Religion

Stanser livssynsreklame til barn

Human-Etisk Forbund slutter å sende konfirmasjonsreklame til alle 14-åringer. I Den norske kirke sitter de fortsatt i tenkeboksen.

– Vi har sendt brev til alle 14-åringer i veldig mange år. Vi vet ganske enkelt ikke hvordan dette vil slå ut. Det skal bli spennende å se, sier konfirmasjonsansvarlig i Human-Etisk Forbund (HEF), Siri Sandberg, til fritanke.no.

En lovendring er årsaken til at HEF nå stanser praksisen med å sende ut reklame for humanistisk konfirmasjon. Ny folkeregisterloven er nå vedtatt og hindrer livssynsorganisasjoner i få utlevert adresselister fra Folkeregisteret til alle i konfirmasjonsalder i Norge.

Loven, som også berører Den norske kirke, er foreløpig ikke trådt i kraft. Livssynshumanistene har likevel valgt å sette punktum for utsendelsene umiddelbart.

– Vi har bestemt oss for å starte omleggingen allerede nå, og kommer ikke til å sende noe brev i år, forteller konfirmasjonsansvarlig i Human-Etisk Forbund, Siri Sandberg, til fritanke.no.

LES OGSÅ: Får ikke dele ut trosreklame på skolen

Har ikke bestemt seg

I samme artikkel antyder de at Den norske kirke (Dnk) likevel står i en noe gunstigere posisjon i dem: De er ikke avhengig av Folkeregisteret for å få ut informasjon, skriver de og peker på kirkens store medlemsregister hvor en høy andel av landets 14-åringer står oppført som medlemmer.

I Kirkerådet, som er Den norske kirkes sentrale sekretariat, er de informert om den nye praksisen til livssynshumanistene, men kan foreløpig ikke si om de kommer til å følge deres eksempel.

– Vi har ikke konkludert om vi vil fortsette denne praksisen eller om også vi avslutter den i 2017, skriver Paul Erik Wirgenes, Kirkerådets avdelingsdirektør for menighetsutvikling, i en e-post til Vårt Land.

En beslutning vil bli tatt i utgangen av januar, opplyser han.

LES OGSÅ: Mor reagerer på bibelbrev fra kirken

Muslimene jubler

Senaid Kobilica hovedimam ved den bosniske moskeen i Oslo, har tidligere reagert på at HEF sender ut konfirmasjonsreklame til muslimske ungdommer. «Vi får mange klager fra våre medlemmer på den type forsøk. Nå er det min tur! Vi må rydde opp i dette!» skrev han på Facebook-siden sin i 2015. Sønnen hans hadde da mottatt et brev i posten med informasjon om humanistisk konfirmasjon, skrev Vårt Land.

– Vi har blitt møtt med forståelse fra Human-Etisk Forbund om at vi synes praksisen deres har vært problematisk. At de nå stanser brevutsendingen helt, og at det også forbys ved lov, synes vi er positivt, sier Kobilica.

LES OGSÅ: Imam krev slutt på info frå andre trussamfunn

Endret på praksisen

Hver år får også Den norske kirke tilbakemeldinger fra foreldre som reagerer på at ungdommene deres får brev i posten om kirkelige aktiviteter. I Bærum endret Dnk sin egen invitasjonspraksis etter at mamma Agnete Scheie klagde på et kirkesendt brev til sønnen (11) med invitasjon til arrangementet «Lys våken». Selv er Scheie døpt, konfirmert og gift i kirken, men vil at sønnen selv skal få velge om han ønsker å bli døpt.

Kirken vil nå kun sende ut invitasjon direkte til barn som er døpt i kirken. Invitasjoner til udøpte barn, men som har en av foreldrene tilknyttet kirken, vil heretter stiles til foreldrene, skrev Budstikka.

LES OGSÅ: Kirken endrer i invitasjonspraksis etter mammaklage

– Ufattelig frekt

En liknende sak meldte Vårt Land om i november. Moren Thyra Græsdal synes det var «ufattelig frekt» at sønnen på ti år fikk en invitasjon til bibelutdeling- og undervisning i Garder menighet i Vestby. Hverken hun eller samboeren er medlem av Den norske kirke.

Kapellan i Garder, Frode Granerud, forklarte invitasjonen med at Garder er en liten plass hvor alle kjenner alle, og de ønsket ikke at én i barneflokken skulle holdes utenfor.

– Invitasjonen ble sendt i beste hensikt, men fungerte ikke slik i praksis, sa han, og forsikret moren om at de ikke kommer til å få flere invitasjoner i postkassen.

LES OGSÅ: Kan du dele ut menighetsbladet til alle?

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion