Religion

Religiøs terror i Pakistan

Målet var å ta landets kristne minoritet.

Pakistanske Taliban erklærer at målet med terroraksjonen i Lahore første påskedag var å ramme landets kristne minoritet. Øyenvitner forteller om grufulle scener da en selvmorsbomber tok livet av 72 personer i Gulshan-i-Iqbal-parken i landets nest største by. De fleste av ofrene skal være kvinner og barn. I tillegg til de drepte skal 200 personer være skadet i det brutale angrepet.

LES OGSÅ: – Lidelsen i Pakistan vil ingen ende ta

Taliban skal stå bak

Gruppen som hevder å stå bak udåden kaller seg for Jamaat-ul-Ahrar, og omtales som en fraksjon av Taliban. Kristne barnefamilier markerte påskehøy­tiden ved å samle seg i parken. Dermed var de et lett bytte for gjerningspersonen, som utløste bomben i nærheten av lekeapparatene. FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer selvmordsangrepet.

Lahore er hovedstaden i Punjab-regionen der statsminister Nawaz Sharif er født og oppvokst i en mektig industrifamilie. Sunnimuslimen Sharif har et sterkt politisk fotfeste i Punjab-regionen, som hittil har vært regnet som en fredelig del av det store, muslimske landet med 160 millioner innbyggere. Terrorgruppen sier at søndagens angrep er en markering av at de vil gjøre seg sterkere gjeldende i Lahore.

LES OGSÅ: Frykter norske våpen skal bli brukt i tortur

Skummel utvikling

Det er all grunn til å frykte utviklingen. Muslimske ekstremister har i de siste ti årene gjennomført en rekke terroraksjoner i Pakistan. Antall drepte nærmer seg 1.500 i 17 store angrep siden 2007.

Den pakistanske fløyen av Taliban ønsker å destabilisere utviklingen og hindre statsminister Sharifs bestrebelser i å utvikle landet i moderne retning. Talibans kamp er ikke rettet bare mot kristne. Målet er like mye å ramme moderate muslimer som ønsker at Pakistan skal være et trygt og stabilt land.

LES OGSÅ: Paven bekymret for kristne i Pakistan

Religiøs minoritet

Den kristne minoriteten er i underkant av tre prosent. Vanligvis lever muslimene fredelig sammen med de kristne, men i perioder har radikale muslimer angrepet kirker og gjennomført terrorangrep der kristne har vært målet. Ofte har påskuddene for angrepene vært at kristne har snakket nedsettende om islam, Koranen og profeten Mohammed.

Blodbadet denne påsken er et stort tilbakeslag for dem som håpet at Pakistan skulle slippe å leve med den lammende frykten som terroraksjoner skaper. Det gjør ikke saken bedre at denne aksjonen har et så tydelig element av religionskamp og undertrykking av annerledes troende.

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Tidligere sjefredaktør i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion