Verden

Valget i Kongo forlenges – opposisjonen krever omvalg

VALGDRAMA: Valget i Kongo blir forlenget med én dag fordi enkelte valglokaler ikke kunne åpne onsdag, opplyser valgkommisjonen i landet. Opposisjonen ber om omvalg.

Kongo holder valg på nasjonalforsamling, provinsforsamling og kommunestyrer, samt på president. Rundt 44 millioner har registrert seg for å stemme i valget.

Store logistiske utfordringer i det uveisomme og krigsherjede landet gjorde imidlertid at flere valglokaler bare kunne holde åpent en kort tid onsdag, mens andre ikke kunne holde åpent i det hele tatt.

Gjennom dagen varslet valgobservatører også om andre problemer, blant annet elektroniske valgsystemer som ikke fungerte, og bruk av vold ved stemmelokaler.

I byene Goma og Beni øst i landet slet velgere med å finne navnene sine på velgerlistene, opplyser vitner til Reuters. I tillegg var det flate batterier på flere stemmemaskiner i et av valgsentrene i Goma, noe som førte til at en stor gruppe mennesker ikke fikk stemt.

Forlenges

Onsdag kveld opplyste den nasjonale valgkommisjonen at valget derfor forlenges til torsdag slik at alle som ønsker å avgi stemme, får anledning til dette.

Etter utfordringene med valggjennomføringen ber en gruppe av opposisjonskandidater om at valget gjennomføres på nytt.

Kongos nåværende president Felix Tshisekedi utfordres av 18 kandidater, blant dem opposisjonsleder Martin Fayulu og nobelprisvinner Denis Mukwege.

Både opposisjonen og valgobservatører har slått alarm om at en forlengelse av valget kan åpne opp for valgfusk.

Kritikk mot valgkommisjonen

I en felles uttalelse sier fem opposisjonskandidater, blant dem Fayulu og Mukwege, at valgkommisjonen ikke har konstitusjonelt eller juridisk grunnlag til å forlenge valget.

De krever at det «mislykkede valget» blir gjennomført på nytt i regi av en reorganisert valgkommisjon på en senere dato som alle parter skal bli enige om.

Fayulu, som kom på andreplass i det omstridte presidentvalget i 2018, beskrev onsdag valggjennomføringen som et «fullstendig kaos».

Mukwege fordømmer det han omtaler som utbredte og alvorlige problemer og uregelmessigheter, og sier at disse «bekrefter våre bekymringer om tilsynelatende planlagt valgfusk».

Valgkommisjonens leder sier at forlengelsen av valget «ikke kan gå utover prosessens kredibilitet».

– Tvert imot er det et bevis på at vi vil gi den samme retten til alle kongolesere, sier han.

Voldspreget valgkamp

Problemene med valggjennomføringen følger en valgkamp preget av politisk vold og gjentatte advarsler fra opposisjonen og valgobservatører om lyssky virksomhet.

De har blant annet klaget på problemer med valglistene og identifikasjon som ikke blir godtatt.

Valgkommisjonen har flere ganger avvist opposisjonens anklager om fusk og vanstyre. Den har framholdt at den er i stand til å avholde et fritt og rettferdig valg i Afrikas nest største land.

Det var ventet valgresultater innen 31. desember, men det er uklart hvordan forlengningen av valget vil spille inn på dette tidsskjemaet.

Presidentvalget avgjøres med én valgomgang der den av kandidatene som har fått flest stemmer, vinner.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Verden