Religion

Studenter tier om tro

Kristne studenter mener at tro ikke bør være en privatsak. Likevel prater de ikke om sin tro, viser undersøkelse.

– Slik jeg tolker det er det i den kristne tro et tydelig budskap om at du skal være åpen om din tro, sier masterstudent Linda Utsøl.

Studentforeningen Laget har spurt 1.119 aktive kristne studenter om deres tanker om tro, studier og yrkesliv. Vårt Land skrev i september om nøkkeltall fra undersøkelsen, men under konferansen StudentFORUM i januar ble den fullstendige rapporten tilgjengelig. Et av rapportens funn er at til tross for at kristne studenter mener at tro ikke bør være en privatsak, er det få som sier de snakker om sin tro.

Linda Utstøl som er masterstudent i Europeisk kultur ved Universitetet i Oslo sier hun er åpen om sin tro.

– Bør tro være en privatsak?

– Det er deler ved troen som er privat selvfølgelig, men deler som ikke er det. At man tror burde være helt OK å prate om, sier hun.

Fordommer

Da Vårt Land skrev om undersøkelsen i september, sa Lagets generalsekretær Karl-Johan Kjøde at mange kristne er redde for at troen deres skal føre til at andre tror de har synspunkter de ikke har. Dette kjenner Linda Utstøl seg igjen i.

– Jeg tror folk har mange fordommer og manglende kunnskap mot hva det vil si å være kristen, og legger egne generaliseringer til hva det vil si å ha en kristen tro. Det føles noen ganger som mine meninger ikke blir tatt like seriøst hvis de har sammenheng med tro, mens de andres meninger blir sett på som mer objektive, sier Utstøl, som likevel ser på det å åpen om tro som en prinsippsak.

Paradoks

– Det er et voldsomt paradoks at så mange oppgir at troen ikke er privat, men også at de ikke snakker om det. Det er jo merkelig, og det blir så tydelig i undersøkelsen, sier Karl-Johan Kjøde generalsekretær i Laget (NKSS).

I rapporten svarer 93,7 prosent at troen ikke bør være privat. Likevel sier 67 prosent at de ikke snakker om sin tro med ikke-kristne medstudenter. Hele 91 prosent er helt eller delvis enig i at kristne studenter lever «i skapet» med sin tro.

– Det hele virker litt paradoksalt. På samme måte som med menneskeskapte klimaendringer. De fleste vil ikke benekte at vi påvirker klima, likevel så fortsetter vi å leve som om vi ikke gjør det. De mener at troen ikke er privat, men studenter flest lever som om det er det.

Kjøde sier at de på forhånd hadde trodd at mange vegret seg for å snakke om troen sin i frykt for at det kunne være støtende.

– Men det stemte ikke. Det skyldtes heller ikke en særlig frykt for å bli oppfattet som ekstrem eller mindre intelligent, sier Lagets generalsekretær.

Språk

Kjøde sier at de ikke har kommet til bunns i hvorfor studenter ikke vil snakke mer om troen sin, men tror en mulig årsak kan være at kristne studenter føler de mangler et språk for å snakke om det. Respondenter sa oftere at de «ikke visste hva de skal si», enn at de ville «unngå å bli mislikt».

– I diskusjoner og sosiale sammenkomster bruker man et sekulært språk for å overbevise og argumentere. Du blir ikke alltid tatt seriøst om du bruker et kristent språk eller viser til en tydelig kristen virkelighetsoppfatning, sier Utstøl.

– Hva kan Laget gjøre for at studenter skal prate mer om sin tro?

– Nå som vi vet om problemet, må vi prate om det. Respondentene setter ord på det selv, de ser på hvordan troen kan påvirke arbeidslivet positivt, og det er i utgangpunktet en veldig praktisk ting. Vi trenger å snakke mer om hvordan det i praksis kan være å være kristen i dag, sier Kjøde.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion