– De gangene det knyter seg i magen på meg er når noe er sagt uten å være gjennomtenkt. Dårlig planlagt humor for eksempel.
Det sier «Crap Oppå Park»-sjef Rolf-Magne Andersen.
I fem år har standupfestivalen holdt det gående på Parketeateret i Oslo. Festivalen startet Andersen sammen med komiker Martin Beyer-Olsen i 2011, som et alternativ til mainstream standup. Komikerne som opptrer under festivalen drar den gjerne litt lenger enn de ellers gjør.
LES OGSÅ: – Satiren finner alltid nye veier
– Må være en tanke bak
Som Sigrid Bonde Tusvik sier til Aftenposten i forkant av årets festiaval:
«Håper en av gutta vil gjøre et stunt med en muslimsk satiriker som gjør satire på 22.juli».
Uten at det gir festivalsjef Andersen dårlig nattesøvn.
– Det er ingenting som ikke kan tulles, men det må være morsomt og det må være en tanke bak, sier Andersen.
Følg oss på Facebook og Twitter!
– Muhammed-karikering er greit
– Hva hvis noen hadde gått på scenen og tatt på seg en rolle som Muhammed, en slags standupens Muhammed-karikatur. Hadde det vært greit?
– Det kunne sikkert fungert kjempebra det. Det å gå opp på en scene og si «jeg er Muhammed» er kanskje ikke det mest sofistikerte eller morsomste. Det må være morsomt og med en tanke bak, men jeg hadde ikke sett noe problem med det, nei.
LES OGSÅ: Tør ikke spøke med islam
– Er det lettere å støte religiøse enn «de gudløse»?
– Jeg tror ikke det er noe forskjell der nei. Religiøse har veldig spesifikke ting de blir støtt av. Så lenge folk føler at de blir tatt på alvor, så kan de også bli gjort narr av. Og det gjelder egentlig alle.
Komiker Bård Tufte Johansen fortalte i etterkant av terroranslaget mot Charlie Hebdo i Paris at han opplever at folk ikke ler av muslimvitser, fordi de blir redde.
– Det er viktig at alle prøver å tulle med alt, sånn at ingen slipper unna, uttalte Tufte Johansen.
Lite rabalder av islamkritikk
Andersen i «Crap Oppå Park» forteller at de har hatt opptredener som har gått langt i å fornærme, også islam. Så sent som i fjor hadde de et show med navnet «Islamohomophobia» av den amerikanske komikeren Scott Capurro. Uten at det ble noe rabalder av den grunn.
– Han gjør et nummer av å fornærme alle på det groveste, inkludert seg selv. Og i det ligger hans humor. Han kom med ganske grove beskrivelser av både kristne og muslimer. Jesus, Muhammed og alle fikk alle gjennomgå over samme lest. Han hadde en lengre samtale med en jente i burka i salen, og han var like fornærmende og langt over streken med henne, som med alle andre.
Andersen peker på at enkelte grupper sjeldent blir tullet med, og at det kan virke helt mot sin hensikt.
– Vi hadde et show der en i rullestoll ble gjort narr av på lik linje med alle andre i salen. Jeg spurte ham etterpå om det gikk greit. «Endelig var det noen som behandlet meg som alle andre», sa han. Det er verre å bli oversett og bli hoppet over fordi du annerledes, enn å bli gjort narr av, fastslår Andersen.
– Gå hvis du blir støtt
På 80-tallet hisset KLM på seg mange med sin religionshumor. På 90-tallet var det Harald Eia som skapte mest oppstuss da han viste «skrukken» sin på TV, men Andersen mener at den norske humoren har vært i tammeste laget, og mangler litt brodd.
– Sånn generelt så er det ikke så mye spennende på de største scenene, men sakte men sikkert har det kommet noen som i form og innhold tør å snakke om litt andre ting enn sokker i vaskemaskinen.
LES OGSÅ: Religiøs skepsis til Charlie Hebdos karikaturer
Stå i det!
– Finnes det noe humor som krenker eller støter deg?
– De gangene jeg blir støtt og fornærmet er når noen er ekstremt rasistiske og kvinnefiendtlige på en scene. Det finnes roller man kan spille som gjør at det går an å ta tak i de temaene, men når man merker at det ligger en undertone av rasisme og kvinnefiendtlighet der i bunn, at det er på ordentlig, da blir jeg støtt. Men det er jo jeg selv som har oppsøkt de stedene, så da går jeg bare om jeg har et problem med det. Jeg setter meg ikke ned for å skrive leserbrev.
– Det kan kanskje være en oppfordring til de som går på festivalen din også? Gå hvis dere blir støtt?
– Ja. Rett og slett. Eller kanskje stå i det litte grann, og se om du kan lære litt av det. Kanskje om deg selv, om ikke annet.