Religion

– Jeg blir kalt landsforræder

Silje Vollvik (21) går med hijab – og opplever at hun blir stemplet som undertrykt og hjernevasket. – Folk vil ikke tro på at jeg har valgt det selv, sier hun.

– Jeg opplever at folk stirrer på meg, gir meg stygge blikk og noen sender kommentarer til sidemannen. På nettet har jeg blitt kalt «landsforræder» og sammenlignet med en «tyskertøs», forteller hun videre.

LES OGSÅ: Ble mobbet og kalt verdiløs fordi hun er kristen

Det svarte sjalet er knyttet tett rundt hodet hennes og fremhever det lyse ansiktet. Vollvik konverterte til islam for to år siden. Hun gikk da fra å være ikke-troende, til å bli praktiserende muslim. Hun prøvde seg frem med hijab over en periode. I dag bruker hun den uansett hvor hun er. Hun synes det er vanskelig å få noen forståelse for at hijaben er hennes valg – et valg som er viktig for henne.

LES OGSÅ:  – Voksne tør ikke ta tak i religiøs mobbing

– I tillegg til hetsen har jeg også blitt stemplet som undertrykt og hjernevasket. Folk vil ofte ikke tro på at jeg har valgt dette fordi jeg mener det er slik Allah mener jeg skal kle meg, sier hun.

LES OGSÅ: Tør ikke spøke med islam

Fysiske angrep

Inger Furseth, professor i sosiologi ved Universitet i Oslo, har nylig undersøkt unge jenters meninger om egen hijabbruk. I samtale med Furseth sa flere av jentene de ofte opplevde hets på grunn av de religiøse hodeplaggene de brukte. Flere av dem mente hetsen var blitt verre de senere årene. Noen av jentene hadde i tillegg til stygge bemerkninger også opplevd fysiske angrep. En hadde opplevd at en mann forsøkte å rive av henne nikaben.

– Jeg ble overrasket over hvor mye motstand disse jentene møtte. Jeg synes det er bekymringsfullt at unge jenter ikke får gå i fred på gaten fordi de velger å gå med religiøse hodeplagg, sier Furseth.

Hun understreker at hennes undersøkelser ikke har et representativt utvalg, men mener likevel jentenes utsagn viser frem et reelt problem.

LES OGSÅ: – Oppgjøret var nødvendig

Hets drevet av fremmedfrykt

Vollvik hører veldig ofte fra andre muslimske jenter hvordan de har blitt angrepet verbalt på gaten. Hun tror det er fremmedfrykt som ligger bak mye av hetsen.

– Det virker som om mange føler seg truet av islam og muslimer, fordi de mener den muslimske religionen ødelegger det norske samfunnet, sier hun.

Hun synes det er trist om ikke muslimer kan finne en plass i den norske identiteten.

– Jeg tror det handler mye om uvitenhet. Folk flest vet ikke hva islam handler om. På mange måter er det jo veldig likt kristendommen, men vi viser tydeligere vår tro i dagligliv, sier Vollvik.

LES KOMMENTAREN: Retorisk dobbeltspill

Skarpere fronter i religionsdebatten

Lars Laird Iversen, førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet, tror hetsen unge muslimer opplever henger sammen med at muslimske symboler og handlinger ofte knyttes til spørsmål om norskhet og identitet, og ikke så mye til religion og tro.

– Det fører også med seg ekskludering og trakassering. Det er trist, sier Iversen.

Han mener det generelt er blitt en skarpere front i religionsdebatten i samfunnet i dag.

– Det er både fordi religiøse aktører ønsker større plass, for å vise hvem de er og hva de gjør, samtidig som det eksisterer en mer muskuløs sekularisme som vil henvise religion til privatsfæren. Det polariserer, mener Iversen.

Han mener folk må bli mer bevisste hvordan de ordlegger seg i offentlige debatter. Han mener det er for mye generalisering i dagens ordbruk.

– Det er helt greit å komme med skarp kritikk i pressen. Men debatten bærer veldig galt av sted dersom man kritiserer hele religiøse grupper som alle kristne eller alle muslimer, sier Iversen.

LES OGSÅ: Ser muslimhatet blusse opp

– Del av min identitet

Vollvik tror hetsen mot unge muslimer øker fordi folk følger med på konfliktene i Syria og Irak.

– Folk klarer ofte ikke å skille religionen fra konflikten og ekstremistenes meninger. Jeg er stor motstander av det IS gjør, selv om jeg er muslim, sier hun.

Selv har hun fått mest hets på nett. Hun synes det er uhyggelig, men forsøker å holde hetsen på avstand, ikke bry seg om det.

– Det er som regel bare folk jeg ikke kjenner som skriver stygge ting. Jeg forsøker å ikke la det gå inn på meg, sier hun.

Å ta av hijaben er ikke et alternativ.

– Jeg føler at hijaben er en del av min identitet. Som muslim har jeg alltid søken etter å tilfredsstille min skaper, ikke andre mennesker rundt meg, sier Silje Vollvik.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion