– Når Falcao åpent bekjenner troen sin på TV, og viser at han ikke bryr seg om hva andre tenker, så motiverer det norske ungdommer og ungdommer i resten av verden, sier Santiago Duque.
Den 16 år gamle KRIK-gutten er en av 500 ungdommer som er samlet i Bø til Kristen idrettskontakts (KRIK) årlige sommerleir ACTION, som finner sted samtidig som fotball-VM i Russland.
I VM er landslagsspillerne underlagt strenge regler som forhindrer dem i å fremme religiøse budskap på banen. Men FIFA har ikke innført regler som hindrer dem fra å be. I sekundene etter en skåring velger mange spillere å uttrykke gester, eller budskap som står dem nær – blant annet bruker mange øyeblikket til å vise sin tilknytning til Gud.
I seiersrusen går den egyptiske spilleren Mohammed Salah ned på knær i retning Mekka. Kolombianske Radamel Falcao peker fingrene i været til ære for Gud.
Hva betyr det for unge kristne at internasjonale fotballstjerner er så åpne om sin tro?
Motiverer ungdommer
Telemark Idrettshall ligger et steinkast unna Bø Sommerland. Til tross for strålende vær og gledesskrik fra badegjestene ved siden av, har rundt 40 gutter og jenter trukket inn i hallen for å dyrke sin store lidenskap: Fotball.
Ungdommene er samlet i to grupper. En for dem som spiller for gøy, den andre for de mer seriøse. Det hersker liten tvil om at for mange her er fotball blodig alvor.
I enden av den kjølige, dunkelt belyste hallen løper Santiago Duque, som i hverdagen er spiss på idrettsklubben Skeid i Oslo. Det kolombianske blodet som strømmer i årene gjør at det er en selvfølge hvilket lag han heier på i VM. Drømmefinalen er Colombia – Brasil.
Den colombianske stjernespissen Radamel Falcao er en av dem som er særlig åpen som sin tro. Duque mener at Falcaos bekjennelse betyr mye for kristen ungdom. Selv har 16-åringen alltid med seg et kors i bagen når han spiller.
– Når du kommer tilbake til hverdagen, er det da enkelt å snakke om tro med vennene dine?
– Det er ikke lett å snakke om troen med kompiser. De fleste bryr seg ikke om det, men tar det som en spøk. Bare voksne forstår det godt nok.
LES MER: Bruker fotball-VM til å omgå misjoneringsforbud
Gir trygghet
Erling Ekroll er generalsekretær i KRIK og idrettsprest. Hans egen erfaring, både som far og idrettsprest, viser at det har mye å si at fotballens stjernespillere åpent viser sin tro på banen.
– De profesjonelle spillerne har en veldig høy status hos unge. At de velger å stå frem med en tydelig kristen bekjennelse betyr veldig mye. Mange unge føler at fotballspillerne åpner opp for at det er en bra ting å ha en tro, sier Ekroll.
– Symbolbruk på fotballbanen kan også skape konflikt. Kan religion også virke splittende?
– Det hviler på alle å fremme sin tro på en positiv måte med hensyn til at andre mennesker tilhører andre trosretninger. Det er forskjell på å dele tro og livssyn og det å fremme et politisk standpunkt. Det er nyanser der som man må være bevisst på, sier han.
Samfunnstrend
Idrettspresten mener åpenheten på fotballbanen representerer en generell samfunnstrend: At samfunnet kommer til å være preget av mer religiøs åpenhet i årene som kommer.
– Samfunnet er i endring. Vi har blitt et flerkulturelt land der mange av våre nye landsmenn har en større frimodighet i å fortelle og leve ut sin egen tro.
Vårt Land skrev tidligere i juni om integreringsbarometeret. Samme undersøkelse viser også at én av fem nordmenn er skeptiske til kristne. Den 20 år gamle KRIK-instruktøren Thomas Malde mener at de største utfordringene for unge kristne i Norge er å bli forstått av andre på samme alder.
– Folk respekterer troen, men forstår den ikke helt. De håner ikke, men det er ikke så lett å komme innpå temaet. Men jeg håper de spør og graver. Jeg vil gledelig forklare.
Ifølge Malde kommer flere av deltakerne på KRIKs leire tilbake, igjen og igjen. Appellen er en felles interesse for idrett, samt å dele en tro.
– Det er den beste kombinasjonen en kan få, sier han.
Inspirerte KRIK
– Da KRIK-bevegelsen startet var det veldig inspirerende at internasjonale idrettsstjerner signaliserte sin kristne tro på en åpen måte. Ikke minst når norske utøvere gjorde det, slik som Rune Bratseth, sier professor ved Norges Idrettshøyskole, Gunnar Breivik.
Professoren trekker frem at den norske, protestantisk-lutherske tradisjonen gjør at det er mindre vanlig å gi uttrykk for religion i hverdagslivet enn i mange andre land.
– Spillerne fra katolske, ortodokse eller muslimske land har religion vevd inn i dagliglivet. De er vant til å gi uttrykk for religiøs tilhørlighet på en annen måte. Det er vi som synes det er problematisk, mens de synes det er svært naturlig.
Sosiolog og førsteamanuensis ved NTNU, Arve Hjelseth, sier det ikke er uvanlig at fotballspillere utfører rituelle handlinger. Noen ganger kan det bli bråk, slik som når Sveits nå vant over Serbia i VM, og de sveitsisk-albanske spillerne Granit Xhaka og Sherdan Shaqiri gjorde gester som av ble tolket som den albanske ørnen.
Hjelseth viser til at også religiøse feiringer kan bli brukt politisk.
– Hvis Serbia hadde spilt mot Kroatia så ville religionen bli preget av nasjonale og språklige skillelinjer. De kan også komme til uttrykk gjennom bruk av religiøse gester. FIFA er redd for at det religiøse blandes med det politiske.
LES MER: Liverpools muslimske helt
Som koffein
I den andre enden av Telemarkshallen spiller den 16 år gamle jenta Aurora Smedsgård og 15 år gamle Magnus Stoveland.
Smedsgård mener det er kult at fotballspillere står opp for troen sin og viser den på banen.
– Når unge kristne ser at de gjør det så åpenlyst tenker de: «Kult. Troen er ikke noe å skamme seg over.»
Selv er Smedsgård den eneste kristne i sin vennegjeng, noe som gjør at de ikke prater så mye om tro. De gangene hun gjør det, møter hun forståelse og aksept.
– Er det vanskelig å være ung kristen i Norge?
– I min klasse er det noen som er litt kristne, jeg har ikke merket at noen blir mobbet. Men det er nok noen som føler på det å bli mobbet på grunn av sin tro.
– Flere av fotballspillerne som er åpne om troen sin er fra katolske eller ortodokse land. Er vi for redde for å vise troen vår i Norge?
– Det er ikke så normalt å vise troen sin på en sterk måte i Norge. Folk som kommer fra katolske og ortodokse land praktiserer den kanskje litt mer i dagliglivet, sier hun.
Magnus synes også det er «kult» å vite at Neymar og de største spillerne tror på samme gud som ham selv. Ute på fotballbanen er det først og fremst fotballen han tenker på. Men om han blir byttet ut hender det at han ber til Gud om å spille bedre fotball.
– Hvilken følelse får du da, blir du en tryggere spiller?
– Jeg får mer energi, akkurat som masse koffein i kroppen.