MacKenzie Scott, et navn nok de færreste har hørt før, ble nylig kåret til verdens mektigste kvinne av magasinet Forbes. Hun overtar tittelen fra tidligere forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel, som hadde den fra 2006 til 2020.
Det er ikke politisk makt som har sikret Scott tittelen, men hennes enorme formue – som hun ønsker å gi bort til gode formål. Så langt har hun gitt vekk verdier på rundt 80 milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent det dobbelte av Norges årlige bistandsbudsjett.
Det melder Bistandsaktuelt.
Rik etter skilsmisse
Det amerikanske magasinet Forbes skriver at Scott begynte å planlegge hvordan hun skulle få gitt vekk formuen så snart skilsmissen fra Amazon-gründeren var et faktum, og hun satt igjen med én firedel av aksjene i eksmannens selskap.
– Jeg har uforholdsmessig mye penger å dele, skrev hun i 2019, da hun signerte The Giving Pledge, et initiativ hvor amerikanske milliardærer lover å gi vekk minst halvparten av formuen sin.
[ Tidligere Venstre-topp skal jobbe for et annet stortingsparti ]
Scott gikk imidlertid enda lengre. Hun lovet å gi av formuen sin «til safen er tom».
Også Scotts nye ektemann, kjemilæreren Dan Jewett, signerte The Giving Pledge etter at de to giftet seg i fjor.
Utradisjonell giver
Et annet poeng som skiller MacKenzie Scott fra andre «velgjørende» milliardærer, er at hun i stor grad støtter organisasjoner som jobber imot sosial ulikhet og urettferdighet. Mottakerne av donasjonene er nærmere 800 forskjellige organisasjoner som blant annet arbeider for likestilling, utdanning og mot diskriminering.
[ Verdens superrike tjener grovt under koronapandemien ]
MacKenzie Scott har full kontroll over sin egen økonomi, og har heller ingen ansatte som administrerer pengegavene hennes, følge Forbes. I stedet er det Scott selv og ektemannen som undersøker organisasjonene og overfører penger, gjerne uten forvarsel. Det står i kontrast til Bill & Melinda Gates Foundation, en stiftelse som gir vekk omtrent like mye som Scott, men som har rundt 1800 ansatte.
Scott er også opptatt av å gi penger uten betingelser, slik at organisasjonene kan bruke pengene der de selv ser at det er mest nyttig.
– Det styrker mottakerne ved at de føler seg verdsatt, og ved at de selv finner de beste løsningene, skrev hun på nettstedet Medium i juni i fjor.
[ Ett år siden Kongressen ble stormet: – Dumt gjort, men jeg forstår frustrasjonen ]