Verden

Flere dør på vei over Middelhavet: – Tragisk

FLYKTNINGER: Hittil i år har det vært en tredobling i antallet omkomne og savnede i Middelhavet. – Dypt tragisk, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

På denne tiden i fjor hadde 290 personer mistet livet eller blitt meldt savnet i forsøk på å krysse Middelhavet. I år har tallet steget til 762. Røde Kors kaller utviklingen for uverdig.

– Det er en stor tragedie at så mange mennesker dør i forsøket på å få et bedre og tryggere liv, og vi i Røde Kors mener at verdigheten til mange av asylsøkerne, migrantene og flyktningene ikke blir ivaretatt, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors, i en ny pressemelding.

– Pandemien gjør det vanskeligere

Apeland frykter at koronapandemien kan være delvis ansvarlig for at tallene på antall dødsfall går feil vei.

– Vi vet at pandemien gjør at mange spesielt sårbare grupper får det enda vanskeligere. Vi vet at pandemien har ført til økt fattigdom i mange fattige og krigsherjede land. Det er også mulig at situasjonen gjør at flere tar en større risiko for å komme seg til Europa, selv om dette er noe vi ikke kan si med sikkerhet enda, sier han.

Mens antall flyktninger i verden har gått opp, sank antall asylsøknader til EU med 31 prosent i 2020 sammenlignet med 2019 på grunn av pandemien, inkludert reiserestriksjoner. Det skriver Røde Kors i sin pressemelding.

Flere legger ut på ferd

Tidligere denne uken skrev Vårt Land om at antallet flyktninger og migranter som tar seg over Middelhavet fra Libya til Italia har økt kraftig. Slik som med antall dødsfall og savnede, har antallet flyktninger som reiser, nesten tredoblet seg i forhold til i fjor. De nye tallene over antallet som reiser, er også en tidobling i forhold til i 2019.

Også antallet som plukkes opp av den libyske kystvakten og returneres til Libya er høyere enn tidligere år. Alexandra Saieh er rådgiver for Libya-kontoret til Flyktningehjelpen, peker på flere årsaker.

– Bedre vær og mer smugleraktivitet, utfordringen migranter har med å skaffe inntekt i Libya grunnet pandemien og en reduksjon i konfliktnivået i Libya er alle faktorer som bidrar til at flere nå setter ut. Ettersom økonomien i landet lider, og været blir varmere, venter vi at flere vil forsøke å ta seg over Middelhavet.

Dette er antallet

I årets fire første måneder ankom altså 9.013 flyktninger og migranter den italienske kysten, mot 3.465 i samme tidsperiode i fjor.

I 2019 ankom bare 719 flyktninger og migranter Italia sjøveien i denne perioden. Dette er allikevel færre enn i toppårene 2015 og 2016. I mai måned ankom ytterligere 5.402 Italia.

Den sentrale middelhavsruten er også den farligste. Nå frykter man at flere vil drukne i forsøket på å ta seg til Europa enn tidligere år. Apeland er tydelig på hvorfor tallene fortsetter å stige.

– Migranter dør på grunn av mangel på politisk vilje til å finne felles løsninger. Alle migranter, inkludert de som ikke har lovlig opphold, har menneskerettigheter som må ivaretas, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden