Virkelighetsfjernsyn

Metoo, atomkatastrofer og ­utagerende finansmenn: Hvorfor er så mange av årets beste fjernsynshistorier ­basert på ekte personer og hendelser?

FX Network; Fosse Verdon
Broadway: Metoo-kampanjen spøker i ­kulissene i biografiske Fosse/Verdon.
NRKs dramaserie EXIT som skal basere seg på ekte historier fra finansmiljølet satte seerrekord og skapte debatt. Foto: NRK
NRKs dramaserie EXIT som skal basere seg på ekte historier fra finansmiljølet satte seerrekord og skapte debatt. Foto: NRK

Serier som utforsker friksjonen mellom kriminalitet og familieliv har vært blant dette årtusenets mest signifikante kulturuttrykk. Nyansert skildrede forbrytere og deres moralske kvaler er hoved­essensen i banebrytende massefenomener som Sopranos, The Wire og Breaking Bad, alle med velvoksne menn i hovedrollene.

Det ondes problem

I Sopranos brettet hovedpersonen, både familiemann og makt- og pengehungrig mafiaboss ut om umuligheten av å forene sine to verdener til en psykiater. Samtidig handlet serien om et USA i endring, om en gyllen vekst­periode som viker plass for nedgangstider og polarisering. Det samfunnsbeskrivende blikket er også sterkt til stede i The Wire, om narkotikahandlere i Baltimore. Mens Breaking Badlar oss møte en middelklassemann og fysikklærer som blir amfetamin­produsent – etter hvert helt på toppen av næringskjeden – for å forsørge familien, i fall han skulle dø av sin alvorlige kreftdiagnose.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP