Verden

Prest drept i Frankrike. – Det smerter alle katolikker og vi ber for denne presten

FRANKRIKE: Det sier Hans Rossiné, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme, etter at en prest er drept i den franske provinsen Vendée. Gjerningsmannen skal være den samme som tente på katedralen i Nantes i fjor.

Frankrike Nantes katedral

– Dette mottar vi med forferdelse. Det er jo 5 år siden sist en prest ble drept i Frankrike. Det smerter alle katolikker og vi ber for denne presten. Man skal kunne være trygg i bønn og i sin utøvelse av sin tro, sier Hans Rossiné, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme.

Han sier til Vårt Land at det er forferdelig å få en sånn nyhet.

Hans Rossiné er redaktør i St. Olav kirkeblad.

Den antatte gjerningsmannen, en papirløs 40-åring født i Rwanda, meldte seg på en politistasjon i den vestfranske byen Mortagne-sur-Sevre mandag morgen og sa han hadde drept en prest, skriver France Bleu.

En person ble senere funnet død i et bofellesskap tilhørende misjonsordenen Montfortain i Saint-Laurent-sur-Sèvre. Personen skal være den 60 år gamle presten Olivier Maire.

Innenriksminister Gérald Darmanin sier han vil reise til stedet i løpet av dagen. Han vil uttale seg til pressen kl. 18.

– Misjonærprest med sterke verdier

Presten Santino Brembilla, venn av den avdøde Olivier Maire, sier til den franske nyhetskanalen BFMTV:

– Han var en misjonærprest med sterke verdier. I tillegg var han spesialist på åndeligheten i Montfortain. Han fulgte oss på denne reisen for å fordype oss i denne åndeligheten. Det er virkelig en tragedie, vi mister en som har gjort mye for menigheten vår og som stod til tjeneste her i Frankrike, sier han.

Siktede var praktiserende katolikk

Ifølge en journalist fra den katolske avisen La Croix så skal den siktede være en praktiserende katolikk.

– Han deltok ofte i messene, sier journalisten til BFMTV.

Videre sier han at den siktede mannen er svært «skjør» psykisk, og at han vært gjennom flere psykologiske undersøkelser siden i fjor.

Ventet på ny rettsak

Ifølge BFMTV skal den rwandiske mannen ha kommet til byen Saint-Laurent-sur-Sèvre i 2012, og ble satt i «beskyttelse» av misjonsordenen i 2018, hvor han jobbet som frivillig. I 2016 skal han ha møtt paven, skrev La Croix i juli.

I artikkelen til La Croix kommer det fram at den 40 år gamle rwanderen hadde satt fyr på katedralen i «desperasjon» etter å ha fått avvist sin asylsak. Videre skriver de at mannen var blitt offer for et overfall i fjor og at han skal ha vært traumatisert av folkemordet i Rwanda.

Han skal ha sittet i fengsel fram til i mai 2021, og var innlagt på et psykiatrisk sykehus fra juni til slutten av juli i år. Han ventet nå på en ny rettssak, men det var mye som tilsa at han ville bli utvist fra Frankrike etter rettssaken.

Papirløs

La Croix skriver at etter brannen i fjor skal den rwandiske mannen ha mottatt en del hets i sosiale medier. Flere snakket også om en «katolske naivitet», at katolikkene i katedralen var «blendet av vennligheten» fordi de ga nøkkelen til «skattene sine», til tross for sikkerhetsreglene. «Så fordi han var papirløs, så skulle vi ikke ha stolt på ham? Nei, det er ikke en ærlig sak,» svarte pater Hubert Champenois fra katedralen i Nantes den gang på anklagene.

Sterke politiske utvekslinger

Marine Le Pen, fra det ytre høyre-partiet Rassemblement National (tidligere Front National), var tidlig ute og kommenterte mordet på Twitter. Der angriper hun innenriksministeren Darmanin for å ikke ha gjort nok etter at den siktede satte fyr på katedralen i Nantes.

«I Frankrike kan man være ulovlig flyktning, sette fyr på katedralen i Nantes, aldri bli utvist fra landet, og få et tilbakefall og myrde en prest. Det som skjer her i landet vårt er av dypeste alvor: det viser staten og Gérald Darmanins fullstendige fiasko.»

Innenriksministeren svarte på angrepet til Le Pen: «For en skam!», skriver han og kritiserer henne for å uttale seg om noe hun «ikke kan noe om, i stede for å uttrykke sin sympati for katolikkene som tok imot morderen.» Videre skriver han: «Denne utlendingen kunne ikke bli utvist til tross for hans utvisningsordre fordi han fortsatt var under juridisk gransking.»

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

NTB

NTB

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Sarah Camille Hervè er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden