Kultur

Mørk romjulsrock

Norsk Filminstitutt ville ikke støtte
 dokumentarfilmen «Extol – mellom himmel og helvete», som vises på NRK 2 i kveld. Da la en amerikansk fan én million kroner på bordet.

Det kristne metallbandet Extol kommer i kveld rett inn i romjulsstemningen i de tusen ­norske hjem. Om musikken ikke har mye til felles med det som ­synges i ­kirker og rundt juletreet, har ­tekstene helt siden bandet startet i 1993 tatt utgangspunkt i ­underet i stallen i Betlehem – innenfor en musikksjanger som fremdeles er dominert av ateister og anti-­religiøse utøvere.

– Filmen legger ikke skjul på vårt kristne fundament, og ­hvilke utfordringer vi har hatt både i forhold til kristne miljøer og ­metallmiljøer. At amerikaneren Jairus Pascale kom på banen med 150.000 dollar, like etter ­avslaget fra Norsk Filminstitutt, var helt utrolig, sier Peter Espevoll som ved siden av Extol har brukt de siste tre årene på band-dokumentaren sammen med regissør Åsmund Janøy i Prophet Production.

LES OGSÅ: Heavy uten horn

Dedikerte fans

Rednings­mannen Jairus Pascale er en ­kristen investor og film­produsent i USA som har fulgt og digget ­Extol i mange år. Også andre ­Extol-fans over hele verden ga i løpet av en måneds tid tilsammen 150.000 kroner til filmprosjektet, ­gjennom bandets «crowdfunding». Det siste er et tilbud til fansen om ­investering i et prosjekt, mot ­diverse gjenytelser som signerte «merchandise» (CD-er, DVD-er, plakater, T-skjorter og lignende) fra bandet.

– At vi hadde mange ­dedikerte fans, var en stor ­positiv ­overraskelse. Med årene har vi også fått stadig flere tilhengere utenfor de kristne miljøene, sier 35-åringen Espevoll.

Forholdsregler

Filmen er ­basert på eldre arkivopptak og gjenreisningen av bandet fra 2012 og fram til fjorårets album, etter at de måtte legge ned virksomheten i 2007. Grunnen var i stor grad at Peter Espevoll hadde utviklet en alvorlig tinnitus (øresus), som også gjorde sitt til at han fikk angst og depresjon.

– Det er godt å være ­tilbake. Nå tar både jeg og de andre medlemmene våre lyd-forholds­regler, blant annet med de ­beste ear-­in-monitor-ørepluggene som finnes.

Ros fra Arnfinn Haram

Blant de som uttaler seg om bandet i ­kveldens sending er Bob ­Beamon, en amerikansk pastor og foregangsmann for kristen metallmusikk.

Hans-Erik Husby (Hank von Helvete) hevder i sendingen at Extol i senere år har vært blant metallbransjens mest opprørske. Mens svartmetallerne Satyricon drikker­ vin og koseprater i TV2s «God morgen, Norge», ­for­kynner Extol et «hardcore» budskap, ­uttaler eks-Turboneger-vokalisten.

Mest overraskende er det ­kanskje at den avdøde dominikanerbroren og spaltisten i Klassekampen, Arnfinn Haram, snakker om hvordan Extols metallmusikk naturlig inkorporeres i det metafysiske, og at bandet - i hans øyne – er atskillig mer utfordrende enn moderne lovsang.

– Det er solide klapp på ­skuldren. Dessverre var det også noen innenfor de mest ytterlig­­gående metall- og kristen­miljøene, som ikke ville uttale seg - selv om de tidligere har vært temmelig høylydte i sin kritikk av oss, sier Peter Espevoll.

Holdningsendring

De første årene med Extol husker han at enkelte lokale menigheter holdt bønnemøter om at de måtte legge ned virksomheten. De oppfordret også til brenning av platene ­deres. Hvem bombetruslene de ble ­utsatt for kom fra, vet han fremdeles ikke. Motstanden har siden gradvis avtatt.

– I verdslige metallkretser i ­Europa skjedde det en holdningsendring da vi i 2003 signerte med Century Media, som er et stort og anerkjent metall-plateselskap. Vi turnerte med Mastodon fra USA og Opeth fra Sverige, som ikke akkurat er kjent for å dele kristentroen vår, men vi fungerte bra sammen. Metallblader som tidligere digget musikken vår helt til de oppdaget det kristne budskapet, har også blitt mer vidsynte, sier Espevoll.

– Har dere noen gang vurdert å tone ned budskapet for å nå enda lenger ut?

– Nei, aldri. Vi elsker musikken vår, men å forkynne det vi tror på er like viktig. Det vil det alltid være, sier Peter Espevoll som for tiden jobber mest med film­atiseringen av Eivind Skeies bok Sommerlandet.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur