Frelseshåp som forandrer hverdagen

Hva er håpet vårt, og hva hindrer oss i å nå det? Jürgen Moltmann inspirerte de kristne 68-erne. Nå gjenoppdages han av nye generasjoner.

Kan denne verden frelses og nyskapes? I likhet med teologien har også billedkunsten forsøkt å tolke «himmelpratet» i religiøse tekster. Her er kunstneren Mikolajus Ciurlionis (1875-1911) sin fremstilling av paradis.
Publisert Sist oppdatert

Det er litt over 50 år siden en bok av det sjeldne slaget kom ut. Theologie der Hoffnung, Håpets teologi, var skrevet av Jürgen Moltmann, og ble en viktig inspirasjonskilde for politisk engasjement blant kristne. Men kanskje er dagens generasjoner enda bedre i stand til å fatte dybden i det Moltmann snakker om?

– Både i Skandinavia og Tyskland griper unge nå fatt i Moltmann. Jeg tror det skyldes fremtidsperspektivet hans: Det kristne håpet om at alt skal bli nytt, men uten at vi samtidig mister kontakten med denne verden, og tyr til tanken om at himmel og jord skal brenne. Dette tror jeg mange trenger å høre. For kanskje er det blitt vanskeligere å være menneske, og da blir den historien viktigere, den som sier at slik det er, slik skal det ikke alltid være, sier den norske Moltmann-eksperten Idar Kjølsvik, professor ved Nord universitet i Levanger.

Alle skal dø

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP