Religion

Forbyr nikab

En ny lov som forbyr bruk av burka, nikab og andre ansiktsdekkende plagg i Nederland, har trådt i kraft.

Loven innebærer at det ikke er lov å dekke til ansiktet på ­offentlige transportmidler, i ­offentlige bygninger og på ­skoler og sykehus.

Lignende forbud er innført i Frankrike, Tyskland, Belgia, ­Østerrike og Danmark.

Kritikk

Muslimer og menneskerettsgrupper har kritisert loven, og et islamsk parti i Rotterdam har lovet å betale for de kvinnene som eventuelt blir ilagt en bot på 150 euro.

Svært få kvinner i Nederland bruker burka eller nikab, og det er uklart hvor strengt loven vil bli håndhevet.

LES OGSÅ: Muslimske kvinner er redde og tar selvforsvarskurs

Symbol

Loven ble vedtatt med stort flertall av den nederlandske nasjonalforsamlingen i juni i fjor. Opposisjonen har kalt forbudet symbolpolitikk.

Rotterdams borgermester, ­Ahmed Aboutaleb, tror ikke ­politiet kommer til å håndheve loven hardt:

– Der er så mange lover og slett ikke nok politi. Rotterdam har større problemer; drap, narkotika, sier han til dw.com.

Bøter

1. august i fjor inn­førte Danmark forbud mot å bære ­heldekkende ansiktsplagg i det offentlige rom. Fra loven ble innført fram til midten av juni i år hadde dansk politi utstedt totalt 17 bøter. Det er reist 37 ­siktelser, men i 20 av sakene har politiet enten valgt ikke å utstede bot ­eller så blir saken fremdeles vurdert.

I løpet av det første halve året etter innføringa ble det utstedt tolv bøter, de øvrige fem er dermed utstedt det siste halve året.

Det finnes også unntaks­bestemmelser i forbudet. Dersom ansiktsdekkende plagg bæres grunnet «et aktverdig formål», som for eksempel ved tildekking av ansiktet i politiske demonstrasjoner.

LES OGSÅ: Flere nordafrikanske land forbyr nikab og burka

Først

Frankrike var først ute i Europa med et forbud mot ­ansiktsdekkende religiøse plagg. Forbudet ble iverksatt i Frank­rike i april 2011. Loven inne­bærer forbud mot bruk av ­hodeplagg som dekker ansiktet, som ­burka og nikab, og gjelder på alle ­offentlige steder. Forbudet begrunnes som sikkerhetsfremmende.

Alle som nekter å vise ansiktet sitt risikerer å få bøter på opp til 150 euro.

Forbud

For et år siden vedtok Stortinget regjeringens forslag om å innføre forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssituasjoner. Alle partier støttet lovendringen med unntak av SV, Rødt og MDG.

Forbudet i Norge gjelder i undervisningssituasjoner gjennom hele utdanningsløpet fra barnehager til universitet og høgskoler, og for både elever, studenter og ansatte ved utdanningssteder i privat og offentlig sektor. Det gjelder likevel ikke i pauser, friminutt eller på personalmøter.

---

Heldekkende

  • Nikab, som tradisjonelt brukes i Midtøsten og Nord-Afrika, er et tøystykke som dekker hele ansiktet, med unntak av øynene og brukes sammen med hijab. Hijaben dekker bare håret og halsen.
  • Burka, som tradisjonelt brukes i Afghanistan og tilstøtende områder, blant annet i Pakistan, er en ankellang heldekkende kappe, der også øynene er skjult bak en tynn netting.
  • Bruken av disse plaggene begrunnes i islamske regler om sømmelig påkledning for kvinner, men reglene tolkes forskjellig også blant ­muslimer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion