Verden

FN: Kraftig økning i drap og overgrep på sivile i Mali

MALI: Drap på sivile og menneskerettsovergrep begått av hæren i Mali har økt kraftig i år, ifølge en FN-rapport.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Jihadister begår fortsatt mesteparten av volden mot sivile i den vestafrikanske innlandsstaten som styres av en militærjunta, ifølge FN.

Men i en fersk rapport påpeker Minusma-styrken at det har vært en «eksponentiell økning» i drap og andre overgrep knyttet til landets væpnede styrker i årets første kvartal.

Disse styrkene støttes av «utenlandske militære elementer», heter det i FN-styrkens rapport mandag.

I de tre første månedene i 2022 registrerte FN drap på til sammen 543 personer, begått av alle parter i konflikten – ytterliggående islamister, militser, selvforsvarsgrupper og sikkerhetsstyrker. Det er fire ganger så mange drap som ble registrert i det foregående kvartalet.

Totalt knytter FN-rapporten 248 sivile dødsfall til Malis forsvars- og sikkerhetsstyrker.

Bånd til Russland

Minusma har i samme periode registrert 320 brudd på menneskerettighetene som regjeringsstyrkene kan ha gjort seg skyldige i. Det er ti ganger så mange som i siste kvartal i 2021, da 31 tilfeller ble dokumentert.

Sahel-landet Mali har siden 2012 vært åsted for et jihadistopprør som har spredt seg til flere land. I august 2020 avsatte en gruppe soldater landets president.

Juntaen har knyttet nære bånd til Russland, som har sendt militærpersonell til Mali. Russland og Mali sier det dreier seg om militære instruktører, men Frankrike og andre vestlige land hevder de er leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen.

Anklager om massakre

Militærjuntaen har tidligere lovet å granske anklager om angrep på sivile. Ifølge Human Rights Watch likviderte maliske soldater og hvite, ikke fransktalende utenlandske soldater 300 sivile i landsbyen Moura sentralt i Mali fra 27. til 31. mars. Maliske myndigheter har på sin side sagt at de «nøytraliserte» 203 jihadister i Moura.

Norge, USA, EU, FN og Malis menneskerettighetskommisjon ba i april om en uavhengig gransking av den angivelige massakren.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden