Religion

Religiøse konflikter er nordmenns største frykt

Det er ikke lenger klimaendring som bekymrer oss mest.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Religiøse konflikter er den trusselen i verden nordmenn mener er størst. Det viser en undersøkelse utført av MMI som Dagbladet har fått tilgang til.

I ett år har analysebyrået målt hva nordmenn ser på som den største utfordringen i verden.

For ett år siden mente 23 prosent at klimaendringene var verdens største problem. I år mener kun 16 prosent det samme. Nå er det religiøse konflikter som topper listen. 23 prosent frykter dette mest.

LES MER: Fryktsamfunnet ­truer nasjonal­staten

Terrorvarsel

Endringen ble tydelig i august, skriver avisen. Da steg frykten for både religiøse konflikter og terror markant, samtidig som frykten for klimaendringer sank fra at 28 prosent mente det var klodens største problem til at bare 15 prosent mente det samme to måneder seinere.

Dette henger sammen med at PST i slutten av juli varslet om et mulig nytt terrorangrep mot Norge. Meldingen gikk ut på at personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria kunne ha til hensikt å gjennomføre et terrorangrep i Norge innen kort tid.

LES MER: Tror PST følte seg tvunget til å fortelle

Like etter beordret justisminister Anders Anundsen ekstra beredskap og plassere bevæpnet politi ved norske grenseoverganger.

LES MER: Ble skutt og drept, men var bevæpnet

I november kom det en ny trusselvurdering. Denne gange ble den direkte knyttet opp mot Norges bidrag i kampen mot opprørerne i Den islamske stat (IS). I løpet av høsten ble verden for alvor oppmerksom på IS og deres brutale herjinger.

LES MER: Ekstremistene og deres ofre

Økonomi bekymrer ikke

– Mange i Europa er redde for terror og religiøse konflikter, så der skiller vi oss ikke så mye hvis vi sammenlikner med tilsvarende undersøkelser i andre land, sier direktør Ulf Sverdrup ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, til Dagbladet.

Men på ett punkt skiller nordmenn seg ut fra resten av verden. Bare tre prosent av oss er svært bekymret for den økonomiske utviklingen.

- I resten av Europa er bekymringen for økonomien og økonomisk ulikhet mye større, sier Sverdrup til avisen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Dette frykter nordmenn i 2015:

Religiøse konflikter: 23 prosent

Fattigdom, sult og tilgang til rent vann: 18 prosent

Klimaendringer: 16 prosent

Terrorisme: 14 prosent

Befolkningsvekst: 9 prosent

Politiske konflikter: 9 prosent

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion