Religion

Religionsutvalg utsatt

Utviklingsminister Erik Solheims religionsutvalg lar vente på seg.

I dag åpner utviklingsminister Erik Solheim (SV) et seminar om religion og utvikling. For fire måneder siden offentliggjorde Solheim at han ville sette ned et utvalg som skal se på sammenhengen mellom bistand og religion. Da hadde Bistandsnemnda og flere kirkesamfunn utfordret Solheim til nytenking omkring religionenes plass i norsk bistandsarbeid.

Det var ventet at utvalget skulle komme godt i gang med arbeidet i høst, men det lar vente på seg. Nå sier Solheim at hvem som blir medlemmer og mandatet for gruppa blir klart før jul.

– Jeg tror det er lurt å ha med folk fra forskjellige religioner og livssyn. Men det viktigste er at de er personlig engasjert og opptatt av religionenes plass i utviklingsarbeidet, sier Solheim i forkant av mandagens seminar.

LES MER: Sist nytt om bistand kommer på i-pad

UD-prosess. – Hvorfor er det regjeringsnedsatte utvalget forsinket, generalsekretær Jørn Lemvik i Bistandsnemnda?

– Så langt vi forstår, er det en prosess i Utenriksdepartementet som tar lenger tid enn de signaliserte i starten.

– Hva synes du om at utvalget er forsinket?

– Hvis det var nødvendig med ekstra runde i UD for å få mandat og eierskap er jeg glad arbeidet tok lenger tid. Hvis det er sommel som er årsaken, er det unødvendig. Men jeg tror det var nødvendig for å forankre prosessen internt.

– Er det en indikasjon på at utvalget er lavt prioritert i UD?

– Jeg opplever det ikke slik ut fra møter og samtaler jeg har hatt med UD. Dette har vært en viktig sak som UD har jobbet med.

LES MER: Religion inn i bistandsvarmen

Håper på åpning. I dagens seminar blir religion og utvikling både i Norge og internasjonalt satt på dagsorden. Det er ventet rundt 150 deltagere. De kommer fra universitet, UD, Norad, misjonsorganisasjoner, Den norske kirke, islamske miljø, samt representanter fra svensk og dansk misjonsråd og danske forskere. Church of England har også bedt om rapport fra seminaret.

– Hva forventer du å få ut av seminaret?

– Internasjonalt er religion mulig å debattere i det offentlige rom, mens Norge er i bakevja. Vi ønsker å lage en åpning for den diskusjonen her også, sier Lemvik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion