Religion

Tror ikke på oppstandelsen

Sokneprest i København i hardt vær etter kontroversielle uttalelser. Han bør få hjelp til å finne seg en ny jobb, sier metodistbiskop.

Per Ramsdal, sokneprest i Sydhavn i København, er kalt inn på teppet hos Københavns biskop etter at han i et intervju i julen avviste at han tror på Jesu oppstandelse.

– Jeg kan ikke tro at Jesus fysisk stod opp fra graven. Det blir for overnaturlig for meg. Men det er en veldig viktig historie, sa Per Ramsdal til Jyllands-Posten.

I et intervju med Kristeligt Dagblad utdyper Ramsdal, når han blir spurt om «hva Gud er», at han mener «Gud er en åndelig kraft som vi kan bruke for å få et bedre liv. Det er noe som er usynlig mellom oss mennesker. Det er en kraft som er i, utenfor, over og under oss».

– Svært problematisk

– Jeg forstår godt at biskopen kaller ham inn til en samtale. Prester kan – som alle andre – tvile eller ha andre trosanfektelser, men det Ramsdal sier dreier seg ikke om tvil. Det er svært problematisk, sier Christian Alsted, biskop for Metodistkirken i Norden og Baltikum, til Vårt Land.

– Ramsdal sier han ikke tror på Jesu oppstandelse, en skapende Gud og at han mener Gud er en åndelig kraft. Hva tror du vil bli konsekvensene av uttalelsene?

– Umiddelbart tenker jeg at han bør få hjelp til å finne seg en annen jobb. Han kan ikke stå inne for det budskapet han skal formidle som prest. Det han sier er ikke i samsvar med hans presteløfte.

Følg oss på Facebook og Twitter!

800 svar

Bakgrunnen for Ramsdals uttalelser er en spørreundersøkelse gjennomført av Jyllands-Posten. Om lag 800 prester i Folkekirken i Danmark svarte på en rekke spørsmål om deres syn på sentrale punkt i kristen lære.

Ifølge besvarelsene skal fire prester ha svart at de ikke tror på en skapende Gud, like mange svarte at de ikke tror at Jesus døde for oss på korset, og fem prester sier de tror ikke at Jesus sto opp på den tredje dag.

– Det finnes ikke noe tekstgrunnlag for å si at oppstandelsen er en hendelse i moderne historisk forstand, sier Jan Basie, sokneprest i Køge, til Jyllands-Posten.

– Vel, jeg tror vi kan anta at Jesus ble korsfestet. Men angående oppstandelsen tror jeg ikke naturlovene ble trosset, sier Ulla Charlotte Hansen, vikarierende prest i Fyn bispedømme, til avisen.

Faller sammen

– At Jesu oppstandelse er en virkelig begivenhet, og at den gjør det mulig for oss å ha evig liv, er helt sentralt i den kristne troen, sier Christian Alsted.

Han mener at dersom man fjerner oppstandelsen faller hele teologien sammen.

– Paulus skriver at dersom Jesus ikke har stått opp fra de døde, da er alt tapt.

Dette er ikke første gang det kommer oppsiktsvekkende uttalelser fra danske prester. I 2003 ble det debatt da prest i Taarbæk, Thorkild Grosbøll, skrev i en bok at han ikke trodde på Gud.

«Jeg tror ikke på en skapende og opprettholdende Gud, ikke på en oppstandelse eller evig liv. Den slags har aldri gitt mening - ikke engang da jeg var et barn», sa Thorkild Grosbøll til Weekendavisen for elleve år siden.

Grosbøll ble satt under strengt tilsyn av sin biskop, men sa opp jobben som prest i 2007.

– Unyansert

– Tror du dette er et voksende problem i Den danske folkekirken, Alsted?

– Jeg tror ikke det. En avis gjør en undersøkelse og lager en stor sak av at noen svarer ja eller nei. Det er store teologiske spørsmål man ber prester svare ja eller nei på, og det blir unyansert. Men når dette kommer frem såpass tydelig må biskopene reagere på det, sier Alsted.

– Dersom Vårt Land gjorde en tilsvarende undersøkelse blant prester i Den norske kirke, kan det godt hende noen ville svart det samme, sier metodistbiskopen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion