Religion

Stephen Fry kaller Gud en «ond, lunefull, monstrøs galning»

TV-stjernens tirade gjør programlederen stum. – Platt og umoderne, mener religionsfilosof.

Se klippet her, eller nederst i saken!

Søndag var den engelske skuespilleren, komikeren og programlederen Stephen Fry (57) gjest på programmet The Meaning of Life på den irske tv-kanalen RTE.

Fry er uttalt kompromissløs ateist, men utfordres likevel av programleder Gay Byrne på hva han ville sagt til Gud om han døde og han stod foran ham.

– Jeg ville spurt: «Barn med beinmargskreft, hva er greia med det?»

Så begynner tiraden:

– Hvordan våger du å skape en verden med så mye elendighet som ikke er vår feil? Det er helt og fullstendig ondt. Hvorfor skulle jeg respektere en lunefull, ondskapsfull, dum gud som skaper en verden som er så full av urettferdighet og smerte? spør Fry.

Og:

– Ja, verden er ganske fantastisk, men den har også insekter hvis hele livssyklus består i å grave seg inn i øynene til barn og gjøre dem blinde De spiser seg ut innenfra. Hvorfor? Hvorfor gjorde du det mot oss? Du kunne lett laget n skapelse hvor dette ikke fantes. Det er simpelthen ikke akseptabelt.

LES OGSÅ: Levde ett år uten Gud – ble ateist

Sjokkert

Programleder Byrne blir tydelig satt ut og rekker bare å spørre om Fry tror han vil komme inn himmelporten med den innstillingen.

– Jeg ville ikke hatt lyst til det, svarer Stephen Fry, før tiraden fortsetter.

– Det er fullstendig åpenbart at han er et monster. Ytterst monstrøs og fortjener ingen respekt overhode. Det øyeblikk du forviser ham fra livet ditt, blir det enklere, purere, renere og mer verdt å leve, mener jeg.

Når Fry endelig er ferdig, har en lettere sjokkert programleder Byrne fått enda litt tydeligere bakoversveis, og konstaterer bare tørt:

– Dette tror jeg er det lengste svaret på det spørsmålet jeg har fått.

LES OGSÅ: Dumme kristne og ufølsomme ateister

Nettfarsott

Utdraget fra The Meaning of Life ble publisert på Youtube i forrige uke, noen dager før programmet ble sendt på tv, og er allerede sett mer en tre millioner ganger. Klipper er delt nesten 750.000 ganger på Facebook og Twitter. I tillegg kommer delinger av artikler videoen er publisert i.

Ateister applauderer Frys verbale nedsabling av Gud, religion og kristendom, mens mange kristne er oppgitt, og mener han egentlig bare angriper sine egne fordommer; at gudsbildet han harselerer over er umoderne og irrelevant.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Platt

En av de kristne stemmene som har postet og reagert på Frys forsøksvise karakterdrap på Gud, er den profilerte skribenten og religionsfilosofen Ida Marie Gilbert.

– Fry kritiserer et gudsbilde som synes å ha stoppet på søndagsskolen – en Gud med en perfekt vilje som man må akseptere og dyrke, Hvis ikke kommer man ikke til himmelen. Og herfra har fordommene ballet på seg. Han legger til grunn at Gud sitter der oppe med sine uransakelige veier og tester hvorvidt mennesket vil gjøre som Han sier. Og hvis ikke så får barna kreft og blir utsatt for krig og elendighet.

Gilbert kjenner seg ikke igjen i en slik forenkling.

– Det ondes problem er langt i fra løst på en måte man kan sette to streker under svaret på. Men Fry gjør det likevel og presser kristne opp i et hjørne hvor de må forsvare hans eget platte gudsbilde.

Se klippet fra The Meaning of Life her:

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion