Bøker

Som å snakke med Askildsen

ANMELDELSE: Kjell Askildsen har fylt 85 år. I fødselsdagsgave har han fått en fantastisk bok om seg selv.

Tidligere Morgenbladet-redaktør Alf van der Hagen fikk svært gode kritikker for sin bok Dag Solstad. Uskrevne memoarer da den kom i fjor. Over en periode på flere år hadde van der Hagen og Solstad møttes for en prat og et glass vin, og resultatet ble en biografi i intervjuform, styrt av det Solstad husket og ønsket å fortelle – men uten krav om godkjenning av manus før trykk.

LES OGSÅ: Ujevnt fra Renberg

God prat

Nå har van der Hagen gjort samme øvelse med en annen av Norges mest betydelige forfattere. Kjell Askildsen. Et liv er skrevet etter samme prinsipp. Den største forskjellen er at her er intervjuene gjort i løpet av et tyvetalls samtaler fra januar til august i år. Men over et glass rødvin, som sist.

Det er ikke uten grunn at Alf van der Hagen ble kalt Norges beste intervjuer etter Solstad-boken. I alle fall opplever jeg som leser at det er jeg som sitter og samtaler med Kjell Askildsen. Tonen på samtalen er en kvalitet ved boken. De to samtalepartnerne er åpne, ærlige og rause – de behandler den andre med respekt. Det må ha vært gode samtaler. Så gode at Askildsen inviterte van der Hagen til å se VM-semifinalen mellom Tyskland og Brasil hjemme hos seg. Det er nesten så en skulle vært med.

LES OGSÅ: Gjestfrihetens pris

Mandal-Oslo

Samtalen er nær og god. Premisset er at Askildsen husker det han vil huske og holder tilbake det han vil holde tilbake. Her får vi hans historie fra oppveksten i Mandal til alderdommen i Oslo. Han har levd et liv i rivende storm og dørgende stille. Men alt dette fortelles det om på en dempet måte. Askildsen har levd et liv med helvetesfrykt, pillemisbruk og samlivsbrudd. Men det som løftes frem er litteraturen.

Og det er også dette som fester seg sterkest: litteraturens betydning. Måten det snakkes om litteratur på, hvordan de diskuterer den, analyserer, parallellfører med Askildsens liv, samt henter frem upublisert materiale som kaster lys over den øvrige produksjonen. Litteraturen fremstår som nærmest altoppslukende for Askildsen.

LES OGSÅ: Ikke et kjedelig sekund for barn og voksne

Brikker borte

Hvert tiår har sitt kapittel i den nesten 500 sider lange boken. Den åpner med en innledning hvor Askildsen forteller om sin glede over å luke i hagen, og denne innledningen gir et bilde av hvor forfatteren er nå.

Sjangermessig ligger denne boken – som van der Hagens bok om Solstad – et sted mellom samtale, litteratur, journalistikk og kunst. Van der Hagen unngår snublesteiner, han faller aldri for fristelsen til å snakke for mye om eksempelvis pillemisbruk og samlivsbrudd. Der forteller Askildsen det han ønsker, og her mangler kanskje de tydeligste brikkene i puslespillet, uten at det gjør noe. Samtidig snakker han mye om sin strenge religiøse oppvekst, og om hvor ødeleggende helvetesfrykten kunne være for et barn. Askildsens historie er sterkt preget av dette.

Nesten blind

Nå er Kjell Askildsen nesten blind og har lagt skrivingen bort. I innledningen sier han at dette kanskje blir hans siste ord mellom to permer – og det som fødselsdagspresang. Det er slett ingen dårlig gave.

Takk for praten, begge to! Og gratulerer med dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Karen Frøsland Nystøyl

Karen Frøsland Nystøyl

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker