Religion

Ønsker seg 
religiøse 
svømmehaller

Separate basseng må til for at muslimske jenter skal lære seg å svømme, mener ­Jamila Bougraug, ­miljøarbeider ved Oslo-moské.

– Mitt største ønske er en svømmehall i Oslo spesielt egnet til svømmeopplæring for muslimske kvinner, og ikke minst små jenter. Jentene får sjelden lov til å delta i svømmeundervisningen når både gutter og jenter er med, sier Jamila Bougrag.

LES OGSÅ: Svømmeopplæring med flytende grenser

Siden 2007 har hun og andre ildsjeler fra Rabita-moskeen i Oslo arrangert månedlige kvinnedager ved badelandet Østfoldbadet i Askim. På fritiden jobber hun frivillig med ulike aktiviteter for moskeens ungdomsgruppe.

– Jeg er oppvokst i Norge, i motsetning til mange av foreldrene. Så jentene føler kanskje at jeg forstår dem mer enn foreldrene.

Bougrag ser mange jenter og kvinner som ikke kan svømme. Drømmehallen har mulighet for en egen, helt atskilt kvinneseksjon, og har svømmeinstruktører.

– Da kunne man samarbeidet med skolene. Elevene kunne fått svømmeundervisning, og skolene kunne fått en bekreftelse på at de hadde deltatt, sier hun.

LES OGSÅ: – I et råttent samfunn trengs folk som tror

Jamila Bougraug vet det ikke, men drømmehallen ble tegnet alt i 2012 av arkitekturstudentene Kaja Kittang Kvande og Annette-Irene Berntsen.

Hallen de kom opp med har et sammenhengende basseng, men med en vegg som kan senkes for å skille det i to atskilte deler.

– Taket favner hele bassenget for å skjerme for innsyn. Lyset kommer derfor inn gjennom ­taket i stedet, sier Kittang Kvande, som i dag jobber ved Dark arkitekter.

Unngår undervisning

Jenter har sjelden tilgang på kjønnsdelt svømmeundervisning i skolen, oftest av rent praktiske årsaker, bekrefter Kristin Walseth, første­amanuensis ved Høg­skolen i Oslo og Akershus (HiOA). Hun er en av Norges fremste ­eksperter på minoriteter­ i kroppsøvingsfaget.

For mange er heller ikke heldekkende badedrakt et alternativ. Derfor prøver en del minoritetsjenter å unngå svømme­undervisningen:

– De unnskylder seg med at de har glemt tøyet, er små­syke, har klorallergi eller mensen. Dette er noe av kjernen til hvorfor svømmeferdighetene er lavere blant minoritetsungdom, sier Walseth, som sikter til både barne- og ungdomstrinnene.

Alle er riktignok ikke helt enig i den diagnosen. Walseths kollega, dosent Tove Brita Eriksen, mener at fraværsproblemet har blitt mindre.

LES OGSÅ: – Vi er blitt mer tolerante

Støtte

Aslaug Andreassen Becher ved HiOA har tenkt samme tanke som Bougrag: En svømmehall tilpasset religiøse og kulturelle behov, som kan deles, og er uten innsyn.

– Nå er det snakk om å bygge nye haller i Oslo. Da bør det ikke være helt utopisk å vurdere å bygge en slik hall, sier førstelektoren.

I første omgang vil det nok være mest realistisk at Oslo-politikerne setter av halvannen mannsfri time i uka i byens haller, mener Becher.

Mødrene

Som en av ildsjelene bak kvinnesvømmekurset SunSpireMona ved Holmlia bad i Oslo, mener Becher at det er avgjørende å nå mødrene.

– Hvordan skal du vedlikeholde det lille du lærer, om ingen hjelper deg? Foreldrene har ofte ikke samme vane med å svømme i fjorden. De er krumtappen for at barna skal lære og kunne komme inn i svømmevaner.

Støtten hjemmefra blir ekstra­ viktig når barneskolene kun er forpliktet til å gi ti timer svømme­undervisning. Kunnskapsministeren øker nå tallet til 20 timer, men det er fortsatt for lite, ­mener Becher. Å svømme gir også en helsegevinst. Mange innvandrerkvinner sliter med vekt- og helse­problemer, påpeker hun.

Inntil for få år siden kunne heller ikke Venstre-politiker Abid Raja svømme. Etter drukningsulykker sist sommer engasjerte han seg i svømmesaken.

Han synes det er synd for like­stillingen og integreringen at ikke alle kan svømme sammen, men mener vi må forholde oss til virkeligheten:

– Hvis et slikt basseng kan ­bidra til det, har jeg ingen ideologiske innvendinger, sier Raja.

LES OGSÅ: «Religion er blitt mer synlig og omstridt»

Islam

På spørsmål om hvorfor hun og hennes bekjente ikke vil bade med menn, svarer Jamila Bougraug kort: Islam.

– Etter islam kan vi ikke svømme­ med det andre kjønn. Jeg ser at en del svømmer på stranda likevel med heldekkende drakt. Noen gjør det, men egentlig skal vi ikke svømme med samme kjønn.

Er du da mindre likestilt enn andre kvinner?

– Nei, dette har ingenting med likestilling å gjøre. For dette er et valg man tar ut fra sin tro og i hvilken grad man vil praktisere den. Du kan gå i svømmehallen og treffe muslimske damer som svømmer med menn. Det handler om hvordan man praktiserer, hva man føler er rett for seg selv. Jeg mener bare at det må være mulig for alle å svømme, enten man vil svømme sammen eller hver for seg.

LES OGSÅ: Regjeringen vil se på svømmeregler

Både Holmlia og Furu­set bad har leietakere som tilbyr svømmetid og undervisning bare for kvinner, opplyser Guri Melby (V), byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Sommeren 2014 vedtok byrådet en ny strategi for bad. Der slås det fast at ved bygging av nye bad, og større rehabiliteringer, skal det være mulighet for skjermet omkledning og vask.

– Jeg syns ikke det er en god idé at vi i Oslo og Norge skal ha permanent segregerte bad for kvinner og menn, understreker Melby, og begrunner det med hensyn til likestilling.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion