Religion

‘I kirken ­forsømmer vi ofte kroppen’

Prest Elisabeth Thorsen tror mange kristne liker yoga fordi det gir mulighet til å bruke kroppen aktivt i troen.

Elisabeth Thorsen begynte på yoga for 24 år siden. Den gang var hun gravid og gjorde det som forberedelse til fødselen. Men det ble også en åndelig opplevelse.

– Yoga har styrket min tro, sier Thorsen, som i dag er prest i Oslo domkirke.

– Bevegelsene og pusteteknikkene i yoga hjelper en å være tilstede, tilstede i skaperverket. Gudsbildet mitt blir større. Gud som hellig ånd, pust og kraft, blir mye mer virkelig for meg.

Thorsen understreker at hun snakker om yoga generelt, fordi det kan være så mye forskjellig. Kristenyoga har hun aldri vært borte i, men personlig tenker hun at hennes egen yoga er kristen.

– Hva yoga er kommer an på hvem den som utfører yogaen er. Yoga er først og fremst teknikker for å være tilstede og ha konsentrasjon. Med pust og bevegelse åpner man opp og kjenner på skaperverket, for meg som er kristen blir det en kontakt med Gud, sier presten.

LES REPORTASJEN: Strekker seg mot Jesus

Ånder

Hun har gått på yoga sammen med folk med ulik tro og bakgrunn.

– Jeg tenker at kristne gjerne­ kan gjøre yoga, og gjerne sammen med andre. Det er jeg alltid opptatt av, man må være sammen på tvers av religion.

Hun tror mange kristne liker yoga fordi det gir mulighet til å bruke kroppen aktivt i troen. Sånn har hun det også selv.

– I kirken er det nærmest et ikke-forhold til kropp. Når jeg har besøkt katolske kirker, har jeg ofte tenkt på at dette med å knele foran alteret og i liturgien er en fin ting. Det hender jeg føler på at vi i kirken forsømmer kroppen, sier hun.

I Oslo domkirke har det vært spørsmål om å ha yoga-arrangementer i kirken. Så langt har det ikke blitt noe av på grunn av praktiske årsaker.

– Men jeg mener at det ikke det er noe prinsipielt i veien for at det kan skje. Jeg opplever at det er stor aksept for yoga blant dem jeg møter i Den norske kirke. Jeg har aldri møtt noen som mener det er uforenlig med min tro. Men noen har spurt om jeg ikke tror yoga kan påkalle onde ånder.

– Tror du det?

– Nei, jeg tenker ikke slik. Jeg opplever at det er fred, hvile og godhet som møter meg når jeg gjør yoga. Noen ganger kan det komme triste følelser også, men øvelsene handler om at disse kan gi slipp. Ikke motsatt.

LES OGSÅ: Vi har aldri vært så opptatt av å kvitte oss med bråket.

Solhilsen

Som ung og nyutdannet prest kunne hun varme opp til gudstjenestearbeidet med å gjøre noen yogaøvelser. I fremtiden tror hun det er godt mulig at deler av yoga også kan brukes i kirken.

– Solhilsen for eksempel, som er en øvelse mange kan, kan godt være en fin åpning på en samling i kirken, og kanskje også på en gudstjeneste, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion