Religion

Oase-taler er ikke redd for å skuffe sørgende

– Jeg er bare et redskap for Gud, sier predikant Surpresa Sithole, som hevder han har bedt for åtte mennesker som har kommet til live.

Bilde 1 av 3

– Hvis du lider av krampe i lungene, hvis du kjenner at det blir tyngre og tyngre å puste, så reis deg opp!

Fem hender strekkes opp i været i et stort, hvitt telt utenfor Kongstenhallen i Fredrikstad denne torsdagen. Stolradene er nesten fulle under Oase-seminaret «Utrustning til helbredelse og bønn». Predikant Surpresa Sithole har akkurat forkynt til forsamlingen at dersom de tror, så er det helbredende kraft i deres hender. Nå ber han alle de fremmøtte om å strekke hendene mot de syke.

– I Jesu Kristus mektige navn: Forløs nok oksygen til lungene deres nå; forløs din helbredelse akkurat nå, ber han myndig fra scenen.

LES INNLEGG AV HÅVARD NYHUS: I tegnopp­hisselsens tid

Deretter henvender han seg til de syke.

– Hvordan føles det?

To av dem forteller at de kjenner seg litt bedre. En kvinne sier hun føler seg svimmel – og får en ekstra bønn. To andre merker ikke noe. De vil bli bedre i kveld, forsikrer han.

LES MER HER: Oase-taler: Har bedt for døde som er blitt levende

Lar seg ikke påvirke av kritikken

Gjestetaleren fra IRIS Ministries i Mosambik er blitt hovedpersonen i sommerens debatt om den lutherske fornyelsesbevegelsen Oase. I en rekke Youtube-videoer hevder han å ha bedt for åtte døde som har kommet til live, skrev Vårt Land forrige måned. Borg-biskop Atle Sommerfeldt er blant flere som har advart: Oase er på ville veier når de legitimerer denne type teologi. Også hans kollega i Tunsberg, biskop Per Arne Dahl, har uttrykt bekymring: «Vi trenger ikke en Oase-bevegelse som en catwalk for det spektakulære».

Bakerst i møteteltet etter to Sithole-seminarer – det siste med beskrivelsen: «Gå ut blant Oase-deltakerne og be for syke – her og nå», har en liten gjeng samlet seg rundt Sithole. Mosambikeren setter seg på en av plaststolene.

– Hva tenker du om kritikken?

– Nummer én: Selv lar jeg meg ikke påvirke, sier Sithole.

– Nummer to: Dette er vanskelig. Det står i Bibelen at vi skal vekke opp de døde, dermed gjelder det også for alle kristne – også i dag. Jeg leste i Johannes 20,30 i dag, hvor det står at Jesus gjorde mange tegn for øynene på disiplene. Mange tegn er ikke nedskrevet, men de som er skrevet er for at vi skal tro. Og når vi tror skal vi ha liv. Så å reise de døde er helt klart for oss i dag. Til og med i morgen, og for våre barn og barnebarn.

LES BISKOP ATLE SOMMERFELDTS INNLEGG HER: Oase leder ut i ørkenen

LES BISKOP PER ARNE DAHLS INNLEGG HER: Det er oaser vi trenger

Påstår å ha vekket opp en seksåring

– Hvorfor tror du Gud ønsker å reise opp døde i dag?

– Vel, «hvorfor» kan jeg ikke forklare, men jeg vet at det er for hans ære, sier han, og legger til et «ja», som for å understreke sitt eget svar.

Både på scenen og under intervjuet veksler Sithole mellom alvor og smittende, hås knegging. Brått kan han skru opp stemmen, like kjapt legger han om til vanlig leie. På spørsmål om hvordan en dødeoppvekkelse skjer, er ikke humringen langt unna.

– La meg forklare noe her: Da jeg første gang opplevde at en person ble vekket fra de døde, ble jeg sjokkert, sier Sithole, og ler dempet.

Så blir han alvorlig.

– Det var nærmest litt tilfeldig. Det skjedde under bønn, fortsetter han, og viser til et av de påståtte miraklene som han forteller om i Youtube-videoene: For noen år tilbake måtte han avbryte et vekkelsesmøte fordi en seks år gammel jente hadde dødd dagen før. Sithole ønsket å treffe de pårørende, og rundt den kalde kroppen begynte han å be – så lenge at de sørgende sovnet. Da ble Sithole frimodig: Han surret av litt av likkledet slik at hånden til jenta spratt ut. Han tok den i sin, fortsatte å be – plutselig grep hun tak i ham, hevder han.

– Jeg skjønte ikke da at det var en nådegave jeg hadde fått, men etter andre gangen ante jeg konturene. Etter tredje gangen var jeg sikker.

LES OGSÅ: Frarøvet en velsignelse

Hevder han ba for død jente over telefon

– Er det vanligvis du som kontakter sørgende personer, eller kontakter de deg?

– Det er ikke sånn at jeg våkner opp hver morgen og går til likhuset og jakter på de døde, sier han, og utløser en trillende, støtvis latter hos seg selv.

– Men jeg husker en fyr, sier han, tilbake i ordinært stemmeleie.

– Hans søster hadde akkurat dødd av et hjerteinfarkt, og nå ringte han meg: «Ååå, pastor, min søster har dødd», sa han. Jeg begynte å be sammen med en annen som var hos meg den dagen: «I Jesu navn, I Jesu navn. Du må våkne», forteller Sithole intenst.

– To timer senere ringte han meg opp igjen: «Pastor, min søster har stått opp fra de døde!».

LES MER: Deltakere ber kritikere komme til Oase

Ser på seg selv som et redskap for Gud

– Har du bedt for døde som ikke har blitt levende?

– Ja. Det er veldig sant. Jeg har sett det, sier han, og får en alvorlig mine.

– Hva sier du til de pårørende når mirakler ikke skjer?

– Når mirakler ikke skjer kan jeg bare beklage til dem. Jeg kan gi mine kondolanser og så videre.

Predikanten er ikke redd for ikke å innfri menneskers håp, og skyver ansvaret over på Gud:

– Det er faktisk ikke min bit. Min bit er å adlyde skriften. Folk vil bli skuffet, familier vil bli skuffet, men det er ikke min bit. Jeg skal være lydig. Bibelen sier: Helbred de syke, vekk opp de døde, gjør spedalske rene, reis opp de døde. Jeg er bare et redskap for Gud.

– Hva med kristne som ikke synes det er riktig å be slike bønner?

– Det er ikke opp til meg å dømme. Jeg ønsker bare at folk er lydige mot Gud, det er alt. For den døde blir ikke vekket opp av mennesker, men av Gud, ifølge hans ord.

LES MER: Avviser Oases åndelige betydning i Den norske kirke

Mangler medisinsk bevis

– Hvorfor skjer dødeoppvekkelser tilsynelatende bare i Afrika?

– Jeg talte tidligere i dag over Johannes 11, 40: «Jesus sier til henne: Sa jeg deg ikke at hvis du tror, skal du se Guds herlighet?» Guds herlighet er ikke for alle. Herligheten er for de som tror. I vestlige land venter de med å se før de tror. I Afrika tror vi, derfor ser vi.

Selv mener han mirakler ikke får for stor oppmerksomhet i forkynnelsen hans.

– Jeg ønsker å fokusere på korset, på Jesus Kristus. Vi skal tilbe ham, og ham alene.

– Hvordan vet du at disse menneskene faktisk var døde?

– Det var en fin en, kommenterer han spørsmålet.

– Tegn på at et menneske er død er at det har stoppet å puste, hjertet pumper ikke blod. Et annet tegn er at kroppen blir stiv og kald. Ja.

Hvor lenge de påståtte livløse har vært døde, har variert fra ti timer til over et døgn, ifølge to av Sitholes vitnesbyrd. Medisinsk bevis har han ikke, foruten ett, hevder han. Heller ingen leger har bevitnet dødeoppvekkelsene.

LES OGSÅ: God kvardagskristendom og sunn karismatikk – samme sak

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion