Religion

IRN ber muslimsk ‘SFO’ være åpne

Det islamske kultursenter driver ettermiddagstilbud med overnatting i Drammen, Oslo og Nedre Eiker. Islamsk Råd ber dem vise fram læreplaner for å dempe skepsis.

Aftenposten har i helgens utgaver fortalt at det overnatter barn i lokalene til trossamfunnet Det Islamske Kultursenter i Drammen, Oslo og Nedre Eiker.

Trossamfunnet ønsker å åpne nye tilbud som skal romme flere sovesaler. Ett er planlagt i Groruddalen og et annet i Drammen.

Så langt avisen kjenner til finnes ikke et så omfattende overnattingstilbud til barn under 16 år i Norge. Ifølge Islamsk Råd Norge (IRN) får de fleste barn og unge undervisning i Islam i moskeene i helger, ikke på hverdager etter skoletid. Religiøse internater for barn er i Norge svært uvanlige.

Dempe på skepsisen

IRN opplyser til Vårt Land at de ikke har noen kontakt med menighetene i Det Islamske Kultursenter, men går ut fra at moskeene og koranskolene følger norske lover og regler og underviser innenfor islamsk lære.

Yasir Ahmed, kommunikasjonsansvarlig i IRN, er ikke prinsipielt imot et ettermiddagstilbud som inkluderer overnatting, men understreker at denne og det faglige innholdet selvsagt må være godkjent av foreldrene.

– Jeg håper de åpner seg litt mer opp og viser læreplaner for å dempe på skepsisen, sier Ahmed.

Bekymringsverdig

Da Vårt Land skrev om overnattingstillbudet i 2016, sa utdanningsdirektør i Drammen kommune, Lillian Eilertsen, at kommunen hadde et godt system for å fange opp bekymringsverdige forhold. Overfor Aftenposten er hun nå bekymret.

– Når vi ser hvor omfattende dette er, mener vi det er grunn til bekymring for barns oppvekstmiljø og utvikling, sier Lillian Eilertsen til Aftenposten.

Yasir Ahmed i IRN er kjent med at disse menighetene har vært i medias søkelys tidligere.

Frp har hele tiden vært skeptiske til det de har kalt koranskolene, gjerne med tanke på radikalisering. Hva tenker du om det?

Jeg synes Frp problematiserer og unødig skremmer samfunnet. Hvis de er skeptiske til skolene i Drammen vil jeg anbefale at de går i dialog med dem og ser på læreplan og innhold. Da finner de kanskje ut at det ikke er slik de tror, forteller Ahmed.

LES FLERE SAKER OM KORANSKOLENE

Muslimske kultursentre vil utvide SFO-overnatting

Forsker: – Var aldri bekymret

Frp: Ekstreme koranskoler i Drammen. Utdanningsdirektør: Helt ukjent

---

Overnatting

  • Det islamske kultursenter i Norge driver SFO-lignende ettermiddagstilbud i Drammen, Nedre Eiker og Oslo.
  • De tilbyr også overnatting til barna. I Drammen startet overnattingstilbudet i 2002.
  • De har overnattingskapasitet til 20 jenter og 22 gutter.
  • De seks menighetene som er tilknyttet kultursenteret hadde i fjor 3775 registrerte medemmer.
  • Fem av menighetene og moderorganisasjonen DIKSIN fikk i 2018 til sammen 4.7 millioner kroner i offentlig støtte og momskompensasjon.
  • Menighetene er tilknyttet den tyrkiske Süleymanci-bevgelsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Jo Arne Hansen Marvik

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion