Religion

Forventer flere saker om religiøs diskriminering

Likestillings- og diskrimineringsombudet mottok i fjor 61 henvendelser om diskriminering på bakgrunn av religion. Ombudet tror antallet vil fortsette å øke de neste årene.

– Jeg tror vi kan forvente oss flere henvendelser om diskriminering på bakgrunn av religion i årene som kommer, sier likestillings- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm.

I 2015 mottok LDO 61 henvendelser fra mennesker som følte seg diskriminert på bakgrunn av sin religion. Det er en dobling fra 2013.

LES MER: Dømt for sjikane – kalte pastor for horebukk

Varsko fra trossamfunnene

Bjurstrøm tror antallet henvendelser vil fortsette å øke.

– Jeg har hatt møter med alle de religiøse interessegruppene. De er ganske enige om at vi står ovenfor noen utfordringer, blant annet flyktningsstrømmen, som vil gjøre at vi i fremtiden må påberegne en del vanskeligheter knyttet til integrering arbeidslivet, sier Bjurstrøm.

Bjurstrøm er opptatt av at arbeid er en av de viktigste veiene til integrering. Likevel er hun tydelig på at norsk arbeidsliv må holde fast på en del tradisjoner.

– Det betyr at hvis du for eksempel har en tro som gjør at du ikke kan forholde deg til en av det andre kjønn på jobb, så er det svært vanskelig i Norge, sier hun.

LES MER: Vi har et ansvar for hvordan vi reagerer på krenkelser

Klesdrakt og fridager

Av de 61 henvendelsene fra 2015 var 58 av dem veiledningssaker. I slike saker bistår LDO med råd og informasjon om rettigheter og plikter. De resterende tre sakene er klagesaker. Da gjør LDO en vurdering og kommer med en uttalelse om hvorvidt loven er brutt eller ikke.

Bjurstrøm forteller at henvendelsene handler om alt fra ferie i forbindelse med høytider, klesdrakt og arbeidsoppgaver som skal utføres. Hun tror også at det kan være noen mørketall.

– Det er nok mer diskriminering basert på religion enn vi vet om, fordi noen grupper har en kulturell bakgrunn hvor det ikke er naturlig å melde fra til et ombud.

Anmeldte Dagbladet

I tirsdagens Vårt Land kunne man lese om KrF-politiker og blogger Hallgeir Reiten, som har politianmeldt Dagbladet for kronikken «Religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen».

Reiten mener kommentaren bryter diskrimineringslovens paragraf 4 og 5 om diskriminering og trakassering på bakgrunn av blant annet religion. Han skriver:

«Kronikkens overskrift er alene et svært nedsettende utsagn om religion. I kronikken framsettes det ellers en rekke meninger og påstander, som undertegnede oppfatter som både krenkende og diskriminerende om en stor gruppe mennesker i det norske samfunnet – religiøst troende – da inkludert meg selv.»

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion