Nyheter

Bruker fotball-VM til å omgå misjoneringsforbud

Strenge lover forhindrer protestantiske kristne fra å misjonere ute blant folk under fotball-VM. Derfor trekker misjonærer heller folk til seg, ved å vise fotball i kirkene.

Fotballsupportere fra hele verden samles i Russland i håpet om å se sitt hjemland ta gull. Protestantiske misjonærer som lenge har blitt nektet å misjonere i Russland, håper at arrangementet kan gi dem handlingsrom for å spre budskapet sitt.

I ledtog med russiske prote-stantiske kristne har den amerikanske misjonsorganisasjonen Mission Eurasia innledet en kampanje hvor de viser VM-kampene på storskjermer i ­russiske kirker.

Ved å vise mesterskapets kamper i kirkebyggene til mer enn 400 evangelikale menigheter i Russland, håper de å kunne forkynne til mer enn tre millioner fotballsupportere.

Smart tiltak

– Dette har blitt gjort andre steder også, og det er en smart måte å gå frem på, sier Lene Wetteland som er seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen. Hun tror at den ­internasjonale oppmerksom-heten mesterskapet får, kan lede til at de russiske myndighetene holder seg i tøylene.

– Så lenge turister kan være involvert vil myndighetene holde seg unna. De vil ikke ha noen negativ oppmerksomhet under mesterskapet, sier hun.

Streng lov

Det er den såkalte Yarovaya-loven som har gjort det vanskelig for misjonærer å forkynne i Russland.

Loven, som ble vedtatt i 2016, gjør det ulovlig for protestanter å forkynne utenfor statlig godkjente kirkebygg. Men siden visningene av fotballkamper vil foregå i sertifiserte kirkebygg kan man likevel forsøke å nå fotballsupporterne.

Tidligere har også forbud mot utlandske misjonærer blitt vedtatt, så amerikanerne i Mission Eurasia får med andre ord ikke misjonere selv. De har heller ­bidratt med opplæring av russiske protestanter om hvordan kampanjen skal drives, så vel som hvordan de skal omgå lovgivningen.

LES MER: Forbudet mot misjon var svært kontroversielt i 2016.

Ikke trygge

Selv om aksjonen er innenfor lovverket, sier Wetteland at de protestantiske kirkene kan møte represalier fra myndighetene etter mesterskapet.

– Politiet har fått ekstra myndighet til å inspisere og registrere organisasjoner og andre før og under VM. Informasjonen politiet samler inn kan komme til å bli brukt mot organisasjonene så fort VM er over.

– Lovene er veldig vage, så det er vanskelig å si akkurat hva som vil skje, fortsetter Wetteland.

Wetteland viser til studenten Kudzay Nyamarebvu fra Zimbawe som i 2016 ble arrestert av russiske myndigheter for å ha drevet misjonsvirksomhet. Ifølge den russiske nettavisen MediaZona var Nyamarebvus forbrytelse å dele en videoinvitasjon til en fest arrangert av en lokal menighet hun var medlem av.

LES MER: Russerne er ikke de første som rekruterer med fotball.

Et ortodokst land

Yarovaya-loven har rammet protestanter og andre kristne menigheter hardt. Den eneste religiøse bevegelsen loven ikke rammer er øyensynlig Den russisk-ortodokse kirke.

Den russisk-ortodokse kirken står svært sterkt i Russland hvor enkelte tall viser en oppslutning på tre fjerdedeler av den russiske befolkningen.

Protestantene utgjør på sin side rundt 1 prosent av befolkningen. I tillegg har Den russisk ortodokse kirkens ledelse­ med patriark Kirill i spissen sterke bånd til den russiske ­regjeringen, og spesielt president Putin. Det har vært mye usikkerhet knyttet til lovene mot misjonering, men enkelte har hevdet at loven vil tolkes i retning av at Den russisk-ortodokse kirke, og ingen andre, vil kunne misjonere til den russiske befolkningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter