente demonstranter i Pakistan på norske flagg i protest mot koranbrenningen. Handlingen har også fyrt opp under en debatt om ytringsfriheten: Skal det være frihet til å brenne hellige bøker i Norge?

– Debatten er viktig, men vi tenker at koranbrenningen i Kristiansand er et symptom på noe mye større: Hat og fremmedgjøring av muslimer. SIAN er en organisasjon som er tydelige på at de er mot muslimer, muslimsk innvandring og muslimske verdier. Koranbrenning er derfor ikke religionskritikk. De gjør dette kun for å såre og krenke, sier Ansari.

Svarer med kunnskap

Han mener SIAN har et klart mål med å brenne Koranen: Trigge muslimer til å svare med vold. Voldshandlingene kan organisasjonen bruke for å underbygge sitt syn på islam som en brutal og farlig religion.

– Å svare på koranbrenning med vold er fullstendig uakseptabelt, og muslimer må også lære seg å ignorere slike handlinger. Vi må ikke gå i den fellen som SIAN prøver å få oss til å gå i. Da lykkes de med sitt prosjekt. Nettopp derfor ønsker vi å vri saken i en annen retning og svare som Koranen lærer oss: spre kjærlighet og kunnskap om islam.

Ved å dele ut Koranen og la hver enkelt selv få lese i den, håper Ansari at nordmenn og norske muslimer som ikke har et aktivt forhold til boka vil se på islam med et nytt blikk.

Ansari opplyser at interesserte kan hente et gratiseksemplar av Koranen i moskeen til Minhaj-ul-Quran i Oslo. Organisasjonene kommer også til å ha flere stands ulike steder i Oslo hvor de kommer til å dele ut boka. Også i Bergen har de planer om utdeling. Koranutdelingen finansieres av organisasjonene og donasjoner fra enkeltpersoner.

Viktig intern funksjon

Linda Noor, daglig leder i tankesmien Minotenk, er på sin side skeptisk til å gi SIAN mer oppmerksomhet ved å koble koranutdelingen opp mot dem. På den måten bidrar man til å framstille organisasjonen større enn den er, påpeker hun.

– SIAN har ekstremt få tilhengere og under demonstrasjonene deres er det alltid mange ganger flere motdemonstranter til stede. Muslimer trenger derfor ikke å bekymre seg for dem, sier hun, som mener det er langt mer bekymringsfullt at aktører som for eksempel den norske nettavisen Resett når ut til massene, og at Frp-politikere ser med og legitimerer dem.

Koranutdeling tror hun heller ikke vil ha store effekten i å endre holdninger i storsamfunnet.

– De som har muslimfiendtlige holdninger, blir nok ikke mindre muslimfiendtlige av å få en Koran sier hun. Den er tross alt også veldig lett tilgjengelig på nett.

Blant muslimer, og særlig barn og unge som føler seg uglesett i det norske samfunnet, kan imidlertid koranutdelingen ha en funksjon, tror Noor.

– Den viser at man kan gjøre en aktiv, fredelig handling i møte med provokasjoner, sier hun,

LES MER: Politiet har opprettet sak mot SIAN etter koranbrenning

VÅRT LAND MENER: Koranbrenning er ikke religionskritikk

LES OGSÅ: Frykter koranbrenning utløser vold

---

Koranutdeling

  • Trossamfunnet Minhaj-ul-Quran Norge har gått sammen med Norsk muslimsk kunst- og kultur forening og Islamsk litteraturforening om å gi 10.000 norske koranoversettelser gratis til norske borgere.
  • «Vi ønsker å svare SIANs nedrige handlinger ved å opptre på den måten koranen faktisk lærer oss; vise kjærlighet og spre kunnskap. Det aller beste hadde vært å la folk selv avgjøre hva Koranen virkelig lærer oss mennesker ved å undersøke den», skriver de i et innlegg som de har lagt ut på Facebook-sidene sine.
  • Den norske koranoversettelsen er også tilgjengelig på www.norskkoran.no.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion