Verden

Noah (23) er klar for valgrunde to i Georgia

GEORGIA: Selv om Demokratene i natt sikret seg flertall i Senatet, er Noah Beck i Georgia i full gang med neste valg. Han ser en klar trend fra resultatet: I hans delstat stemte folk på person mer enn parti.

Noah Beck er sliten, han innrømmer det. Men han er veldig fornøyd. Aldri før har Polk County i Georgia sett maken til forhåndsstemming. Det samme var det over hele delstaten, som ligger på østkysten i USA.

På selve valgdagen var det noe færre folk enn vanlig som dukket opp i stemmelokalene i den lille byen Cedartown, forteller Beck.

Noah Beck ble den yngste sjefsfunksjonæren i hele Georgia da han tok jobben i mars i år. Han som hadde hatt posisjonen før, ga seg. Etter 2020 ble det for tøft. Beck fortalte til Vårt Land før valget at det samme hadde skjedd i flere distrikter. Statlig ansatte og frivillige ble mentalt og fysisk utmattet av trakassering etter påstander om valgfusk.

Natt til søndag norsk tid ble demokraten Catherine Cortez-Masto gjenvalgt som senator i Nevada. Med det har Demokratene sikret seg 50 av Senatets 100 senatorer, noe som i praksis er flertall ettersom visepresident Kamala Harris har en stemme dersom en avstemning ender likt.

I Georgia blir det likevel omvalg.

Enden på visa i senatorvalget var nemlig at demokraten Raphael Warnock fikk 49,6 prosent, mens republikaneren Herschel Walker fikk 48,3. Georgia er én av bare to stater som praktiserer såkalte runoffs: Hvis ikke en kandidat får over 50 prosent av stemmene, blir det omvalg. Det skjer 6. desember.

Valg i Georgia, USA. Valgkamp med Herschel Walker i Cleveland, Georgia, USA. Senator Lindsey Graham.

Smertefritt

Noah Beck opplevde hets og trakassering da forhåndsstemmingen begynte. Han fikk rasende e-poster, ble utskjelt på offentlige møter i byen og fikk dårlig skjulte trusler.

Han sier at alle anklager og bråk på forhånd, gjorde han og medarbeiderne ble enda mer oppsatt på at alt skulle gå smertefritt. Og det gjorde det, fastslår han fornøyd på telefon fra valgkontoret.

Men Beck vil understreke at press fra folk ikke påvirker hans beslutninger.

– Jeg holder meg til lovene, det er mitt mandat og jeg har avlagt ed. Men vi skal være sikre på at vi gjør det riktig. Dessuten – det blir jo personlig for meg også, som bor her og er oppvokst i Cedartown. Jeg vet at bestemor sitter hjemme og venter på resultatet.

Var forberedt

Han forteller at det var enkelte misfornøyde velgere på valgdagen som klagde over systemet, som mente det måtte være feil på stemmemaskinene, og så videre. Men ettersom Noah og de to-tre ansatte var forberedt på klager, klarte de å løse konfliktene og krangelen på en vennskaplig måte, mener han.

Nå må slitne kandidater og like slitne velgere forberede seg på nok en intens valgkamp. Den kommer midt i Thanksgiving og starten på julestria. Georgia har nemlig innført en ny valglov som korter ned tida før omvalg. Kandidatene er i full gang med å bønnfalle velgerne om mer penger.

Trend: Person over parti

Noah Beck ser en klar trend i årets valg: Folk valgte person foran parti.

200.000 av velgerne som stemte på guvernørkandidat Kemp, ikke stemte på partifellen Walker som senator. Det skjedde i alle fylker, men særlig i Atlanta-området.

Valgseddelen er lang, gjerne flere sider. Det skal også stemmes over en rekke posisjoner i delstatens ulike distrikter. Guvernører, representanter til delstatsforsamlingene, og i mange stater justisminister, administrasjonssjef, dommer og så videre.Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden