Verden

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage: – Israels regjering vil sprekke som troll i sola

ISRAEL: Den nye regjeringen vil ikke holde, mener Midtøsten-ekspert: – Blir Benjamin Netanyhau dømt for korrupsjon, sprekker koalisjonen.

Fotografer og journalister flokket seg om Mansour Abbas på et hotell i Ramat Gan sent onsdag kveld. Lederen for det arabiske partiet Raam hadde nettopp undertegnet koalisjonsavtalen om en ny regjering i Israel. Det var historisk.

– Det er første gang et arabisk parti er med i en prosess for å danne en regjering. Vi håper selvsagt at det vil fungere og et en regjering vil stå frem etter fire runder med valg, sa Abbas.

Abbas var en av de siste som undertegnet koalisjonsavtalen, som regnes som den bredeste i landets historie. Den omfatter åtte partier, som er uenige om det meste – om jødiske bosettinger, om okkupasjonen på Vestbredden, om dannelsen av en palestinsk stat, blant annet.

I tillegg skal altså islamistiske Raab nå forsøke å samarbeide med høyrenasjonalistiske Yamina, som Naftali Bennet leder. Sistnevnte er en varm tilhenger av israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden.

Lederen av det israelsk-palestinske islamistpartiet Raam, Mansour Abbas,(til høyre) , har diskutert sammen med President Reuven Rivlin om hvem som kan danne regjeringen den 5. April

Hilde Henriksen Waage klarer nesten ikke ta den nye regjeringskoalisjonen i Israel helt på alvor, og mener den ikke er levedyktig. De har kun én felles sak, og det er å bli kvitt statsminister Benjamin Netanyahu. Når de nå klarer det, er veien åpen for at Netanyahu må møte i retten, og at han ikke har immunitet lenger.

Ikke dømt ennå

– Det virker overveiende sannsynlig at Netanyahu blir dømt for korrupsjon og må i fengsel. I det øyeblikket han blir dømt, sprekker koalisjonen som et troll i sola. Da blir det trolig et nytt valg, eller at høyrepartiene, som det er flest av, danner en ny regjering, sier hun til Vårt Land.

Men Israels lengstsittende statsminister er ikke dømt ennå, og det er alternativ man ikke skal se bort fra, poengterer Henriksen Waage. Hun er professor i historie på Universitetet i Oslo og seniorforsker på PRIO.

– Bibi er en ringrev av dimensjoner, og er veldig dyktig, uavhengig om man er enig med ham eller ikke. Derfor vil regjeringskoalisjonen sannsynligvis også bli historie dersom han frikjennes. Han vil øyeblikkelig gå i hemmelige forhandlinger for å danne en ny regjering, mener Henriksen Waage.

Netanyahu

Det er Yair Lapid, en tidligere TV-stjerne, som er limet i koalisjonen. Lapid leder partiet Yesh Atid, som han grunnla selv i 2012. Han fikk regjeringsoppdraget av president Rivlin etter at Netanyahu nok en gang ikke klarte å sette sammen en ny koalisjonsregjering etter valget i mars. For første gang på mange år dannes det en regjering i Israel som ikke støtter seg på de ultraortodokse religiøse partiene.

– Denne regjeringen vil jobbe for alle Israels borgere, sier han, og at han lover å gjøre alt for å forene det israelske samfunnet, sa Lapid.

Netanyahu, som er tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd i tre separate saker, har forsøkt å stikke kjepper i hjulene for opposisjonen. Hans parti Likud stilte tirsdag spørsmål ved Bennetts rett til å bli statsminister.

I tillegg har Netanyahu hevdet at en regjering med innflytelse fra venstresiden vil sette Israel i fare.

Selv om opposisjonspartiene har klart å bli enige, er det fortsatt skjær i sjøen. Den må godkjennes av de folkevalgte i Knesset. Koalisjonen ønsker det skal skje allerede mandag, på grunn av Netanyhaus forsøk på å stanse prosjektet. Avisa Times of Israel skriver at én representant fra Yamina har varslet at han kan komme til å stemme imot regjeringen. I så fall risikerer regjeringsprosjektet å kollapse.

Sentrumsorienterte Yair Lapid kan bli Israels neste statsminister. Foto: AP / NTB

Kjøper tid?

Lapid har gitt lovnader og konsesjoner for å samle det åtte partiene til et knappest mulig flertall i Knesset. Mansour Abbas har fått lovnad om penger til skoler og infrastruktur til palestinere i Israel. Bennett får ikke nye bosettinger, men kan bygge innenfor de eksisterende, sier Henriksen Waage.

– Det er slik det er gjort. De har kjøpt seg tid.

Hilde Henriksen Waage mener de fleste i Israel ikke tror dette er et varig prosjekt.

– Israelere jeg snakker med er at alle så lei av politisk skittentøyvask, hestehandel, stadige valg – og de er lei av Netanyahu. Men likevel klarer de ikke samle seg. Samfunnet framstår som mer fragmentert enn noen gang, sier hun

Israeli right-wing activists hold signs showing Naftali Bennett and Ayelet Shaked of the Yamina party, during a demonstration against the possibility of forming a new government in Tel Aviv, Israel, Sunday, May 30, 2021. Bennett, leader of the Yamina party and former ally of Prime Minister Benjamin Netanyahu on Sunday said he would seek to form a coalition government with the Israeli leader's opponents, taking a major step toward ending the rule of the longtime premier. (AP Photo/Sebastian Scheiner)

---

Ny regjering i Israel

• Onsdag meddelte opposisjonsleder Yair Lapid president Reuven Rivlin at det er grunnlag for å danne en ny israelsk koalisjonsregjering.

• De åtte partiene i koalisjonen holder 61 av 120 seter i Knesset.

• Planen er at Naftali Bennett, lederen for det høyrenasjonalistiske partiet Yamina, blir statsminister de to neste årene, før Lapid overtar for en ny periode på to år.

• Yair Lapid leder partiet Yesh Atid (Det finnes en framtid). Naftali Bennett leder partiet Yamina, som er imot palestinsk stat og støtter bosetterne på Vestbredden. Mansour Abbas leder det arabiske partiet Raam, som også er med i koalisjonen.

• Den nye koalisjonsregjeringen ønsker å bli valgt av nasjonalforsamlingen allerede førstkommende mandag.

---

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden