Religion

Utmeldte humanetikere etterlyser mer religionstoleranse

2015 ble et toppår for både inn- og utmeldinger i Human-Etisk Forbund. Mange av dem som takker for seg, etterlyser mer toleranse overfor andres tro.

Bilde 1 av 2

Folk som melder seg ut av Human-Etisk Forbund (HEF) vil ha mer toleranse, ikke mindre, melder Fritanke.no.

Av 2.164 utmeldte i fjor, oppgir 16,2 prosent at HEF ikke er tolerante nok overfor livssyn som viktigste grunn. Motsatt sier 3 prosent utmeldingen skyldes at HEF er for tolerante.

Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, ser utmeldingene i sammenheng med at relativt mange melder seg ut kort tid etter at de har meldt seg inn.

– Dette kan være personer som ikke har tenkt så nøye igjennom om de deler standpunkt eller livssyn med HEF, sier Mile.

Undersøkelsen tyder også på at flere melder seg inn på grunn av seremonier, som koster mindre for medlemmer, for så å melde seg ut igjen.

– Ikke KRLE

En annen forklaring kan for eksempel være medieoppslag om HEFs forhold til julefeiring, mener hun.

– Det blir ofte fremstilt som om HEF er imot juletregang og julefeiring, men det er feil. Det kan hende at noen av dem som svarer at vi ikke er tolerante nok, baserer seg på hvordan mediene tolker våre holdninger til jul.

LES OGSÅ: Ikke-troende risikerer dødsstraff i 13 land

Mile sier HEF gjennom flere år har oppfordret de som melder seg ut om å oppgi grunn, og at de fleste velger ikke å svare. Undersøkelsen er derfor ikke helt representativ, påpeker hun.

Medlemsrådgiver Per Kristian Hansen I HEF opplyser at svarene fra dem som melder seg ut ikke har endret seg nevneverdig over tid.

Mile tror ikke fjorårets debatter knyttet til KRLE-faget eller livssynsnøytrale seremonirom har spilt noen rolle.

– Tipper over

– Jeg har liten tro på at noen av de sakene har vært provoserende. De fleste som er medlem vet nok hva vi mener om kristendom i skolen og nye kirkebygg versus livssynsnøytrale rom.

– Har HEF endret profil på noen måte som kan være med å forklare nevnte grunn til utmelding?

– Nei, det synes jeg ikke. Tidligere har vi fått kritikk for å være for kritiske til religion. Jeg oppfatter ikke at vi får den samme kritikken nå.

Religionshistoriker Anne Kalvig ved Universitetet i Stavanger mener på sin side at HEF noen ganger tipper over og blir for dogmatisk ikke-religiøse. Hun tror «Ingen liker å bli lurt» fra 2011 kan være et eksempel på en kampanje som kan ha fått folk til å melde seg ut de siste årene.

– Den representerer et litt gammeldags syn på hva religion er for noe og hva som omfattes av religionsfrihet, sier hun.

LES OGSÅ: Ateist mener Bach trudde på Gud fordi kyrkja betalte han

HEF kalte «Ingen liker å bli lurt» for en kampanje «mot klarsynte, alternativmedisinere, krystallhealere og andre som utnytter folks tvil, sorg og håp med grunnløse påstander.»

Kalvig viser til at hun ikke har sett HEF-undersøkelsen, men tror saker som omhandler skolepensum eller seremonirom oppleves som mer konstruktive.

– Jeg tror disse sakene i større grad treffer dem som ønsker et sekulært, humanistisk alternativ enn forutsigbar kritikk mot trossamfunn, sier Kalvig.

Rekord

Samtidig som 2015 ble et rekordår for utmeldinger, med 2.164 i alt, fikk HEF også rekordmange innmeldinger. 4.355 meldte seg inn, det høyeste antallet siden 1980-tallet, ifølge forbundet.

– Jeg tror folk melder seg inn når de opplever at saker engasjerer, som KRLE og forholdet mellom stat og kirke, sier Mile.

LES MIN TRO MED KJETIL ØSTLI: Dro til bibelbeltet for å vise fram virkeligheten

Kalvig viser til at religion er blitt brukt som begrunnelse for mye vondt de siste årene, som terrorhandlingene utført av ekstreme islamister.

– Religion er på dagsordenen i større grad, og det å ta stilling på en organisert måte, blir viktig.

– Har det skjedd endringer i medlemsmassen til HEF de siste årene, Kristin Mile?

– Vi favner bredere nå enn vi gjorde før, noe som henger sammen med at medlemsmassen har økt. Mens vi tidligere hadde større dreining mot venstre, favner vi nå så og si alle politiske partier. Det har vært en jevn og positiv utvikling, sier Mile.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion