Religion

‘Symbol på underkastelse’

Et svik mot norske idealer om likestilling mellom kjønnene. Slik beskriver Dana Manoucherhri bildet av Anniken Huitfeldts manglende forsøk på å håndhilse på Irans utenriksminister.

Bilde 1 av 2

– De to øverste institusjonene i Norge ble rundlurt på samme dag, hevder Manoucherhri, som er generalsekretær i LIM (likestilling, integrering, mangfold).

Først strakk kronprins fram hånden for å hilse på en kvinne i den terrorrammede moskeen i Bærum. Hun nektet å ta ham i hånden.

Så var det leder for Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt, som la hånden på hjertet da hun skulle hilse på Irans utenriksminister Javad Zarif.

– Kronprinsen gjorde det han kunne, men Huitfeldt sviktet. Det er hennes plikt å stå opp for norske verdier og synliggjorde det ved å sette representanten for det kvinneundertrykkende prestestyret i forlegenhet, sier Dana Manoucherhri til Vårt Land.

LES OGSÅ: Fikk ikke jobb fordi han nektet å håndhilse

Helt vilt

Hun viser til at Huitfeldt har vært norsk likestillingsminister og leder for kvinnenettverket i Arbeiderpartiet. Huitfeldt symboliserer de feministiske verdiene som er kjempet fram i Norge. Og hun gjør det ved å vise for alle at hun underkaster seg en gjest fra prestestyre som står for segregering mellom kjønnene, mener Manoucherhri.

– Det er et paradoks at venstresiden i Norge har kjempet en hard kamp for likestilling mot patriarkalske kristne tradisjoner. Samtidig legitimerer man et helt vilt kvinnesyn i en annen religion. Det er så frustrerende at man ikke forstår at det er sånne ting som bidrar til muslimhat og polarisering.

– Hvordan det?

– Fordi nesten alle muslimer er eksemplariske borgere som håndhilser og er som andre nordmenn, selv om de har en personlig tro. Og så er det noen få som vil at religiøse lover skal styre hele samfunnet. Disse tar alle andre som gisler, mener Dana Manoucherhri, som er muslim selv.

Prekære hensyn

Huitfeldt sier til Vårt Land at hun ikke er enig i disse påstandene. Hun mener hun hadde et bevisst forhold til det som skjedde da Irans utenriksminister var i Norge:

– Jeg var forberedt. Jeg visste at han ikke ville håndhilse.

– Hvorfor? Ville det ikke vært bra å vise hele verden hva vi tenker om likestilling?

– Det kan du godt si. Men jeg har aldri sett mannlige vestlige politikere som ikke rekker fram hånda til kvinnelige iranske politikere bli beskyldt for det samme. I Iran representerer faktisk utenriksminister Zarif en mer moderat og samarbeidsorientert linje overfor omverdenen. I en svært spent internasjonal situasjon med norske skip i utsatt farvann er det et poeng å unngå å gi de mer konservative og konfronterende miljøene i Iran argumenter for å svekke Zarifs posisjon.

– Skjønner du ikke symbolverdien av å underkaste deg noen som står for undertrykking av kvinner?

– Jeg rekker alltid fram hånda når det å ikke håndhilse er et personlig valg. Jeg har derfor vært i samme situasjon som kronprinsen en rekke ganger. For representanter for det offisielle Iran er det forbudt å ta det motsatte kjønn i hånda.

LES OGSÅ: Ville ikke håndhilse på kvinner, ble oppsagt

Sexobjekt

En jobbsøker ble i sommer avvist av Posten da han ikke ville håndhilse på en kvinnelig leder ved Postens Østlandsterminal. I fjor ble en muslimsk lærer i Oslo oppsagt fordi han nektet å håndhilse på kvinnelige kolleger. Han begrunnet sin hilsenekt med at han ville «skape færre fristelser for seg selv».

«Denne fortsåelsen av islam deles av prestestyret i Iran. Anniken Huitfeldt tilpasset sin oppførsel etter en gjest som betraktet henne som et sexobjekt», skriver sosiologen Kjetil Rolness i en kronikk i VG.

Han konkluderer: «Nok en gang har vi fått demonstrert at vestlig feminisme har sine grenser. Den stopper der konservativ islam begynner».

Dana Manoucherhri ordlegger seg nesten på samme måte:

– Likestillingskampen kom i andre rekke og religionen seiret igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion