Nyheter

Rått drama for småpartiene

ANALYSE: Rød forsommer er nå snudd til blå gallupvekst. Men Miljøpartiet er knust. Flere småpartier kan havne i kamp mot politisk havari.

Bilde 1 av 3

På målingen som Norstat har gjort for Vårt Land bærer det bud om drama i småpartiland: Miljøpartiet De Grønne (MDG) mer enn halveres og rykker tilbake hele 2,6 prosentpoeng.

Partiet er krympet til et miniparti på 1,6 prosent og null representanter. Selv «revolusjonære» Rødt er større. Halvparten av raset fra 4,2 sist måned går til andre partier – den andre halvparten erklærer seg usikre.

Resultatet er et MDG utenfor alt maktspill og en mulig vippeposisjon som avgjør hvem som blir statsminister.

LES OGSÅ: Støre avhengig av Hareide for å bli statsminister

Farlig liv

På denne tiden neste år er stortingsvalgkampen nær sluttspurten. Med en måling som denne kan det gå mot rått drama også for andre små partier:

Hos Norstat er nemlig SV på vei nedover igjen – til oppslutning på 4,1. Dette var resultatet i 2013 – da partiet så vidt berget seg over sperregrensen.

Det ga SV syv på Tinget – et resultat bare 0,2 prosentpoeng under ville gitt dem i beste fall to. Slik kan thrilleren om «overlevelse» bli for flere i august og september neste år.

For Venstre er faren over på denne målingen. Partiet ligger igjen over sperregrensen og får åtte mandater.

LES OGSÅ: Forrige gallup: Derfor går det nedover med KrF

Blå muskler

For både Høyre og Ap handler stortingsvalget om at også mulige allierte holder seg store nok til å berge et regjeringsflertall. På Vårt Lands ferske måling går alle samarbeidspartier bak Solberg-regjeringen frem.

Høyre er månedens gallupvinner. Partiet stiger 1,8 prosentpoeng – Frp øker med 0,9. Fremskrittspartiet er med sine 16,5 prosent over det valgresultatet de fikk i 2013.

Høyre vinner tilbake usikre og tetter lekkasjer til andre partier. Frp øker også fordi de henter tilbake fra sofaen. Frp hanker uvanlig nok inn nær 10.000 velgere fra gruppen «andre».

I denne gruppen er det statistiske utvalget altfor lite til skråskire spådommer, men Sylvi Listhaugs frierferd til konservativ kristengrasrot kan kanskje ha slått an i rekkene til minipartiet De Kristne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

SV-støtte

Støtte fra Venstre alene er ikke nok til å redde fire nye år for Erna Solbergs regjering. På denne målingen trengs også KrF på laget. Til sammen vil de fire ha tre mandater mer enn det trengs for flertall.

Ap faller ett prosentpoeng denne måneden. Men om KrF skulle skifte side, gir ikke en konstellasjon av Ap, KrF og Sp noe flertall alene. Også SV trengs på laget, dette partiet sliter nå med smålekkasjer i alle retninger. Det kan bære bud om thriller også i neste valgkamp.

LES OGSÅ: KrF-nettverk mot høyrevridning

Homo-bølger

Men det er igjen KrF som både Solberg og Støre må ha med om de skal vinne regjeringsmakt. KrF går frem 0,5 prosentpoeng fra de svært lave 4,4 prosentpoengene de ble målt til sent i juni. Da stormet det om Knut Arild Hareide deltakelse i hovedstadens Pride-marsj.

Denne måneden har KrF færre usikre. Dessuten lekker partiet mindre til Ap enn tidligere i år. Bakgrunnstall fra vårens galluper viser for øvrig at det er tette skott mellom KrF og Venstre. Det er ikke utveksling av velgerne de to samarbeidspartiene imellom.

LES OGSÅ: Jensen og Hareide krangler om dødshjelp

Sp i særklasse

Som sentrumsparti er Senterpartiet nå i særklasse. Partiet holder seg høyt på sekstallet og har størst velgerlojalitet av absolutt alle. Når partiet samtidig stjeler velgere fra konkurrenter blir sluttproduktet vekst.

For Ap er Sp en viktig alliert i maktkampen, fordi Sp flytter velgere bort fra Høyre og andre på blå side av politikken. Men Sp kan også bli en trussel: I flere måneder nå har Sp også forsynt seg direkte fra Ap.

I verste fall kan Ap oppleve lekkasje til nettopp Sp, fordi velgere velger «dobbelt»: På Sp stemmer de på rød seier – samtidig som de kan protestere om de ikke liker Aps distriktspolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter