Religion

Minoriteter i Irak

Kristne assyrere

Før 2003 var det anslagsvis 1,4 millioner kristne i Irak. Etter over ti år med flukt er ned mot 350.000 tilbake. Kristne blir angrepet av ekstreme muslimer for sin tro, men også som ofre for ren kriminalitet fordi mange er velstående og driver forretninger – inklusive alkoholutsalg – samt for angivelige bånd til vesten. IS-styrker har henrettet kristne som ikke vil konvertere til islam. Kristne ble i sommer fordrevet av IS fra storbyen Mosul, der det den 15. juni i år var første søndag på 1.600 år at det ikke ble avholdt gudstjeneste, ifølge den kaldeiske erkebiskopen Mashar M. Warda.

Turkmenere

Teller omkring tre millioner og er den største etniske gruppen i Irak etter arabere og kurdere. De fleste er sunnier, med et stort mindretall sjiaer og noen kristne. De er blitt angrepet fra alle hold. Spesielt har de vært ofre for maktkampen om den attraktive oljebyen Kirkuk. Sjia­troende turkmenere er mest utsatt for overgrep fra IS.

Jesidiene

Det er anslagsvis 500.000 jesidier tilbake i Irak, hovedsakelig i Sinjar-distriktet. De er sterkt diskriminerte og beskyldes gjerne for å være djevledyrkere. Jesidiene er blant de hardest forfulgte minoritetene i landet, og har vært utsatt for groteske ­massakrer fra IS.

Shabaker

I hovedsak et sjiamuslimsk folk som opprinnelig kommer fra Persia. De teller rundt 250.000 og holder til i områdene rundt Ninewa-sletten, nær Mosul. Trakassering, drap og trusler har i langt tid fordrevet shabakene fra Mosul og ut i omkringliggende landsbyer. Anslagsvis 1.300 er drept siden 2003.

Kakai’er

Følger en synkretisk – blandet – religion som regnes som en sidegrein av sjiaislam. Teller rundt 200.000, hovedsakelig i områdene rundt Kirkuk, der de i maktkampen mellom arabere og kurdere har vært utsatt for trakassering, kidnappinger, drap og boikott av næringsvirksomhet.

Sabeiske mandeere

Verken muslimer eller kristne, men følger en monoteistisk religion der Johannes døperen står sentralt, med tilhold nær elvene Eufrat og Tigris. Til tross for at de i Koranen står omtalt som et av den hellige bokens folk, har de vært forfulgt av ekstremister. Blant de bare 5.000 gjenværende er det mange dyktige gullsmeder og andre håndverkere. De er pasifister som ikke engang har lov til å forsvare seg under angrep. Mange er drept eller fordrevet.

Bahaier

Mange muslimske ledere anser bahaiene for å være frafalne muslimer, og under Saddam Hussein var deres monoteistiske religion forbudt. Trolig er det bare et tusentall bahaier i dagens Irak.

Svarte irakere

Hovedsakelig etterkommere av østafrikanske migranter som kom til Irak etter islams fødsel. De teller rundt 1,5-2 millioner, hovedsakelig i Basra og det sørlige Irak. Svarte irakere er hovedsakelig sjiamuslimer og blir gjerne omtalt som slaver. De er nederst på rangstigen og utsettes for systematisk diskriminering på alle samfunnsområder.

Roma-befolkningen

Teller mellom 50.000 og 200.000, hovedsakelig i isolerte landsbyer i sør, samt i utkanten av Bagdad, Basra og Mosul. Under Hussein-regimet fikk de ikke ha eiendom, men mange livnærte seg som musikere, dansere og prostituerte. De er fattige og utstøtte, ofte bosatt i landsbyer som mangler de mest grunnleggende tjenester.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion