Religion

Islamsk Råd skal registrere hatkrim

Islamsk Råd Norge oppfordrer alle muslimer som opplever trakassering om å melde fra til dem – Kvitterer ikke ut behovet for en landsdekkende oversikt, sier likestillingsombud Hanne Bjurstrøm.

– Islamofobi er den nye folkesykdommen. Ved å registrere hatkriminalitet mot muslimer ønsker vi å opplyse våre politikere om hvor utbredt og akseptert muslimhets har blitt i landet vårt, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge (IRN).

Oslo er foreløpig det eneste politidistriktet som jobber systematisk med hatkriminalitet i Norge. I tillegg finnes det tre organisasjoner som gjør det samme, men på eget initiativ: Landsforeningen for lesbiske, homofile og transpersoner (LLH), Antirasistisk senter og Det mosaiske trossamfunn.

LES OGSÅ: Sterk vekst i hatkrim mot kristne

Oppfordrer til politianmeldelse.

Nå ber IRN alle muslimer i Norge som opplever å bli trakassert eller diskriminert på grunn av sin tro om å kontakte dem.

– I det siste har flere alvorlige hendelser blitt synlige i media. Muslimer kan ikke gå med hijab til en frisørsalong på Bryne. I Stavanger risikerer muslimer å miste jobben på et sykehjem dersom man bruker hijab. I Trondheim ble en muslimsk kvinne slått ned på åpen gate. Gjennom flere år har vi sett at muslimer utsettes for stadig mer diskriminering og trakassering på grunn av sin deres tro, men det fanges ikke opp av systemet, sier Afsar i den landsdekkende paraplyorganisasjonen for moskeer og muslimske organisasjoner i Norge.

På Facebook-siden deres oppfordrer de muslimer til å anmelde hatkriminalitet til politiet. De kommer også til «å følge opp alle henvendelsene tett med de aktuelle instansene», skriver de. Registeret mener de vil kunne gi IRN «et solid grunnlag til å etterlyse målrettet tiltak fra myndighetene for å verne muslimene og retten til å praktisere sin tro».

LES OGSÅ: – Muslimer blir syke av islamfrykt

– Bør ikke overlates til frivillige.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm roser IRN for at de tar initiativ til å følge opp de medlemmene som opplever diskriminering på grunn av sin tro. Hun gir dem også lovord for å oppfordre til politianmeldelse. Registrering av hatkrim bør imidlertid ikke overlates utelukkende til frivillige, mener hun.

– Norge trenger en felles oversikt over hatkriminalitet og hatytringer. Jeg mener at dette er en politioppgave. Selv om det er fint at organisasjoner og trossamfunn nå begynner å registrere for sine medlemmer, kvitterer ikke det ut behovet for en landsdekkende oversikt, skriver Bjurstrøm i en e-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: Politiet kan for lite om hatkrim

Må brukes bedre.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har tidligere levert en analyserapport om Hatytringer og hatkriminalitet i Norge. Her skriver ombudet at kunnskapen om hatkrim som disse tre frivillige organisasjonene samler inn, ikke blir brukt godt nok. LDO mener dokumentasjonen burde blitt brukt av forskningsinstitusjoner, skrev Vårt Land i februar.

FNs rasediskrimineringskomité refset i fjor regjeringen for ikke å ta hatkriminalitet på alvor. Manglende statistikk, lav prioritet i politiet og for få anmeldelser er noen av punktene FN rettet kritikk mot. Det finnes heller ikke noe godt nok system for å samordne registrering av hatkriminalitet på tvers av politidistriktene, påpekte de.

Mehtab Afsar i IRN mender det er viktig at myndighetene griper tak i denne tematikken.

– I dag gjøres ikke nok. Å kartlegge hatkrim mot muslimer burde myndighetene selv tatt initiativ til, og de burde lage en handlingsplan for å motvirke trakassering og diskriminering mot muslimer.

LES OGSÅ: Orker ikke anmelde hatkrimytringer

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion